ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Çorba (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=686)
-   -   Tüm Çorba Tarifleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=709745)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:22 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Andaloz çorbası

MALZEMELER

2 çorba kaşığı haşlanmış pirinç

1 çorba kaşığı margarin

2 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı salça

1 tutam maydanoz

tuz

karabiber

HAZIRLANIŞI

Tencereye margarini koyup eritin. Unu ilave ederek bir süre kavurun, salçayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. 5 bardak su katıp kaynatın. Kaynayan suyun içine haşlanmış pirinci, tuzu, karabiberi ve kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştırın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:23 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Aş Çorbası (4 Kişilik)

MALZEMELER

2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ

2 Adet Soğan

1 Çorba Kaşığı Salça

150 gr. Kıyma

1 Adet Etsuyu Tableti

1 Su Bardağı Su

1 Çay Bardağı Haşlanmış Nohut

1 Çay Bardağı Haşlanmış Yeşil Mercimek

Karabiber

1 Çay Bardağı Erişte

Tuz, Kırmızıbiber, Nane

HAZIRLANIŞI

Kıymayı, tuz ve karabiberle yağurun. Küçük parçalar koparın. Elinizde yuvarlayarak minik köfte şekli verin.

Soğanları yemeklik doğrayın. Kızdırılmış sıvı yağda kavurun. Salçayı da ilave edip karıştırın. Köfteleri de soğanın yanına alıp dikkatlice çevirmeye devam edin. Etsuyu tabletini ve 4 su bardağı suyu ilave edin.

Kaynayınca mercimek ve nohutu katın. En son olarak erişteleri ilave edin. Kapağını kapatıp 10 dakika daha pişirin. Üzerine kırmızıbiber ve nane serpip servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:23 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Aya Köfteli Çorba (6-8 Kişilik)

MALZEMELER

280 gr Yoğurt (1 su bardağı)

Nane

Tereyağı

200 gr Kıyma

Tuz , Karabiber

1.5 lt Et Suyu

1 Yemek Kaşığı Domates Salçası

1 Yemek Kaşığı Biber Salçası

1/2 Su Bardağı Aya Çorbası Hamuru

1/2 Su Bardağı Haşlanmış Nohut Konservesi

Kızartmak İçin Sıvı Yağ

HAZIRLANIŞI

Kıymayı tuz ve karabiber ile yoğurun. Nohut büyüklüğünde köfteler hazırlayın. 1 yemek kaşığı sıvı yağda 10 dakika kızartın.

Et suyunu kaynatın. İçine domates ve biber salçası ile nohutu ilave edin. Aya çorbası hamurunu da koyup 15 dakika pişirin. Köfteleri ekleyin. 5 dakika daha kaynatın.

Yoğurdu iyice karıştırıp çorbaya ilave edin. Tereyağını kızdırın. İçine nane ilave edip çorbanın üstüne dökün ve servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:23 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Ayran Çorbası

MALZEMELER

1 su bardağı aşurelik buğday

4 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı nohut

1 çorba kaşığı nane

1 çay kaşığı tuz

6 su bardağı su

HAZIRLANIŞI

Buğday ve nohudu yıkayın ve pişirmeden bir süre önce ıslatın. Tencereye 4 su bardağı su ile birlikte koyarak karıştırmadan kaynatın ve kaynadıktan sonra yaklaşık 45-50 dakika kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra sıcakken tuz ve nane ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın. Yoğurdu 2 su bardağı suyla çırpıp pişirdiğiniz buğdaya karıştırarak ilave edin. Soğuk servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:23 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Balık Çorbası (2)

MALZEMELER

2 kg beyaz etli balık

1 kuru soğan

1 havuç

2 defne yaprağı

1 demet maydanoz

2.5 litre su

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 taze soğan

2 pırasa

5 diş sarmısak

2 domates

1 yemek kaşığı salça

1 çay kaşığı safran

1 çay kaşığı kekik

6 dilim ekmek

1 yemek kaşığı mayonez

1 yemek kaşığı rakı

2 portakal kabuğu

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Balıkları temizleyerek, kıyılmış havuç, maydanoz ve defne yaprağı ile tuzlu suda 30 dakika haşlayın.Halka halka doğranmış soğan, pırasa, kıyılmış 4 diş sarmısak, kekik, safran, salça, ince şeritler halinde kesilmiş portakal kabuğunu yağda 15 dakika kavurun. Rakı ve tuzunu ekleyin.

Karışımı kaynamakta olan balığın içine ilave edin. Yaklaşık 15 dakika kaynattıktan sonra doğranmış domates ilave ederek bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Bir diş sarmısağı ezerek, mayonezle karıştırın. Kızarmış ekmeklerin üzerine sürün ve çorbanın üzerine koyarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:23 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Balık Çorbası Terbiyesi (4 Kişilik)

MALZEMELER

2 çorba kaşığı un

2 yumurta sarısı

1 adet limonun suyu

1 su bardağı su

tuz

HAZIRLANIŞI

Bir kapta unu su ile karıştırın, ezerek bulamaç haline getirin. Bu işlemi yaparken unun topaklanmamasına dikkat edin. Limon suyunu ve yumurta sarılarını ilave edip çırpın.

Bu sos içinde mayonez ve krema gibi katkı maddeleri bulunmayan balık çorbaları için tavsiye edilir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:23 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Balkabağı çorbası

MALZEMELER

4 kişilik

1300 gr balkabağı

1 su bardağı su

1 adet soğan

4 su bardağı süt

4 yemek kaşığı krema

2-3 diş karanfil

kreton ekmek

1/2 demet dereotu

toz muskat

karabiber

tuz

HAZIRLANIŞI

Balkabağını soyun ve küçük küçük dilimleyin. Derin bir tencereye koyun. Sütü ve suyu ekleyin. Muskat, biber, tuz, karanfil ve soyulmuş soğanları ekleyin. Kabaklar yumuşayana kadar en az 35 dakika kaynatın. Ateşten alın, soğan ve karanfilleri çıkarın. Kalan çorbayı mikserden geçirin. Sıcak olarak tabaklara paylaştırın. Her tabağa bir kaşık krema , bir tutam ince doğranmış dereotu ve kreton ekmekleri serpin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:24 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Bezelye Çorbası

MALZEMELER

1/2 kg bezelye

1 adet domates

5 su bardağı su

2 çorba kaşığı yağ

2 kahve fincanı pirinç

maydanoz

tuz

HAZIRLANIŞI

Bir tencereye ince kıydığınız soğanı ve yağı koyup, soğan pembeleşinceye dek kavurun.

Yıkanmış bezelyeyi, pirinci ve suyu ilave edip bezelye yumuşayıncaya dek pişirin. Rendelediğiniz domatesi ilave edin ve bir süre beraberce pişirin. Çorbayı ateşten aldıktan sonra üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:24 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Bolu Tarhana Çorbası

MALZEMELER

100 gr yağsız kıyma

150 gr köy tarhanası

1 adet iri domates

1 çorba kaşığı tereyağ

2 kg et suyu veya su

tuz

HAZIRLANIŞI

Tarhanayı bir bardak et suyu veya su ile iyice karıştırıp 20 dakika kadar ıslatıp, bekkletin. Sonra ince bir süzgeçten geçirip, süzün. Bir tencerede kaynamış et suyuna tarhanayı karıştırarak ilave edin ve kaynatın.Küçük bir tencerede kıymayı tereyağında 3-4 dakika kavurun. Domateslerin kabuğunu soyduktan sonra çekirdeklerini çıkartıp ince ince doğrayın ve tencereye ilave atın. 2-3 dakika daha kavurduktan sonra domatesli kıymayı çorbanın içine katın. On dakika kadar ağır ateşte pişirip servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:24 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Börek Çorbası

MALZEMELER

250 gr az yağlı kıyma

500 gr kemikli et

2 su bardağı un

2 su bardağı süzme yoğurt

1 adet yumurta

1 adet soğan

1 tatlı kaşığı salça

2 çorba kaşığı tereyağı

½ çay kaşığı nane

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

Nohutu geceden ıslatın. Soğanı yemeklik doğrayın,1 kaşık tereyağında pembeleştirin. Kıymayı ilave ederek kavurun. Başka bir kapta un ve tuzu karıştırıp ortasını çukurlaştırın. Kavrulmuş kıymayı ekleyip biraz su ile sert bir hamur yapın. Hamuru merdane ile açın ancak çok ince olmamalı. Üçgen şeklinde katlandığında bir nohut büyüklüğünde olacak şekilde küçük kareler kesin. Tepsiye alın ve yaklaşık 6-6,5 saat kurumaya bırakın. Geceden ıslattığınız nohuta eti ekleyerek iyice pişirin. Hazırladığınız hamurları ekleyip 10-15 dakika daha kaynatın. Başka bir kabın içinde süzme yoğurdu bir bardak su, tuz ve yumurta ile çırpın. 2 dakika kadar kaynattıktan sonra diğer tarafta pişmiş olan çorbaya ilave edin. Çok az yağda salça ve naneyi ezin. Yemeğin üzerine karabiberle birlikte gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:24 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Breton çorbası

MALZEMELER

8 kişilik

2 adet orta boy soğan

250 gr kuru fasulye

1 çorba kaşığı yağ

1 çorba kaşığı tuz

15 su bardağı et suyu

2 kahve fincanı un

2 çorba kaşığı yağ

HAZIRLANIŞI

Kuru fasulyeyi temizleyip akşamdan bol suda ıslayın. Sabah yıkayıp süzdürün. Soğanları soyup piyaz doğrayın. Sonra tencereye bir kaşık yağ koyup kızdırın, soğanları ekleyin, iki dakika kavurduktan sonra fasulyeyi ilave edip bir dakika daha karıştırın ve et suyu ile tuzu ilave edin. Orta ateşte yaklaşık 1,5 saat pişirin ve ateşten alın. Süzgeçten yada püre makinesinden geçirin. Başka bir tencerede, yağ ve unu orta ateşte karıştırarak 4 dakika (sararıncaya kadar) kavurun ve fasulyeli suyu ilave edin. 3-4 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Zar gibi doğranmış kızarmış ekmekle servis edilir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:24 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Brokoli çorbası

MALZEMELER

500 gr. brokoli

2 adet pırasa

3-4 kaşık sıvıyağ

100 gr. krema

tuz

karabiber

HAZIRLANIŞI

Brokoli ve pırasayı ayıklayıp robottan geçirin küçük parçalar haline getirin. Sıvıyağ da pırasaya tuz ekleyip biraz kavurun. Sonra brokoli ekleyin. Tekrar kavurun. Üzerine 6 bardak su ilave edilip, 3-4 dakika. düdüklü tencere de pişirin. Ateşten aldıktan ve kapağını açtıktan sonra bir müddet soğumaya bırakın. Daha sonra içine kremasını ekleyin, el blenderi veya mikserle iyice karıştırın. (Dilerseniz karabiber de ekleyebilirsiniz)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:24 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Buğday Aşı Çorbası (6 Kişilik)

MALZEMELER

4 su bardağı su

1 adet haşlanmış kuzu gerdanı ve suyu

200 gram aşurelik buğday

1 kase yoğurt

1 adet yumurta sarısı

1 adet havuç

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı kırmızıbiber Tuz

HAZIRLANIŞI

Tencerede 4 su bardağı suyla kuzu gerdanını 60-70 dakika pişirin. Suyu bir tencereye süzün. Akşamdan ıslanmış ve yıkanmış aşurelik buğdayı ilave edin. 30-35 dakika pişirin. Önceden pişirdiğiniz kuzu gerdanının etini ayıklayıp, incecik didin. Kaynamakta olan karışıma ekleyin.

Yoğurt ve yumurtayı çırpın. Hafifçe sulandırarak karışıma ekleyin. Haşlayıp, kibrit şeklinde doğradığınız havuçları da tencereye alın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin. Kıyılmış domatesleri ekleyin. 3-4 dakika kavurup, kırmızıbiberi ekleyin. Bu karışımı da çorbaya ekleyin. Tuzunu ayarlayarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:25 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Buğdaylı Tavuk Çorbası (8 Kişilik)

MALZEMELER

1 Su Bardağı Buğday

1 Bütün Tavuk

12 Su Bardağı Su

1 Kase Konserve Bezelye

1 Kereviz

1 Havuç

1 Dal Taze Soğan

4-5 Dal Maydanoz

2 Çorba Kaşığı Domates

1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ

4 Karabiber Tanesi

HAZIRLANIŞI

Buğdayı ayıklayıp yıkadıktan sonra geniş bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edip yumuşaması için birkaç saat bekletin.

Kereviz, havuç ve taze soğanı soyup yıkadıktan sonra küçük küpler halinde doğrayın. Kerevizin yapraklarını ince ince kıyın.

Tavuğu temizleyip bütün olarak tencereye alın. Doğradığınız sebzeleri ilave edin. 12 su bardağı su, tuz ve karabiber tanelerini ekleyerek bir saat kadar pişirin. Tavuk pişince tencereden çıkarıp bir tabağa alın. Tencerede kalan suyunu kaynatıp bezelye, buğday ve domates suyunu ilave edin. Kısık ateşte 50 dakika kadar pişirin.

Tavuğun etlerini kemiklerden ayırıp ince şeritler halinde kesin. Çorbanın pişmesine yakın tavuk etlerini ilave edin. İnce kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynatıp sıcak olarak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:25 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Çabuk mantar çorbası

MALZEMELER

2 torba kuru mantar

500 gr. soğan

1 kırmızı, 1 sarı ve 1 yeşil dolmalık biber

2 diş sarmısak

6 yemek kaşığı soya yağı

1/2 lt hazır sebze suyu

4 dilim tost ekmeği

Tuz, karabiber

100 gr. rendelenmiş eski kaşar peyniri

Biraz maydanoz

Bir çorba kaşığı Ameriksn soya unu

HAZIRLANIŞI

Mantarları yıkayın. 1/4 lt. suda haşlayın. Soğan ve biberleri ayıkladıktan sonra yıkayın. Soğanları yuvarlak, biberleri ince dilimler halinde dograyın. Sarmısağı ince doğrayın. 3 yemek kaşığı soya yağını bir tencerede ısıtın. Sebze ve saımısağın yarısını içinde çevirin. Sulu mantarları ve soya ununu bunun içine dökün. Hepsini dökerek 10 dk. kadar pişirin. Ekmeği küp şeklinde doğrayın. Soya yağını tavada ısıtın. Ekmekleri ve arta kalan sarmısağı içinde pembeleştirin. Çorbaya tuz ve karabiber ekleyin. Çorbanın üstüne maydanoz serpiştirin. Ekmek ve peyniri çorbanın yanında servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:25 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Çerkez Çorbası

MALZEMELER

500 gr. kuşbaşı kuzu ya da koyun eti

3 adet taze mısır

Yarım kg. taze yeşil fasulye

2 adet kuru soğan

4 yemek kaşığı margarin

2 adet küçük kırmızı acı biber

Yeteri kadar tuz

HAZIRLANIŞI

Kuşbaşı etleri, üzerini örtecek kadar su ilavesiyle orta ısıdaki ateşte haşlanmaya bırakalım.

Haşlanan etlerin üzerine tanelenmiş taze mısır ve en fazla 2-3 santim boyunda bıçakla doğranmış taze yeşil fasulyeleri ekleyelim.

Çorbamızın kıvamında olması için 1,5 su bardağı sıcak su da ilave edebiliriz. Tuzunu da katarak pişmeye bırakalım.

Bu arada bir tavaya yağ koyalım. Yağ erir erimez yarım ay şeklinde ama çok ince kıyılmış soğanları ekleyerek rengi hafif kahverengileşinceye kadar kavuralım. Üzerine kırmızı toz biber ekleyip, soğanlı sosumuzun altını kapatalım.

Mısırlar ve yeşil fasulyeler iyice yumuşayıp yenebilecek kıvama geldiğinde çorba pişmiş demektir. Pişen çorbanın üzerine yukarıda hazırladığımız soğanlı sosu gezdirelim ve servise sunalım.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:25 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Den Çorbası

MALZEMELER

250 gr yarma

10 su bardağı kemik suyu

1 adet soğan

500 gr yoğurt

½ adet limon suyu

3 yemek kaşığı tereyağı

2 adet yumurta sarısı

2 kahve fincanı un

1 çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı karabiber

½ çay kaşığı nane

½ çay kaşığı kırmızıbiber

HAZIRLANIŞI

Yarmayı haşlayın ve ayrı bir tencerede un, yumurta ve 1 çay bardağı suyu pütürsüz olana kadar karıştırın. Üzerine kemik suyunu ilave edin ve haşlanmış yarmayı da karıştırarak ekleyin. Diğer bir kapta, ince doğranmış soğanı 1 yemek kaşığı tereyağında sote edin, yoğurdu yedirin, naneyi ve limon suyunu da ekleyin. Bu karışımı tuz ve karabiber ile birlikte kaynayan çorbaya ekleyin. Ayrı bir yerde 2 yemek kaşığı tereyağı ile kırmızıbiberi kızdırıp, pişmiş çorbanın üzerine gezdirin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:25 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Dereotlu Çorba

MALZEMELER

2 adet tavuk butu

1 demet dereotu

3 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı sıvıyağ

yarım kilo süt

HAZIRLANIŞI

2 kaşık un ve 2 kaşık yağı orta ateşte pembeleştirin. 1/2 kg sütü azar azar tencereye ilave edin. Haşlamış olduğunuz tavuk etinin suyunu da 2 bardak olmak kaydıyla ekleyin. Sürekli karıştırın. Kaynamaya yakın didiklenmiş tavuk etini ilave edin. Bir taşım kaynadıktan sonra iri dopranmış dereotunu da ekleyerek 1 dakika daha pişirin ve altını kapatın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:25 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Domates Çorbası

MALZEMELER

5 adet domates

5 su bardağı su

2 su bardağı süt

1 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı margarin(tereyağı tavsiye olunur)

3 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi

tuz

HAZIRLANIŞI

Yağı un ile hafif ateşte çevirip üzerine azar azar süt ilave edin. Pürtüksüz bir bulamaç olmalıdır. Daha önceden rendelediğiniz domatesleri ilave edip karıştırmaya devam edin. 5 bardak suyu da ekleyip çorba hafifçe koyulaşana kadar çevirmeye devam edin. 5 dakika kadar kaynatıp kapatın. Eğer pürtüklü ise ılınınca tencerenizin içinde el mixerini 1-2 defa çevirin. Sıcakken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri gezdirin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:26 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Domates Soslu Çorba (8-10 Kişilik)

MALZEMELER

1 Su Bardağı Kuru Fasulye

1 Çay Kaşığı Tuz

15 Adet Taze Fasulye

1 Adet Havuç

1 Adet Kabak

1 Çay Kaşığı Karabiber

8 Çorba Kaşığı Arpa Şehriye

Sos İçin

1 Adet Domates

3 Diş Sarmısak

2 Çorba Kaşığı Taze Fesleğen Yaprağı

4 Çorba Kaşığı Rendelenmiş Kaşar Peyniri

2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

Ön hazırlık plarak 1 su bardağı kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Süzüp büyük bir tencereye aktarın. Üzerini birkaç parmak geçecek kadar soğuk su ekleyin. Hızlı ateşte yarım saat kaynatın ve süzün.

Aynı tencereye 6-8 bardak sıcak su ekleyip yumuşamış kuru fasulyeyi, ayıklanmış ve küçük parçalar halinde kesilmiş taze fasulyeleri, havucu, kabağı ekleyin. Tuzunu ayarlayın. 1 çay kaşığı karabiberi ilave edin. Arpa şehriyeyi ekleyin. 10 dakika daha pişirin. Tencereyi ateşin üzerinden alın.

Sosu hazırlamak için kabuğu soyulmuş domatesi, sarmısağı, fesleğen yaprağını ve rendelenmiş kaşar peynirini blendıra aktarın. Blendırı çalıştırmaya başladığınızda zeytinyağını azar azar ekleyin. Çorbayı servis yapacağınız bir kaseye aktarın. Üzerine bu sosu gezdirip, sıcak servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:26 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Domatesli Tel Şehriye

MALZEMELER

2 adet domates

1 çay bardağı sıvı yağ

½ paket tel şehriye

1 adet limon

1 demet maydanoz

½ litre su

yeteri kadar tuz

HAZIRLANIŞI

Domatesler yıkanıp, temizlendikten sonra rendelenir, yağ ile biraz öldürülür ve tuz ilave edilir. Üzerine ½ litre su konulup, kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya şehriye atılır ve bir iki defa çevrilir. 15 dakika sonra kapağı kapatılır. Üzerine limon suyu ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilir.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:26 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Dovga (Azeri Yoğurt Çorbası)

MALZEMELER

1 adet yumurta

1,5 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı pirinç

3 su bardağı yoğurt

6 su bardağı su

1 bardak haşlanmış nohut

1/2 demet ispanak

1/2 demet nane

1/2 demet dereotu

tuz

HAZIRLANIŞI

Yumurtayı, unu, pirinci, yoğurdu bir tencerede iyice karıştırınız ve üzerine yavaş yavaş tüm suyu ilave ediniz,(yoğurtun koyu ayran kıvamına gelmesi gerekiyor), sonra normal ateşte elinizi bırakmadan tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırınız. Kaynadıktan sonra ateşini kısınız, tam haşlanmış nohutunuzu ve tuzunuzu ekleyiniz ve pismeye bırakınız. Pirinci piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edip bir taşım daha kaynatınız.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:26 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Dövuk Mısır Çorbası

MALZEMELER

1 Su Bardağı Dövuk Mısır

1 Çay Bardağı Dondurulmuş Mısır

Yeteri kadar su, tuz

2 Komposto Kasesi Yogurt

1,5 Tatlı Kaşığı Un

Üzeri için:

2 Yemek Kaşıgı Tereyağı

Yeteri Kadar Nane

HAZIRLANIŞI

Bir gece önceden mısırı kaynar suda yarım saat pişirin. Aynı suyun içerisinde bekletin.

Ertesi gün 2 saate yakın iyice yumuşayana kadar pişirin. Yoğurt ve unu çırpıp içine ilave edin.

Yağı kızdırıp üzerine gezdirin. Nane ile süsleyerek servise sunun.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:26 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Dübari çorbası

MALZEMELER

8 kişilik

1 çorba kaşığı yağ

1 küçük karnabahar

2 lt et suyu

1 tatlı kaşığı tuz

2 kahve fincanı un

1 su bardağı süt

1 küçük ince dilimlenmiş soğan

¼ kereviz

¼ pırasanın beyazı

HAZIRLANIŞI

Karnabaharın dallarını keserek yıkayın. Sonra kaynar suda 20 dakika haşlayın. Üzerine soğuk su döküp soğutun. Sudan çıkarın ve dallarının üzerindeki beyaz çiçekleri teker kesip garnitür olarak bir tabağa koyup muhafaza edin. Bir tencerede yağı koyup kızdırın. Sebzeleri ekleyip bir dakika kavurun. Karnabahar dallarını, et suyunu ilave edip kaynatın. Sütle unu başka bir kapta iyice karıştırın ve ezin. Kaynayan çorba suyuna karıştırarak yedirin ağır ateşte 15 dakika kaynatıp süzün. Karnabahar çiçeklerini de ilave edip bir kere karıştırarak servis edin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:26 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Düğün Çorbası

MALZEMELER

1/2 kg koyun (kuzu) eti, yağsız

1 çay kaşığı kırmızı biber

9 çorba kaşığı margarin

3 adet yumurta sarısı

12 su bardağı su

1 adet limon

150 gr un

biber

tuz

HAZIRLANIŞI

Eti nohut iriliğinde doğrayın, 12 su bardağı su ve bir tutam tuz ile pişirin. 8 çorba kaşığı yağ ile unu 3 dakika kavurun ve azar azar pişen etlere katın. Karıştıra karıştıra on dakika kadar kaynatın.

Bir kap içerisinde 3 adet yumurta sarısını limon suyu ile biraz karıştırın. Pişen çorbadan azar azar ilave edip. Çorba kabına boşaltın. 1 çorba kaşığı yağ ile kırmızı biberi ateşte biraz kızdırın ve çorbanın üzerini bu yağ ile süsleyip servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:27 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Düğün Çorbası -I

MALZEMELER

250 gr et

2 adet limon

2 adet yumurta

1 litre et suyu

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı margarin

1 kahve kaşığı kırmızı biber

tuz

HAZIRLANIŞI

Et suyu çıkaracağmız kemiklerin içine 1/4 kg parça eti koyun ve pişirin. Et suyunu süzgeçten geçirip, süzün. Parça eti fındık iriliğinde doğrayın. Başka bir kapta iki yemek kaşığı unla yağı pembeleştirmeden kavurun. Etleri ve suyu katın. Çorba kaynarken limonlu bir terbiye hazırlayıp çorbaya katın. Servis yapmadan önce çorbanın üzerine üzerine kırmızı biberli yağı gezdirin.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:27 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Düğür

MALZEMELER

1 su bardağı ince bulgur (düğür)

1 kaşık salça

2 adet sivri biber

1 adet soğan

6 bardak et suyu

tuz

pul biber

HAZIRLANIŞI

6 su bardak et suyu ile bir bardak ince bulguru beraber tencereye koyup ince bulgur pişene kadar kaynatın. Suyu azalırsa su ilave edebilirsiniz. Diğer tarafta yağı eritip daha önceden ufak doğradığınız soğanı, yeşil biberi hafifçe kavurup, salça, pul biber ekleyip, kaynayan çorbaya ilave edin. İsteğe göre nane de ilave edebilirsiniz.Tuz ilave edip ocaktan indirebilirsiniz.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:27 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Ekmekli Soğan Çorbası (4 Kişilik)

MALZEMELER

3 Soğan

1 Kahve Fincanı Margarin

1 Demet Taze Soğan

1 Somun Bayat Ekmek

1 lt Et Suyu

Tuz, Karabiber, Kekik

HAZIRLANIŞI

Soğanların kabuklarını soyup ince halkalar halinde doğrayın. Soğanları daha kolay doğramak için büyük marketlerde satılan soğan doğrayıcılarını da kullanabilirsiniz.

Dilerseniz büyük miktar soğan kullanılan yemek tariflerinde, yine büyük marketlerin derin dondurulmuş ürün reyonlarında bulabileceğiniz hazır küp doğranmış soğanlardan da yararlanabilirsiniz. Büyük bir tencerede margarini eritip soğan halkalarını hafifçe kavurun.

Taze soğanları yıkayıp ayıkladıktan sonra ince halkalar veya şeritler halinde doğrayın. Ekmeği ince dilimler halinde doğrayın.

Et suyunu kaynatıp bir miktar karabiber ve kekik ilave edin. Evde hazır tavuk suyunuz yoksa, bunun yerine et suyu tabletleri de kullanabilirsiniz. Tabletleri paketin üzerindeki tarife göre 1 lt tavuk suyu elde edebilecek biçimde hazırlayın.

Ekmek dilimlerini daha önce ısıtılmış 4 servis tabağına paylaştırın. Tabakları ısıtmak için fırını 150 dereceye ayarlayıp 1-2 dakika fırında bekletin. Daha önce halkalar ve şeritler halinde doğradığınız taze soğanları üzerine serpin. Çorbayı tabaklara paylaştırın.

Üzerine soğan halkalarını ekleyip hemen servis yapın.

Öneri: Dilerseniz çorbayı farklı ekmek çeşitIeriyle de hazırlayabilirsiniz.

Örneğin köy ekmeği veya kepekli ekmek çorbaya uygun seçeneklerdir.

Ayrıca çorbayı farklı baharatlarla tatlandırmayı deneyebilirsiniz. Önerimiz kimyon, nane veya hintcevizi.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:27 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Ekşili arap çorbası

MALZEMELER

2 su bardağı kırmızı mercimek

1/2 su bardağı pirinç

2 adet limon suyu

1 çay bardağı haşlanmış nohut

4 diş sarımsak

1 çay bardağı sıvı yağ

10 su bardağı su

HAZIRLANIŞI

Mercimek ve pirinci yeterli tuz ve su ilave ederek kaynatın, kaynamaya başlayınca nohutu ekleyin. Diğer taraftan limon suyunu hazırlayın ve sarımsakları dövün. Çorba 1-2 taşım kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin. Tencerenin altını kapatın. Ayrı bir kapta

sarımsakları kavurun. Nane ile beraber çorbaya ekleyin ve servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:27 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Ekşili Çorba

MALZEMELER

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 çorba kaşığı domates salçası

1/2 su bardağı buğday yarması

2 diş sarmısak, dövülmüş

1 çorba kaşığı tuz

1/2 kg semiz otu

8 su bardağı su

kuru nane

kırmızı biber

1 limonun suyu

HAZIRLANIŞI

Sekiz su bardağı suya bir çorba kaşığı tuz atıp, kaynatın. Kaynayınca içine mercimek ve yarmayı katıp, bir saat kadar pişirin. Daha sonra buna ayıklanmış semiz otu, salça, nane, kırmızı biber ve limon suyunu ilave edip, 10 dakika daha kaynatın. İki diş dövülmüş sarmısağı da kattıktan sonra servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:27 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Ekşili Pırasa Çorbası

MALZEMELER

1 Adet Pırasa

3 Adet Taze Fasulye

1 Adet Havuç

1 Adet Patates

1 Adet Kereviz

2 Adet Yumurta Sarısı

1,5 Kase Yoğurt

Yeteri kadar tuz, su

1,5 Yemek Kaşığı Un

1,5 Yemek Kaşıgı Tereyağı

Yarım limon

Üzeri için :

1,5 Yemek Kaşıgı Tereyağı

1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Biber

HAZIRLANIŞI

İlk önce soğan, pırasa, havuç, patates, fasulye ve kerevizi küçük küçük doğrayın. Daha sonra bir tencereye sıcak su ilave edin. Önce fasulyeyi koyup 10 dakika pişirin. Diğer sebzeleri de ilave edip pişirmeye devam edin.

Ayrı bir yerde yoğurt, un, yumurta sarısını çırpın. 2 yemek kaşığı çorba suyundan içine ilave edin. Kaynamakta olan çorbaya ekleyin. Limonu ilave edin. 5 dakika kadar kaynatıp altını kapatın. Üzerine kırmızı biberle kızdırılmış yağı dökerek servise sunun.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:28 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Ekşili Sebze Çorbası (4 Kişilik)

MALZEMELER

1 Adet Soğan

1 Çorba Kaşığı Margarin

1 Adet Patates

1 Adet Havuç

1 Adet Kereviz

1 Çay Bardağı Bezelye

1 Çorba Kaşığı Un

5 Su Bardağı Etsuyu

3 Diş Sarmısak

1 Adet Limonun Suyu

1 Çay Kaşığı Nane

Tuz

HAZIRLANIŞI

Yemeklik doğranmış soğanı tencereye alın. Üzerine 1 çorba kaşığı margarini koyup kavurun.

Patates, havuç ve kerevizi küçük küçük doğrayın. 1 çay bardağı bezelyeyle birlikte tencereye koyun. Üzerine unu ilave edip 1-2 dakika daha karıştırın. Et suyunu ekleyin. Tuzu da katıp sebzeler yumuşayana dek pişirin.

Bu arada limon suyu, dövülmüş sarmısak ve naneyi karıştırın. Çorbaya ilave edip tencereyi ocaktan alın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:28 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Ekzotik Tavuk Çorbası (4 Kişilik)

MALZEMELER

1 lt Tavuk Suyu

150 gr Haşlanmış Tavuk Göğsü

1 Küçük Soğan

Ceviz Büyüklüğünde Zencefil

4 Çorba Kaşığı Soya Yağı

1/2 Demet Maydanoz

2 Çorba Kaşığı Soya Sosu

2 Yufka

1 Havuç

1 Sap Pırasa

1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı

Tuz, Karabiber

HAZIRLANIŞI

Evde hazırlanmış tavuk suyunuz, yoksa bunun yerine et suyu tabletlerini de kullanabilirsiniz. Tabletleri paketin üzerindeki tarife göre 1 lt tavuk suyu elde edebilecek biçimde hazırlayın. Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Zencefili rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Bir tencerede 1 tatlı kaşığı soya yağını kızdırıp soğan ve zencefili kavurun.

Tavuk göğsünü çok küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince kıyın. Bir kasede maydanoz, et ve 1-2 çorba kaşığı soya yağını karıştırıp soğanlı karışıma ilave edin.

Tenceredeki karışımı soya sosu, tuz ve karabiberle tatlandırın.

Yufkaları kareler halinde sekize bölün. Her bir kareye hazırladığınız soğanlı karışımdan doldurun. Karelerin kenarlarını su ile nemlendirin ve iç malzemeyi kapatacak şekilde birleştirip bükün. Büyük tencerede tuzlu su kaynatıp yufka bohçalarını 2-3 dakika kadar haşayın. Haşlanmış yufkaların suyunu süzün.

Havucu soyup ince şeritler halinde doğrayın. Pırasayı ayıklayıp ince şeritler halinde doğrayın. Büyük bir tencerede kalan soya yağını kızdırıp havuç ve pırasayı kavurun.

Tavuk suyunu ekleyin. Soya sosu ve zeytinyağını ilave edin. Yufka bohçalarını ekleyip servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:28 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Elmalı pirinç çorbası

MALZEMELER

2 çay bardağı Amerikan Pirinci (haşlanmış)

2 büyük elma rendesi

3 yemek kaşığı soya yağı

2 yemek kaşığı

Dereotu ve maydanoz (kıyılmış)

1 çaykaşığı kırmızı biber

Tuz

HAZIRLANIŞI

Üç bardak kaynamış suyun içine elma rendelerini, haşlanmış pirinci ve tuzunu ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra bir tabağa alın. Bir tavada kırmızı biberi yağda hafifçe yakın ve çorbanın üzerinde gezdirin, dereotu ve maydanozla süsleyip servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:28 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Elvan Kız Çorbası (4 Kişilik)

MALZEMELER

1 Su Bardağı Sarı Mercimek

1 Küçük Dana Kol Kemiği

5 Su Bardağı Su

2 Küçük Patates

2 Soğan

2 Havuç

1 Defne Yaprağı

1 Çay Kaşığı Nane

1 Çorba Kaşığı Un

1 Çay Bardağı Sıvı Yağ

1/2 Limon Suyu

Tuz, Karabiber, Kırmızıbiber

HAZIRLANIŞI

1 patates, 1 Soğan, 1 Havuç, kemik, defne yaprağı, mercimek ve suyu düdüklü tencerede pişirelim. İnce bir süzgeçten geçirip başka bir tencereye alarak haşlamaya devam edelim.

1 soğanı küçük küçük doğrayın. 1 havucu rendeleyin. Tavada sıvı yağı ısıtıp soğan ve havucu kavurun. Nane ve unu ilave ederek karıştırın.

Hazırladığınız sosu haşlanmakta olan çorbaya dökün. 10 dakika daha kaynatın. Tekrar süzgeçten geçirip bir taşım daha kaynatın.Karabiber, kırmızıbiber le limon ekleyip servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:28 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Erzincan Çorbası

MALZEMELER

150 gr taze fasulye

150 gr kıyma

50 gr erişte

sarmısak

maydanoz

dereotu

nane

yoğurt

HAZIRLANIŞI

Kıymayı karabiber ve tuz ile karıştırıp minik köfteler yapın. Köfteleri bir tencere de kaynattığınız salçalı suya atın. Fasulyeleri ince ince kıyıp tencereye koyun. Erişteler ve dövülen sarmısağı da koyduktan sonra fasulyeler pişinceye kadar, orta ateşte tutun.

Piştikten sonra, dereotu ve maydanozu ince ince üzerine kıyıp, çorbanın suyu ile sulandıdığınız yoğurdu ilâve edin. Bir çorba kaşığı tereyağı eritip, içinde naneyi bir iki kere çevirdikten sonra çorbanın üzerine dökün.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:28 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Evelik Çorbası

MALZEMELER

2 yemek kaşığı tereyağı

2 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 bağ evelik (bir çeşit yeşil ot, dere kenarlarında yetişir)

Yarım su bardağı maş fasulyesi (ufak bakla)

Yarım su bardağı ince hamur eriştesi

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI

Öncelikle bir tencereye yağ bırakılır ve çok ince kıyılmış soğanlar kavrulmaya başlanır. Bir tarafta yıkanan maş fasulyesi ve salça kavrulan soğanların üzerine eklenerek 4-5 dakika daha beraberce kavrulur ve üzerine 7-8 su bardağı et suyu ilave edilerek pişmeye bırakılır.

Öte yandan evelik yıkanarak çok ince ince kıyılır. Su kaynamaya başladıktan sonra ince kıyılmış evelik, tuz ve karabiberi eklenir. Çorbayı ateşten almadan 10 dakika öncede erişte ilave edilir ve sık sık karıştıralarak pişirilir. Sıcak sıcak servise alınır.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:29 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Ezme Patates Çorbası

MALZEMELER

1 kg sığır kemiği

12 su bardağı su

4 kahve fincanı un

1 baş soğan

1 adet havuç

1 adet orta boy kereviz

1/2 kg patates

yarım ekmek, bayat

7.5 çorba kaşığı tereyağ

50 gr kaşar peyniri

3 adet defne yaprağı

tuz, biber

HAZIRLANIŞI

Sebzeleri ayıklayıp, yıkadıktan sonra büyük parçalara doğrayın. Kemiği yıkayıp sebzelerle beraber bir tencereye koyun. Üzerine 12 su bardağı su, tuz, biber ve defne yaprağı ilave edin. Kaynamaya başladığında bir kaşıkla köpüğü alın. Orta hararetli ateşte iki saat kadar kaynatın. Tencereden sebzeleri ve kemikleri çıkarın. Patatesleri ve et suyunu ince delikli bir süzgeçten geçirin. 5 çorba kaşığı yağ ile unu 1-2 dakika kavurun . Süzülen çorbayı karıştırarak 10 dakika kaynatın. Çorba kasesine koyun, 50 gr tereyağı eritip fındık iriliğinde kesilmiş ekmeğin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ile beraber serpin. Fırında ekmekleri kızartıp, çorba ile beraber servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:29 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Ezo Gelin Çorbası

MALZEMELER

1 çay fincanı kırmızı mercimek

1 çay fincanı ince bulgur

1 adet orta boy soğan

2 çorba kaşığı margarin

2 çorba kaşığı domates salçası

2 çay kaşığı kırmızı biber

Yarım çay kaşığı acı biber yada biber salçası

2 çay kaşığı nane

Biraz tuz

6-7 bardak su

HAZIRLANIŞI

Tencereye yağ ve küçük küçük doğranmış soğanları koyup, hafifçe pembeleştirin. Su, yıkanmış mercimek, bulgur, salça,tuz koyup mercimek ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp acı kırmızı biber, nane serptikten sonra servis yapın.

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:29 AM

Tüm Çorba Tarifleri
 

Fasulye Çorbası

MALZEMELER

1 soğan

4 çorba kaşığı margarin (veya tereyağı)

4 bardak su

1 domates, rendelenmiş

150 gr taze fasulye (1 bardak)

5 çorba kaşığı un

1,5 bardak yoğurt

1 yumurta

tuz

6 kişilik

HAZIRLANIŞI

Soğanı ince ince kıyıp yağla birlikte, kısık ateşte 3-4 dakika öldürdükten sonra su ve tuzu ilave edip kaynatın. Domatesi kaynayan karışıma ekleyin. Fasulyeyi 1 cm kalınlığında doğrayıp tencereye katın ve 20 dakika pişirin.

Unu başka bir kapta yoğurtla birlikte ezip içine yumurta kırın. Sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak karıştırın ve ılıtın. Yoğutlu karışımı tencereye azar azar dökerken, çorbayı sürekli karıştırın. Tüm yoğurdu azar azar çorbaya ekleyip karıştırarak kaynamasını bekleyin.

Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha pişirin. Arzunuza göre dereotu serperek de servis edebilirsiniz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.