Çocuklara Yönelik Çalışmalar |
10-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çocuklara Yönelik ÇalışmalarÇocuklara Yönelik çalışmalar Çocukların sokaktan merkezlere getirilmeleri yönünde yürütülen sokak çalışmaları; Sosyal Çalışmacılar, Psikologlar ve Çocuk Gelişimciler tarafından gerçekleştirilen sokak çalışmaları haftanın belli günlerinde ve belirlenmiş saatlerde düzenli olarak gerçekleştirilmektedir Merkez hizmetlerini reddeden çocuklarla bağlantının kopmaması ve gerek duyulan hizmetin sokakta verilmesi çalışmaları ile sokağa yeni çıkan çocukların tespit edilmesi çalışmaları gerçekleştirilmektedir Eğitimlerini destekleyici faaliyetler: Başarısız oldukları derslerdeki başarılarını arttırmaya yönelik etüd çalışmaları ve ders desteği Eğitime yeniden kazandırma çalışmaları; IKademe Eğitim Programı; Bu programda devlet okullarında uygulanmakta olan okuma yazma ve birinci sınıf eğitim çalışmaları temel alınmıştır Amacımız okuma yazma bilmeyen çocuklara okuma yazmayı öğretmek ve okur yazar belgesi almalarını, II Kademe eğitim programlarına devamını sağlamaktır IIKademe Eğitim Programı; Bu programda okuma yazma bilen ancak İlkokulu bitirememiş yaşı büyük olan çocuklarımızın katıldıkları kurslar sonucunda Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile İlkokul diploması almaları sağlanmaktadır Açık İlköğretim Kursu; IIKademe Kurslarını tamamlamış, İlkokul mezunu ve 15 yaşından gün almış çocuklarımızın Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Hizmetlerine bağlı olarak Açık İlköğretime kayıtları yapılmaktadır Açık Lise Kursu; İlköğretim mezunu olmuş yada liseyi yarıda bırakmış olan çocuklarımızın Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Hizmetlerine bağlı olarak Açık Lise kayıtları yapılmaktadır Eğitim ihtiyaçlarının karşılanması; Okul materyallerinin ve örgün eğitime devamları halinde okul kıyafetlerinin karşılanmasına yönelik destek çalışmaları Eğitimin önemi konusunda bilgilendirme çalışmaları ; Çocuklara sokaktan çekilerek merkez hizmetlerinden yararlanmaya başladıkları süreçte ve merkezin çeşitli aktiviteleri aracılığı ile eğitime yönlendirilebilmeleri amaçlanmakta ve çocuklara bu doğrultuda çeşitli araçlarla eğitimin önemi anlatılmaya çalışılmaktadır Meslek edindirmeye yönelik çalışmalar ; Çocuklarımız Halk Eğitim Merkezi ve Çıraklık Eğitim Merkezi kursları ile, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Düzce İlindeki yatılı Kooperatifçilik ve El sanatları Kursuna katılmaktadırlar Gelir getirici atölye çalışmaları; Boş zaman değerlendirme, el becerilerini geliştirmek ve yapılan iş aracılığı ile grup içinde sosyalleşmeyi sağlamak amaçlanmaktadır Bu etkinlikler içerisinde mum yapımı, takı tasarımı, seramik, galoş yapımı çalışmaları vb bulunmaktadır Çocukların psiko sosyal gelişimini destekleme çalışmaları ; Merkezlerimizde bulunan sosyal çalışmacılar, Psikolog ve Çocuk gelişimciler tarafından çocuklarla Kişisel çalışma, Grup çalışmaları, Psikolojik testler vb mesleki çalışmalar yürütülerek çocukların psiko sosyal yönden desteklenmesi amaçlanmaktadır Sosyal Kültürel Etkinlikler il Sportif ve Hobi faaliyetleri; Resim Kursu; Kuruluşlarımız bünyesinde oluşturulan Resim atölyelerinde çocuklarımızın sanatsal yönlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir Halk Oyunları Kursu Programı; Merkezlerimizde kalan çocuklarımızın boş zaman faaliyetleri için halk oyunları kursu düzenlenmektedir Müzik Kursu Programı; Merkezimizde kalan çocuklarımızın boş zaman faaliyetleri için müzik kursu düzenlenmektedir Sağlık sorunlarına yönelik çalışmalar ; Merkez hizmetlerinden yararlanıp yararlanmamasına bakılmaksızın ihtiyaç duyan tüm çocuklara sağlık hizmetleri sunulmakta olup, bu hizmet sağlık bakanlığı kuruluşları aracılığı ile gerçekleştirilmektedir Tedavi ve rehabilite edici hizmetler; Uçucu madde kullanan çocukların tıbbi tedavisi amacıyla UMATEM’lere havale edilmesi sağlanmakta olup, UMATEM’lerin yetersiz kalması nedeniyle İstanbul Yel değirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezinde Tedavi ünitesi oluşturulmuş olup, 2001 Yılı Haziran Ayında hizmete giren tedavi ünitemizde sokakta yaşayan çocukların gerek madde bağımlılığı gerekse ailede ve sokakta yaşadıkları travmaların tedavisi hedeflenmektedir Bu amaçla 1 Çocuk ve Ergen Psikiyatristi (Part-time) görev yapmaktadır Ünite, İstanbul İlinde sokak çocuklarına hizmet veren diğer kuruluşlarda kalan çocuklara da gündüzlü tedavi hizmeti sunmaktadır Bunun yanısıra tüm merkezlerimizde çocukların sosyal rehabilitasyonlarının gerçekleştirilebilmesi amacıyla çeşitli sosyal kültürel etkinlikler araç olarak kullanılmaktadır Çocuk ve Gençlik Merkezlerinde meslek elemanlarının yürüttüğü bireysel yada grup çalışmaları ile sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocuklara yönelik olarak götürülen hizmetlerle suç işlemiş çocuklara yada suç işlemiş çocuklarla tanışarak sosyal etkilenme sonucu suç işleme riski bulunan çocuklara yönelik mesleki müdahalelerde bulunulmakta, suç işlemelerini önleyici mesleki çalışmalar ve rehabilitasyon hizmetleri yürütülmektedir Sokakta yaşayan veya sokakta çalışan çocuklara yönelik hizmet vermek üzere kurulan merkezlerimiz bu iki grubun birbirinden olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla birbirinden uzak ve ayrı binalarda hizmet yürütmektedir Aileye Yönelik Çalışmalar Sokakta yaşayan çocukların ulaşılabilen ailelerine yönelik psiko-soyal destek ve bilinçlendirme çalışmaları Ailelere yönelik sosyal ve mesleki gelişimlerine yönelik çalışmalar yapmak Ekonomik yoksunluk içinde olduğu belirlenen ailelerin sosyal yardım hizmetlerinden ve kurumlarından yaralanmalarını sağlamak, Çocukların aileye dönüşlerinin mümkün olduğu durumların tespiti halinde aile ve çocuğun birarada yaşamasına ilişkin uyum çalışmalarının yürütülmesi |
Çocuklara Yönelik Çalışmalar |
10-24-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çocuklara Yönelik ÇalışmalarToplumla Çalışma Uygulamaları Kuruluşlarda verilen hizmetleri tanıtan, sokakta çalışan ve/veya yaşayan çocukların özellikleri hakkında bilgilendiren, hizmetlere gönüllü katkı ve katılımların teşvik edilmesini amaçlayan el ilanları ve afişlerin basılarak dağıtımı yapılmaktadır Gönüllü veya kamu kurumlarının sokak çocukları konusunda yaptığı toplantılara katılım sağlanarak yapılan çalışmaların tanıtımı yapılmaktadır Merkezlerde gönüllü çalışmak isteyen üniversite öğrencileri aracılığı ile ihtiyacı olan çocuklara yönelik “eğitimde destek” çalışmaları sürdürülmekte, sosyal ve kültürel faaliyetler yürütülmektedir (*) Sokak Çocukları ve Çalışan Çocuklar Planlama İçin Bir Rehber, Unicef Yayınları, 1994 Ocak 2005 itibariyle Çocuk ve Gençlik Merkezlerinden Hizmet Alan Çocuk Sayıları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız |
|