![]() |
Kelecoş Tarifi (İğdır)
KeLecoş Tarifi (Iğdır)
Malzemeler: 1 su bardağı bulgur 1 Çay fincanı nohut 1 kg. yeşil soğan 1 kuru soğan 2 kaşık tereyağı 1 lt. et suyu 100 gr. kıyma Tuz Karabiber Nane Yoğurt Yapılışı: Önce kuru soğan yemeklik doğranır. Tereyağında kavrulur, et suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. bir gece önceden suda bekletilmiş nohut önceden haşlanır ve hazırlanır. Kaynamaya bırakılan et suyuna ikiye ayrılmış nohutlar da ilave edilir. Nohutlar pişerken diğer tarafta kıyma, karabiber tuz ile yoğrulur. Cevizden biraz küçük köfteler yapılır. Haşlanmakta olan nohutlara bu köfteler eklenir. Bulgur yıkanıp oda ilava edilir. Tuzu ilave edilir pişmeye yakın yeşil soğanların yeşil kısımları ince ince doğranıp yemeğin içine atılır ve 10-15 dk kavnadıktan sonra, yemek ocaktan indirilir, servis tabağına alındıktan sonra yoğurt ilave edilir, onun üzerine de yağda kızdırılımış nane dökülür. |
Kelecoş Tarifi (İğdır)
Kelecoş Tarifi ( Van )
MALZEMELER: Kavurma eti Yarım su bardağı nohut 1 su bardağı den(Döğme) yarım su bardağı yeşil mercimek İki avuç ak pancar 3 yemek kaşığı tere yağı 2 su bardağı kurut YAPILIŞI: Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilir, üzerine tereyağı konulur bu yağ yemeğin sıcağı ile erir daha sonra servis yapılır. Not: Vanın en meşhur yemeklerinden biri olan Keledoş, döğülmüş buğdayla yapılır. Baharat ağırlıklı ister acılı ister acısız yenilen buz gibi ayranın yanında muhteşem yemek olan keledoş Van halkının vazgeçilmez yemeklerindendir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.