'Gönüllü Anne Olmak İster Misiniz' |
10-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
'Gönüllü Anne Olmak İster Misiniz''Gönüllü anne olmak ister misiniz' Kimsesiz çocuklar, devletin himayesinde Tüm ihtiyaçları karşılanıyorOysa bu çocukların sevgiye, şefkate o kadar çok ihtiyacı var kiPeki onları için ne yaptınız Kocaman bir hayırsa bu röportajı okuyun ‘Bu çocukların sevgiye ihtiyacı var' Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalan küçük çocuklar devletin himayesinde Yemek, içme, giyinme gibi temel tüm ihtayaçları karşılanıyor Aç değiller, üşümüyorlar, okula gidiyorlar Peki ya sevgi, şefkat Onları bizim annelerimiz gibi sıkıca sarıp öpüp koklayan kimseleri yok Oysa bu çocuklar yalnız devletin değil bizim de çocuklarımız Onlar kimsesiz, yalnız ve sevgiye aç Kadir Has Üniversitesi Halkala ilişkiler ve Reklamcılık 2sınıf öğrencisi Gökçe Er, Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Esirgeme Kurumu’nda gönüllü olarak çalışıyor 3-6 yaş arası çocuklara pastel boya, oyun hamuru gibi eğitici oyunlar öğretiyor Onlarla eğlenceli oyunlar oynuyor Şeyh Zayed Çocuk Esirgeme Kurumu’nda bu çocuklarla geçirdiği saatler, yaşama farklı bakmasını öğretmiş Melike Kaban’ın HaberÇocuk için yaptığı röportajı okurken, içiniz cız edecek Bu çocukların ‘sevilmeye’ ne kadar ihtiyacı olduğunu fark edeceksiniz Sizi karşılıksız seven bu küçük meleklerin belki de onlar için gönüllü annesi olmak isteyeceksiniz… Gönüllü anne olmaya nasıl karar verdiniz? Okulumun bir projesiydiİlk duyduğumda iyi bir fırsat olduğunu düşündümÇünkü liseden beri gönüllü olarak çalışmak istiyordumİstediğim şey ayağıma gelmiş oldu ve hemen kayıt oldumÇünkü çocuklar için bir şeyler yapabilmek dünyanın en güzel duygusuHele de size muhtaçlarsa Karar vermeniz kolay oldu mu?Yoksa düşünme aşaması geçirdiniz mi? Yapılan toplantılarda“ bu işin büyük sorumluluk gerektirdiğini ve başlandığı takdirde bir daha dönüşü olmadığını”söyledilerDaha sonrasında birkaç arkadaşım projeden çekildiAma ben bu sorumluluğu kaldıramayacağımı bir kere bile düşünmeden devam ettim Çocuklar için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Her hafta ayrı bir program hazırlanıyor3-6 yaş arası çocukların yapabileceği pastel boya , oyun hamuru , sulu boya gibi eğlenceli oyunlarla bir şeyler öğretmeye çalışıyoruz Bu kadar genç yaşta büyük bir sorumluluk sizi korkutmadı mı? Sanırımçocukları çok seviyor Onlarla zaman geçirmeyi çok seviyorumBu bana göre bir sorumluluk değil eğlence ve keyif verici bir olayHer sabah oraya giderken sorumlu olduğum için değil gerçekten istediğim için gidiyorum Çocuklarla iletişim için bu konuda eğitim almak gerekmiyor mu? Eğitim değil de konuyla ilgili küçük çapta da olsa kitap okumak gerekiyor Ben şansılıym Çünkü çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda eğitim veren bir meslek lisesindden mezun oldum Dolayısıyla zorlanmadım Konuyla ilgili çok sayıda kitap okuyarak kendimi daha da geliştirdimAyrıca okulumuzun psikologu daha önce bu tür kurumlarda çalıştığı için desteğini de aldım Çocukların yanındayken neler hissediyorsunuz? Yaklaşımlarımdan bazen korkuyorumÇünkü çocukları alıp içime , kalbime sokmak geliyorSize o kadar güzel , o kadar masum bakıyorlar kiBu duyguları kendi çocuğumla bile yaşayabileceğimi düşünemiyorum Yaşınız çok genç, bir gün bu çocuklardan birisinin annesi olmayı hiç düşündün mü? Aslında çok isterim bir çocuğu alıp evlatlık alıp büyütmekAma bu çocukların birine bakmakla bir şey yapmış olmuyorsunuzBen evlatlık almak yerine ömrüm yettiğince onlarla birlikte olmak sadece biriyle değil yetişebildiğim bütün çocuklarla beraber olmak istiyorum Çocuklarla aranızda nasıl bir ilişki oluşuyor? Anlatılamayacak boyutta özel bir ilişki oluşuyor İlgilendiğim bir çocuk vardı Buraya 1 yaşındayken gelmiş İranlı bir aile tarafından bırakılmış ve ailesi o günden sonra bir daha hiç gelmemiş Şu an dört yaşında İlk tanışmamızın ben de çok ayrı bir yeri varÇünkü kapıdan girdiğimiz anda beni fark etti Çevredeki çocuklara sarılmama bile izin vermedi Ayalarımdan çekiştirerek kucağıma gelmek istedi Bu özel andan itibaren onun ablası oldumÇok uysal bir çocuktu Eğlenceli saatler geçirdik Hiç problem yaşamadık ve şu anda hala görüşmeye devam ediyoruzOnu asla bırakmak istemiyorum Beni karşılıksız seviyordu Benim gözümde küçük bir melek Çok özel bir duygu: Herkesin bu duyguyu yaşamasını isterim Ebeveynlere bu çocuklar için öneriniz var mı? Bu çocuklar burada çok iyi bakılıyor Her türlü ihtiyaçları karşılanıyor Gerçekten şanslılar Ancak sevgiye çok açlar Dışarıdan gelen her yabancının kucağını atlıyorlar Çünkü sevilmek istiyorlar Sevgisiz, ilgisiz çocuklar ileride sorunlu olur Oysa bu çocuklar bizim Onları sağlıklı bir birey olması için gönüllü anne olalım En azından hafta bir saat ayırıp onlara kucak açalım haberçocuk |
|