ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Kebap, Köfte & Et Yemekleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=685)
-   -   Sardalya Dolması Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1002826)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 04:37 AM

Sardalya Dolması Tarifi
 
Sardalya Dolması Tarifi

Yarım kilo sardalye
4 taze soğan
1 tatlı kaşığı kekik
Yarım demet maydanoz
50 gr kaşar peyniri
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Kırmızı pul biber
1 kırmızı soğan

Sardalyeleri temizleyip orta kılçıklarını alın. Soğan ve maydanozları ince kıyın. Kaşar peynirini rendeleyin. Pul biber ve kekikle harmanlayın. Sardalyelerin arasına paylaştırın. Izgarada iki tarafını da yaklaşık 20 dakika iyice pişirin.
Balıkları servis tabağına alın. Kırmızı soğanı halka doğrayın. Balığın kenarına dizip servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 04:37 AM

Sardalya Dolması Tarifi
 
Sardalya Dolması Tarifi

16 adet irice sardalya balığı
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1 baş soğan
3 diş sarmısak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
5 dilim bayat ekmek
1 adet yumurtanın beyazı
Yeterince tuz
Kırmızı biber
Sumak
Limon suyu

YAPILIŞI:
Sardalyaların başını koparınız. Keskin bir bıçakla sırtını çizerek açınız. Buradan yüzgeçlerini, kılçıklarını ve bağırsaklarını çıkarınız. Karın derisini yırtmadan bu işlemleri yapınız. İyice yıkayıp, durulayınız. Kuru bir bezle içini, dışını kurulayınız. Bayat ekmeklerin kabuklarını kesip, içini havanda dövünüz. İrmik unu inceliğine getiriniz. Dereotu ve maydanozu yıkayıp, temizleyiniz. Kuru, bozuk yerlerini koparıp atınız. Keskin bir bıçakla çok ince kıyınız. Soğanı ince ince doğrayınız. Kıydığınız soğanları zeytinyağında az bir şey börttürünüz. (Börttürmek az bir şey kızartıp haşlamak demektir. Ben sote etmek, sote yapmak yerine kullanıyorum). Tavayı ateşten almadan çok ince kıydığınız sarımsakları ilave ediniz. Ateşten alıp daha sıcakken içine dövülmüş ekmek içini, yumurtanın beyazını, kıyılmış maydanoz ve dereotunu, damak zevkinize göre tuzunu, biberini, sumağını ekip, iyice karıştırarak bütünleştiriniz. Karışımı bir tabağa sıyırıp soğumaya bırakınız. Sardalya balıklarını tuzlayıp içlerini yaptığınız bu karışımla doldurunuz.
Bir tavaya 2 kaşık zeytinyağı koyup kızartınız. İçlerini doldurduğunuz bu balıkların altını üstünü sarı renk alıncaya kadar her yüzünü ikişer dakika kızartınız. Kızarttığınız her balığın üzerine boydan boya bir çizik limon suyu sıkarak sıcak sıcak ikram ediniz.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 04:38 AM

Sardalya Dolması Tarifi
 
Sardalya Dolması Tarifi ( Pirinç )

1 kg iri sardalya
2 limon (enlemesine dilimlenmiş)
1 demet maydanozun sapları
1 demet dereotunun sapları

Harcı :
6 iri soğan (ince doğranmış)
200 gr (1 su bardağı) pirinç (ayıklanıp, yıkanmış)
1 su bardağı rafine yağ
1+1/2 su bardağı su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 kahve kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı dereotu (ince kıyılmış)

Genişçe bir kaba ayıklanıp, yıkanmış pirinçleri koyunuz. Pirincin üstünü kaplayabilecek kadar, ılık su ekleyiniz. Su soğuyana kadar pirinçleri içinde bekletiniz. Su soğuyunca bir süzgeçten süzüp, pirinçleri bol suda 2-3 kez yıkayarak, bir kenarda bekletiniz.
Orta boy bir tencereye rafine yağı koyunuz. Orta ateşte yağı ısıtınız. Soğanları ekleyip 5 dakika, karıştırarak kavurunuz. Yıkanmış pirinci ve dolmalık fıstığı da katıp iyice karıştırınız. Tencerenin kapağı kapalı olarak, orta ateşte 20-25 dakika pişiriniz. Tencereye 1 su bardağı su ile domates salçasını, kuş üzümünü, tuzu, biberi ve dereotunu ekleyiniz. Delikli kepçe ile iyice karıştırdıktan sonra 15-20 dakika, pirinçler suyunu çekip, iyice uzayana kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişiriniz. Tencereyi ateşten indiriniz. Harcın ılınması için bir kenarda bekletiniz.
İçi temizlenmiş, başı ve kılçığı alınmış yıkanıp süzülmüş sardalyalara hazırladığınız soğuttuğunuz harçtan yeteri kadar koyunuz.
Geniş tabanlı bir tencerenin dibine maydanoz ve dereotu saplarını ve limon dilimlerini yerleştiriniz. Harçla doldurulmuş malıkları üstüne koyup, en üste bir tabak kapatınız. Kalan 1/2 su bardağı suyu ekleyip, suyunu çekene pişiriniz. Tencereyi ateşten indirip, sonra servis ediniz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.