![]() |
Yemek Arşivi
Ispanakli Fırında Börek Gereçler: 1 kg Un 300gr Rama yağı Maya Tuz 1 tane Kabartma tozu Aldigi kadar un1/2 Kg Ispanak Beyaz peynir Kaşar peynir 1/2 Cay bardağı zeytin yağ Soğan Karabiber pulbiber Yapılışı:Hamuru önermiş olduğumuz mazemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığına getirinceye kadar yoğuralım , daha sonra hamurun üstünü örterek bir kenarda dinlenmesi için bırakalım , hamuru bıraktıktan sonra diğer tarafa geçip ıspanakları yıkayıp , yağı ısıtalım , ufacık doğramış olduğumuz soğanları ve incecek kıydığımız ıspanakları yağın içinde güzelcene kavuralım , bu ıspanağı kavurduktan sonra tuzunu biberini ilave edelim , bu işlemler bittikten sonra peyaz peyniri ufalayıp bu mazemenin içine koyalım , bu malzemeyi bir kenara çekip soğumasını bekliyelim , bu arada hamurumuz kabarmış haline gelmiştir , orta boydan büyük bir bezı hazırlayıp masanın üstüne unluyalım üstünde bu hamuru yavas yavas açalım ne ince nede kalın olacak bu açtığımız hamur mesela 1cm olabilir kalınlığı , tepsiyi yaglıyalım ve actığımız hamuru tepsiye yerleştirelim daha sonra üstüne soğumuş olan ıspanağı güzelce yayalım her dört tarafına ve üstüne kaçar peynir rendeleyip fırına sürelim fırın 200 derece olmalı 15-20 dakika pişirelim ( lütfen devamlı bakın belki fırın değişik olabilir daha çabuk pişme imkani olabilir ) piştikten sonra ufak kare haline keselim Servis Önerileri: Ayran yada Salata ile servis yapılabilir. |
Yemek Arşivi
Bulgur Pilavi (naneli) Gereçler:2 su bardagi bulgur yarim cay bardagi zeytin yagi 1 cay kasigi tereyagi karabiber tuz4 su bardagi su 4 adet yesil biber (acisiz) 2 tepeleme yemek kasigi nane 2 orta boy kuru sogan Yapılışıoganlari rende ya da blender'dan gecirerek ince ince kiyiniz. Biberleri de bir santimlik (ya da isteginize gore) dograyin. Bunlari zeytinyagi ve tereyagi ile birlikte biberler yumusayana kadar orta ateste pisirin. Icine 4 bardak suyu dokun. Kaynayana kadar bekleyin. Bu sirada yeteri kadar tuz ekleyin. Arada tadin, begendiginiz miktar tuz olsun. Bir cay kasigi kadar karabiber ve naneleri ekleyin. Ustunu kapatin, kaynamasini bekleyin. Bu sirada bulgurlarin taslari varsa ayiklayin ve yikamak icin bir sudan gecirin, suyunu suzun. Bulguru ocaktaki naneli su kaynayinca icine atin. orta ya da kisik ateste suyunu cekmesini bekleyin. Pistikten sonra uzerine bir el havlusu koyup kapagi uzerine kapatin ki nemi alinsin. Servis Önerileri: yogurt ile servis yapabilirsiniz. |
Yemek Arşivi
Akçaabat Köftesi Gereçler:1 kg. kıyma, 100 gr. Peksimet (meyve ezilip sekerle kaynatılıp koyu bir macun oluşturulur ve kurutulur)1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, tuz Yapılışı:Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak köfte halinde bir kaba biriktirilir. Köfteler kaptan alınarak ızgarada pişirilir ve sıcak halde serviz yapılır. |
Yemek Arşivi
Kolay cig kofte Gereçler:500 gr yagsiz taze dana kiymasi 200 gr koftelik bulgur 2 yemek kasigi tepeleme dolu domates salcasi 1 yemek kasigi biber salcasi (istege bagli) 1 iri sogan ince dogranmis 2-3 dis sarimsak cok ince dogranmis 1-2 tatli kasigi toz kirmizi biber 1 tatli kasigi pul kirmizi biber Kasigin ucu ile karabiber 4 yemek kasigi zeytinyagi (istege gore fazlalasabilir) 1 demet maydonoz ince kiyilmis kaynar su Yapılışı:kaynar suyu koftelik bulgurun uzerine dokun uzerini kapatsin. uzerini kapayarak bir kenara birakin. Soganlari sarimsaklari maydanozu kiyip hazirlayin. sismis ve sogumus olan bulgurun uzerine tum yukarida yazili malzemeleri ilave ederek yugurun. Cok yugurmaniza gerek yok hersey hazir ve taze. birbiriyle butunlesince avcunuzda sikarak kucuk kofteler yapin. yiyemediginiz artan kismini iki sekilde degerlendirebilirsiniz cok yassi ince kofteler yapin yagsiz tavayi cok az yaglayarak iki tarafini kizartin yeni ve cok lezzetli kofteler yapmis olacaksiniz. Bir baska degerlendirme sekli de icine bir yumurta ekleyip tekrar yugurup sulu kofte olarak. Minik parcalari elinizde yuvarlayin hepsi yuvarlanip hazir olduktan sonra kaynayan suya atin. Hafif ateste kaynamaya birakin diger tarafta yemek icin kullandiginiz herhangi bir yagin icine kirmizi biber atin toz veya pul olabilir pismis koftelerin uzerine dokarek servis yapin. Bu sulu kofte ye isterseniz kirmizi biberle birlikte salca da kizdirip ekleyebilirsiniz nane de. Lezzetli bir sulu kofte cesidi Servis Önerileri: Cig kofteleri marul yapraklarina dizip yanina karisik salata ile serviz yapabilirsiniz |
Yemek Arşivi
Domatesli Yumurta Gereçler:2 orta boy domates 2-3 adet çarliston biber 1 yemek kaşığı tereyağı1 çay bardağı et suyu 6 adet yumurta Tuz-karabiber Yapılışı:1. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp tel tel doğrayın. 1 kaşık yağ ve biraz et suyu ekleyip hafifçe pişirin. 2. Domateslerin kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyip doğrayın; biberlere katıp 5-10 dakika pişirin. Sonra da dibi düz bir kaba aktarın; yuva açarak yumurtaları kırın. Tuz ve biber serperek üstü kapalı olarak ateşte bırakın. |
Yemek Arşivi
Kıymalı Yumurta Gereçler:150 gr koyun ya da dana kıyması 2 orta boy soğan 2 adet yeşil sivri biber 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin6 adet yumurta 1/ 2 bardak su Tuz-karabiber Yapılışı:1. Soğanları, piyaz soğanı gibi doğrayın. Çekirdekleri çıkarılıp doğranmış biberlerle birlikte küçük bir tencereye alın. Yağ ekleyerek 3-4 dakika börttürün. Kıyma ve tuz katın, birkaç dakika daha kavurup su koyun. 2. Kıyma suyunu çekince, dibi düz bir kaba aktarın. Ortalarında yuva açarak yumurtaları kırın; biraz tuz ve karabiber serpin. Üstü örtülü olarak 3-4 dakika pişirin. |
Yemek Arşivi
Menemen Gereçler:6 adet yumurta 4 adet sivri biber 3 adet orta boy domates 100 gr beyaz peynir1/ 2 demet maydanoz 2 yemek kaşığı tereyağı Tuz Yapılışı:1. Biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp yuvarlak halkalar halinde doğrayın. Domateslerin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalara bölün. 2. Biberleri 1 kaşık yağla birkaç dakika kavurun; domates ve biraz tuz katarak kısık ateşte 5-6 dk pişirip kıyılmış maydanoz ve peynir koyun. 3. Yumurtaları ayrı bir kapta çırpın ve dibi kalın bir tavada yağla birlikte karıştırarak biraz pişirin. Sertleşmeye başlarken domatesli karışımı ekleyin. Karıştırarak biraz daha pişmesini sağlayın. Bir tabağa boşaltıp servis yapın. |
Yemek Arşivi
Pastırmalı Soğanlı Yumurta Gereçler:150 gr pastırma 2 orta boy soğan 2 orta boy domates 1 yemek kaşığı tereyağı1 çay bardağı su 6 adet yumurta Biraz tuz ve karabiber Yapılışı:1. Soğanları piyaz soğanı biçiminde doğrayın. 1 yemek kaşığı yağ, biraz tuz, suyla ateşe koyun. 3-4 dakika börtünce, ayıklanmış ve çekirdekleri çıkartılarak doğranmış domatesi katın. 5 dakika sonra da pastırmaları yerleştirin. 2. Domates ve pastırmalar yumuşayınca, aralarını açarak yumurtaları kırın. Üstü kapalı olarak fırında veya ateş üzerinde pişirin. |
Yemek Arşivi
jenebon Gereçler:5 Jambon 2 Küçük çay bardağı likör [zevke bağlı] Krem şanti5 Bardak su 20 Adet kürdan Yapılışı:Jambonları eşit bir şekilde su ile temizleyin.Sonra likörde 3 dakika bekletin. Sonra jambonları 4 parçaya ayırın.Hepisine 1 kürdan takın.Krem şantiyi şekilli bir biçimde sıkın. Buzdolabında 1 saat bekletikten sonra tabağa koyup servis yapabilirsiniz. |
Yemek Arşivi
patlican ezme Gereçler:1 buyuk boy patlican 2 orta boy domates 1 sivri biber sirke hakiki zeytin yagi tuz 2 dis sarimsak Yapılışı:1)onceden isitilmis firinimiza uzerine bicagin ucuyla deldigimiz patlicanimizi koyuyoruz.yumusayana kadar cikarmiyoruz. 2)domatesleri baska bir yerde rendeliyoruz. 3)sosu icin:sarimsagi tuzla dovup sirke ve zeytinyagi ile karistiriyoruz... 4)firindan cikardigimiz patlicanin kabugunu soyuyoruz ve once bicakla kucuk parcalara ayirip sogutuyoruz.sonrada domatesi ekleyi elimizle eziyoruz.icine karistirdigimiz sosu ekliyoruz sevis tabagina alip uzerine ince dogranmis yesil biberimizi ekliyoruz... |
Yemek Arşivi
Lahana ( Yoğurtlu) Gereçler:1/2 küçük boy beyaz lahana 1 orta boy yoğurt 3 diş sarmısakTuz Acı pul biber ceviz içi Yapılışı:1. Lahanayı yıkayın ve tuzlu suyla biraz haşlayın. İnce ince kıyın. Sarmısaklı yoğurt, pul biber ve kıyılmış ceviz katıp ordövr olarak değerlendirin. Soğuk olarak servis yapmayı unutmayın. |
Yemek Arşivi
Pirinç Unu Helvası Gereçler:250 gr pirinç unu 1 tepeleme yemek kaşığı badem veya çam fısıtığı 125 gr tereyağı veya margarinYarım lt süt 1 tepeleme su bardağı tozşeker 1 kahe fincanı pudraşeker Yapılışı:1. Bir tencerede kabuğu çıkarılmış badem veya çamfıstığı yağla beraber pembe renkte kavurun. Pirinç ununu katın ve rengi dönünceye dek karıştırarak kavurun. 2. Sütle şekeri bir taşım kaynatıp helvaya boşaltın; arada karıştırarak tanelendirin. Servis tabağına boşaltın ve üzerine pudraşeker serpin. |
Yemek Arşivi
Yoğurt Tatlısı Gereçler:3 adet yumurta 250 gr yoğurt Yarım su bardağı tozşeker 1,5 su bardağıun+ Yarım bardak irmik 1 kahve kaşığı karbonat 1 kahve fincanı tereyağı veya sıvıyağYarım limon kabuğu rendesi Şurubu; 2,5 bardak tozşeker 2 bardak su Yarım limon Yapılışı:1. Yoğurtla şekeri porselen bir kapta tahta kaşıkla karıştırın. Yumurtaları teker teker kırıp karıştırmayı sürdürün. Un, irmik, limon kabuğu rendesi, karabonat ve eritilmiş yağ ilave edin. 2. Hamuru, yağlanmış bir tepsiye boşaltın ve 45-50 dk pembe renkte pişirin. Fırından çıkartıp üzerine sıcak şurubu dökün; kapalı olarak soğutun ve parçalara bölerek servis yapın. |
Yemek Arşivi
Jöleli Çilekli Tart Gereçler:Hamuru; 3 adet yumurta 5 dolu yemek kaşığı un 3 dolu yemek kaşığı tozşeker Biraz vanilya Üstü için; 1/2 paket çilek jöle ( 3/4 bardak sıcak su, jöleyi eritmek için) 300-400 gr çilek 2 yemek kaşığı kayısı veya ağaç çileği marmelatı Kreması; 1 bardak süt1 yumurta 1 tepeleme yemek kaşığı un 3 tepeleme yemek kaşığı tozşeker Biraz vanilya Süslemek için; 1/2 poşet krem şantiy ( süt katılarak mikserde karıştırılır) 1/2 bardak süt 1/2 su bardağı kıyılmış fındık Yapılışı:1. Yumurtaları şekerle birlikte çırparak koyu kıvama getirilir. Un ve vanilya katıp hafifçe karıştırın. Yukarıdaki açıkladığımız gibi, 25 cm çapındaki teflon tart kalıbını yağlayıp unlayın ve karışımı içine boşaltın. Orta ısılı fırında 30 dk pişirin. 2. Pandispanya ılık hale gelince kalıptan çıkartın. Uzun keskin bir bıçakla pandispanyayı tam ortasından iki kısma ayırın. Biraz likörlü ve şekerli suyla üstünü ıslatıp kremanın yarısını içine sürün; pandispanyayı üst üste kapatın. Kenarlarına da kalan kremayı sürün ve kıyılmış fındık yapıştırın. 3. Pandispanyanın çukur yüzüne önce marmelat sürün; yıkanmış ve sapları çıkarılmış çilekleri yerleştirin. Çileklerin kenarına krem şantiy sıkın. Sıcak suda erittiğiniz jöleyi soğumuş olarak üzerine dökün ve dolapta bekletin. |
Yemek Arşivi
Çikolatalı Puding Gereçler:150 gr tereyağı veya margarin 150 gr pudraşeker( 1 bardak) 150 gr kavrulmuş fındık içi( 1 ½ bardak) 150 gr sütsüz çikolata100 gr ( ¾ bardak) galeta unu 6 adet yumurta 1 çay kaşığı vanilya Yapılışı:1. Tereyağla pudraşekerini karıştırarak beyazlatın. 6 yumurta sarısını teker teker katıp yedirin. 2. Yumurta aklarını çırparak kar halinegetirin. Kıyılmış ya da makineden geçirilmiş fındık, su buharı üzerinde yumuşatılmış çikolata ve vanilyayı yumurta aklarıyla birlikte yağlı kremaya karıştırın. 3. Yağlanmış ve fındık, galeta unu serpilmiş bir puding kalıbına boşaltın. Kapağını kapatın. Yukarıda açıkladığımız gibi 1 saat 15 dakika pişirin. 4. Kalıptan çıkartın. Üzerine “ çikolatalı sos” döküp servis yapın. |
Yemek Arşivi
Fındıklı Puding Gereçler:150 gr tereyağı veya margarin 3/ 4 bardak pudraşeker 1 1/ 2 bardak kavrulmuş iç fındık3/ 4 bardak galeta unu 6 adet yumurta 1 çay kaşığı vanilya Yapılışı:1. Porselen bir kasede tereyağla pudraşekerini tahta kaşıkla karıştırarak krema haline getirin. 2. Yumurta akını ve sarısını ayırın. Sarıları kremaya katıp yedirin. Çırpılmış yumurta akını, kıyılmış veya çekilmiş fındıkla galeta ununu ve vanilyayı kremaya karıştırın. 3. Yağlanmış, galeta unu ve çekilmiş fındık serpilmiş bir puding kalıbının 3/ 4’ üne dolacak şekilde yukarıdaki karışımı boşaltın. Kapağını kapatın. Kalıbın yarısına gelecek şekilde su dolu bir tencerede üstü kapalı olarak 1 saat 15 dakika pişirin. 4. Sudan çıkarın, ılık halde iken bir servis tabağına ters çevirin. “ Fındıklı sos” ile servis yapın |
Yemek Arşivi
Patetes Salatası Gereçler:5OO gr. Sarı patates 2-3 adet yeşil soğan veya 1 orta boy kuru soğan ½ demet maydanoz 1 çay bardağı zeytinyağı 1 adet limon 3 çay kaşığı kimyon Tuz Yapılışı:1-Patatesleri haşlayın.Kabuklarını soyup iri rendeden geçirin ya da küçük parcalara doğrayın. 2-Soğan ve maydanozu ince doğrayın.Tuz,limon suyu,kimyon,zeytinyağı,soğan ve maydanozun yarısını patatesle karıştırın.Bir salata tabağına alıp uzerini kalan maydanozla süsleyin |
Yemek Arşivi
Çeşitli Sebze Salatası Gereçler:2 orta boy sarı patates 1 küçük baş karnabahar 3 adet pancar 1 orta boy havuç 250 gr. Bürüksel lahanası2 adet katı pişmiş yumurta 1 çay bardağı zeytinyağı 1 adet limon Tuz Yapılışı:1-Sebzeleri haşlayın. 2-Büyük salata tabağının ortasına önce karnabaharları koyun. Etrafına havuç dilimlerini dizin. Daha sonra dogranmış sebzeleri kümeler halinde yerleştirin. 3-Sebzelerin üzerine kıyılmış yumurta ve tuz serpin. Limon suyu ve zeytinyağı gezdirin,yarım saat bekletin, servis yapın. |
Yemek Arşivi
Söğüş Salatası Gereçler:2-3 adet bayır turpu 2-3 adet domates ½ demet maydanoz 100 gr. iri siyah zeytin100 gr. Tuzlu sardalya 1 kahve fincanı zeytinyağı 1 kahve fincanı sirke Tuz Yapılışı:1- Turplarin kabuklarını yıkayıp soyduktan sonra irice rendeleyin.Biraz tuz serperek hafifçe ovup suyunu sıkın. 2- Balıkları temizleyip kılcıklarını çıkardıktan sonra sirkede bekletin. Siraaai süzün, balıkları ince ince kıyın, bir kaşık kıyılmış maydanozla karıştırın. 3- Zeytin çekirdeklerini çok dikkatli çıkartın. Boşlukları balık karışımıyla doldurun. 4- Turbu bir salata tabağına alın, üzerine kıyılmış maydanoz serpin. Kenarlarına domates dilimleri, doldurulmuş zeytin yerleştirin. üzerine zeytinyağı, sirke karışımı gezdirin |
Yemek Arşivi
Havuç Salatası "Mayonezli" Gereçler:1 bardak doğranmış havuç 2 bardak dogranmış lahana1 bardak mayonez Tuz-karabiber Yapılışı:1-Havuçları temizleyip küp şeklinde doğrayın ya da ince rendeleyin.Lahanaları ince ince kıyın. 2-Sebzelere tuz,biber serpin,mayonez koyup karıştırın. |
Yemek Arşivi
Meyve Salatası Gereçler:3 adet şeftali 3 adet muz 2 adet elma 2 adet sulu armut 1 çorba kaşığı likör 1 çorba kaşığı vişne suyu 2 çay kaşığı hindistan cevizi bal çikolata parçacıkları krema dondurma biraz limon suyu Yapılışı:tüm meyveleri küp küp doğradıktan sonra içine limon suyunu sıkınz (meyvelerin kararmaması için) arıdndan likör,meyve suyu,hindistan cevizinide ekleyip karıştırın..meyve kuplarının altına istenilen ölçüde bal ilave edip üzerine çikolata parçacıklarını koyun..sonra sırasıyla hazırladığınız meyve salatasını ; dondurmayı ve krem şantiyi koyun..üzerine çekilmiş fındık ya da ceviz koyabilirsiniz. |
Yemek Arşivi
Peynirli Fırın Sebze Gereçler:500 gr. ıspanak 750 gr. patates 2 demet maydanoz 60 gr. margarin ml. PINAR krema 300 gr. bezelye (donmuş) 4 yumurta 50 100 gr. PINAR rende peynir Tuz, karabiber, muskat (küçük hindistancevizi rendesi) 30 gr. dolmalık fıstık Yapılışı:Ispanağı yıkayın, bir tencerede kendi suyu ile 1-2 dk. sönene kadar pişirin ve süzgece alın. Patatesleri kabuğu ile haşlayın, sıcakken soyup rendenin kalın tarafı ile rendeleyin. Maydanozu ayıklayıp yıkayın. İyice suyunu sıktığınız ıspanaklarla birlikte bıçakla kıyın. Fırını 175 C ısıtın. 1,5 lt. hacimli bir fırın kabını 20 gr. yağ ile yağlayın. Yumurta ile kremayı çırpma teli ile çırpın. Patates, ıspanak, maydanoz ve bezelyeleri, peynirin 3/4'ü ve yumurtalı krema ile karıştırın. Tuz, biber ve muskat ile tatlandırıp fırın kabına yayın. Kalan peyniri üzerine serpin. Yağın kalanını fındık büyüklüğünde parçalar halinde üstüne koyun. Fıstıkları da en üste yerleştirin. 30 dk. fırınlayıp sıcak sıcak servis yapın. |
Yemek Arşivi
Nohutlu Enginarlı Graten Gereçler:400 gr.haşlanmış nohut 400 gr. haşlanmış börülce 137 gr. konserve enginar göbeği 150 ml. PINAR krema 50 gr. PINAR rende peynirDövülmüş kırmızı biber 1 diş dövülmüş sarımsak 5 ml. limon suyu 1 yumurta sarısı Zeytinyağı, tuz ve karabiber Yapılışı:Fırını 180°C ısıtın. Bir kapta nohut, fasulye ve konserve enginar göbeklerini, kırmızı biberle karıştırın. Zeytinyağı koyarak tekrar karıştırın. Sarımsak, maydanoz, limon suyu ile çeşni kazandırın. Ekşi krema, yumurta sarısı ve peyniri karıştırıp düzgün bir şekilde diğer kabın üzerine yayın. Üstü kızaracak şekilde 25-30 dk. fırında kızartın. |
Yemek Arşivi
Patlıcan Kızartması Gereçler:4-5 adet patlıcan 1 su bardağı ayçiçek yağı Sosu: 3-4 adet domates3-4 adet sarmısak Tuz 1 yemek kaşığı sirke 1/2 kahve fincanı zeytinyağı Yapılışı:1. Patlıcanları alacalı soyup yuvarlak ince dilimler halinde doğrayın. Üzerlerine tuz serperek yarım saat beklertin. Sonra yıkayıp temiz bir peçeteyle kurulayın. Kızdırılmış yağa atarak pembe renkte kızartın ve kevgirle yağını süzdürerek alıp kağıt peçete üzerine koyun. 2. Domatesleri ortalarından enmesine bölüp çekirdeklerini çıkartın, irice rendeleyin. Bir tavaya zeytinyağla birlikte koyun, biraz tuz atıp 10-15 dk pişirin. Dövülmüş sarmısak ve sirke katıp ateşten indirin. 3. Kızaran patlıcanları servis tabağına alın, üzerine de domates sosunu döküp servis yapın. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.