![]() |
Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro Metni |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro MetniVatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro Metni OYNAYANLAR: AYŞE KADIN : 50 Yaşlarında köylü bir kadın ERKEK SESİ : Dışardan yükselen ses KADIN SESİ : Dışardan gelen ses 2 ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() KOMUTAN : Otuz beş yaşlarında bir Yunan subayı ![]() NÖBETÇİ : Komutanın kapısında nöbet bekler TEĞMEN : 25 yaşlarında bir Yunan subayı ÇORBACI: Yunanlılar hesabına çalışan bir hain FATMA : 50 yaşlarında, Osman Ağa'nın eşi OSMAN AĞA : 55 yaşlarında bir Türk köylüsü DİMİTRİ: Yunanlı asker MUHTAR : 55 yaşlarında, köyün muhtarı 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 1 ![]() DEKOR : (Geniş bir köy evinin salonudur İki yan tarafta divan vardır ![]() ![]() ![]() Ayşe kadın — (Salonun tam ortasındaki kapağı kaldırmış, içeriye cephane dolu sandıkları yerleştirmeye çalışmaktadır ![]() ![]() ERKEK SESİ — (Dışardan) Ayşe kadın! Ayşe kadın! Çabuk hazırlan! Düşman neredeyse köye girmek üzere ![]() AYŞE KADIN — (Cephane sandıklarından birisini daha evin bodrumuna indirir ![]() ![]() ERKEK SESİ — (Dışardan) Elini tez tut! Biz ormana doğru gidiyoruz AYŞE KADIN — Ben kadınım Düşman (bilgi yelpazesi ![]() ![]() ![]() İKİNCİ SES — (Dışardan) Ayşe kadın düşman hemen tepenin ardında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Yüksek sesle bağırarak) Çok az işim kaldı ![]() ![]() İKİNCİ SES — Ormanda seni bekleyeceğiz Elini biraz çabuk tut ![]() AYŞE KADIN — Peki Siz yolunuza devam edin ![]() (Ayşe kadın güçlükle bir sandığı daha bodruma indirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Ayşe kadın namaza durur ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() kaçmadın ![]() ![]() (Ayşe kadın cevap vermez) 2 ![]() ayağa kaldırarak ![]() ![]() ![]() (Ayşe kadın cevap vermeyince, iki asker birden yaşlı kadını hırpalamaya başlarlar ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() kadını ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() yeltenir ![]() 3 ![]() ![]() gel olur ![]() AYŞE KADIN — (Askerlere dönerek) Sizler ancak yaşlı bir kadına karşı erkekliğinizi gösterirsiniz ![]() 1 ![]() ![]() AYŞE KADIN — Hiç birinizden cesaret almama gerek yok ![]() ![]() (Birinci asker tam tokadı indireceği bir sırada içeriye komutan girer ![]() KOMUTAN — Ne oluyor burada Bu kadın da nesi? (Askerler hemen hazır ol durumuna geçerler ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() (Komutan geniş salonu baştan aşağı dolaşır ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Adın ne senin? AYŞE KADIN — Ayşe kadın ![]() KOMUTAN — Sen niçin diğerleriyle gitmedin? AYŞE KADIN — Gördüğünüz gibi ben yaşlı bir kadınım ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Kendine çok güveniyorsun ![]() AYŞE KADIN — Her Türk gibi ![]() (Komutan Türk kelimesini duyunca öfkelenir ![]() ![]() KOMUTAN — Türk gibi ha ![]() ![]() AYŞE KADIN — Onlar kaçmadılar Cepheye Mustafa Kemal'in saflarına katılmak için gittiler ![]() KOMUTAN — (Kahkaha atarak) Cepheye mi gittiler? Mustafa Kemal'in yanına ha ![]() AYŞE KADIN — Evet Mustafa Kemal'in yanına KOMUTAN — (Ayşe kadının sert çıkışı üzerine) Alın bunu, karşımdan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — (Elinde silâhı ile bir nöbetçi içeri girer ve komutanı selamlar ![]() KOMUTAN — Köydeki en güzel bina bu ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — Baş üstüne efendim ![]() KOMUTAN — (Tam nöbetçi dışarıya çıkacağı bir sırada) Teğmene söyle Çorbacı'yı alıp buraya gelsin ![]() (Sahne değişmeye başlar ![]() 2 ![]() DEKOR : (Salonun şekli değişmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Hiç istifini bozmadan) Giriniz (İçeriye teğmen ve Çorbacı girerler ![]() ![]() ![]() TEĞMEN — Beni emretmişsiniz komutanım ![]() KOMUTAN — (Başım kaldırıp gelenlere bakar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — Bu yörede Ayşe kadını kim tanımaz ki komutanım ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Çok ilginç Fakat bana karşı koymanın ne demek olduğunu ben ona gösteririm ![]() ÇORBACI — Yaşlı olduğuna bakmayınız ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Cephane mi taşıyormuş? (diye söylenerek ayağa kalkar, odanın içinde bir aşağı bir yukarı dolaştıktan sonra) Öyleyse cephane deposunun yerini de biliyordur, (diyerek sinsi sinsi güler ![]() NÖBETÇİ — Buyurun komutanım ![]() KOMUTAN — Bana o ihtiyar kadını getirin ![]() NÖBETÇİ — Baş üstüne efendim ![]() ![]() KOMUTAN — Onu bülbül gibi konuşturup cephaneliğin yerini öğreneceğim ![]() ÇORBACI — Konuşacağını hiç sanmıyorum ![]() TEĞMEN — Biz onun dilini çözmesini biliriz ![]() KOMUTAN — Teğmenin hakkı var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEĞMEN — (Ayağa kalkarak ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro MetniAYŞE KADIN — (Teğmenin işaret ettiği tarafa doğru ilerlerken) Benim gibi yaşlı bir kadından ne istiyorsunuz? KOMUTAN — Henüz bir şey istemiş değiliz ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Nefretle Çorbacıya bakarak) Şehirden tanıyorum ![]() ![]() ÇORBACI — (Başım önüne eğer ve kekeleyerek) Şey efendim ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Senin düşmanla işbirliği kuracağını bilseydik, hiç yapar mıydık ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (Başını önüne eğerek ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Alçak! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Kocan gibi yarın oğulların da ölecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Gururla) Vatan uğruna hepimiz seve seve canımızı vermeye hazırız ![]() ![]() KOMUTAN — Kes sesini ![]() ![]() ![]() ![]() (Ayşe kadın istifini bozmaz ![]() ![]() TEĞMEN— Ne söyleniyorsa onu yap ![]() AYŞE KADIN — Çek ellerini üzerimden ![]() KOMUTAN — Şimdi beni iyi dinle ![]() ![]() AYŞE KADIN — Söyledim ya, ben yaşlı bir kadınım ![]() KOMUTAN — Çok şey ![]() ![]() ![]() ![]() Söyle bakalım cephaneleri nereden alıyorsunuz? AYŞE KADIN — (Hiddetle Çorbacı'ya bakarak) Çorbacı bizim cephane taşıdığımızı bildiğine göre yerini de biliyordur ![]() KOMUTAN — (Önce Çorbacı'ya bakar, sonra da Ayşe kadına dönerek) Burada soruyu sen değil, ben soracağım ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Başını dimdik tutar ve gururla odada-kileri süzerek) Bilmiyorum ![]() KOMUTAN — Yalan söylüyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() (Ayşe kadın gözlerini belirli bir noktaya diker ve cevap vermez ![]() ![]() TEĞMEN— Komutanım izin verin ben konuşayım onunla ![]() ![]() KOMUTAN — (Yaşlı kadının burnunun ucuna sokularak) Seni teğmene teslim edersem emdiğin sütü burnundan getirir ![]() AYŞE KADIN — (Kılını bile kıpırdatmadan) Ben bir şey bilmiyorum ![]() TEĞMEN — Yalan söylüyorsun ![]() AYŞE KADIN — (Tekrar başını Çorbacı'ya çevirerek ![]() ![]() ÇORBACI — (Korkuyla oturduğu yerden ayağa kalkar ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Otur yerine sen Çorbacı ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Daha önce de söyledim ![]() ![]() KOMUTAN — (Bağırarak) Yalan söylüyorsun ![]() AYŞE KADIN — (Aynı tonda sesle) Hayır ![]() ![]() ![]() TEĞMEN — (Heyecanla ileri atılarak) İzin verin komutanım, ona metotlarımızdan birini uygulayayım ![]() KOMUTAN — Görüyorsun ki, teğmen acele ediyor ![]() AYŞE KADIN — Ben bir şey bilmiyorum ![]() KOMUTAN — (Teğmene dönerek) Götürün bu kadını karşımdan ve konuşturmak için ne gerekirse onu yapın ![]() TEĞMEN — (Pis pis sırıtır ve kadının saçlarından yakalayıp sürükleyerek kapıya doğru götürür ![]() ![]() KADIN — (Debelenir ve teğmene karşı koymaya çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Ne dayanıklı bir kadınmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — (Koşarak içeri girer ![]() ![]() KOMUTAN — Bana tutsak kadını getirin ![]() NÖBETÇİ — Baş üstüne efendim ![]() (Nöbetçi dışarı çıkarken kapıda teğmenle çarpışır) TEĞMEN — (Nöbetçiye çıkışır ![]() NÖBETÇİ — Affedersiniz efendim TEĞMEN — (Nöbetçinin dışarı çıkışını izler Sonra komutana doğru ilerler ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Günaydın teğmen TEĞMEN — Komutanım, hiç bu kadar inatçı birisine rastlamadım ![]() ![]() KOMUTAN — Öyleyse yemeğini kesin ![]() TEĞMEN — Bizim kesmemize gerek yok komutanım Üç gündür ağzına bir lokma ekmek bile koymuyor KOMUTAN — Üç gündür yemek yemiyor mu? TEĞMEN — Evet efendim KOMUTAN — Bu hareketi onun ölmeye karar verdiğini gösterir TEĞMEN — Ben de öyle tahmin ediyorum efendim KOMUTAN — Konuşmadan ölmesini istemiyorum TEĞMEN — Fakat komutanım kendini öldürmeye karar verdiyse, ona engel olamayız KOMUTAN — Doğru ya TEĞMEN — Sizin bir öneriniz var mı? KOMUTAN — (Masanın başına geçer ![]() ![]() ![]() TEĞMEN — Ben de KOMUTAN — Acaba kadın gerçekten hiç bir şey bilmiyor mu? TEĞMEN — Sanmıyorum Bu kadının cephaneliğin yerini bildiğini sanıyorum Ne var ki, ağzını açıp tek kelime bile konuşmuyor KOMUTAN — (Koltuğunun arkasına yaslanarak) O halde ne yapıp yapıp konuşturmalıyız onu ![]() TEĞMEN — Aklıma bir fikir geldi komutanım KOMUTAN — Neymiş o? TEĞMEN — Kadını serbest bırakalım KOMUTAN — Serbest mi bırakalım? TEĞMEN — Evet komutanım KOMUTAN — Çıldırdınız mı siz? Eğer onu serbest bırakırsak, her şeyi berbat ederiz Bir Türkle konuşsa her şeyi anlatır ![]() TEĞMEN — (Ayağa kalkar ![]() KOMUTAN — Kendinden çok emin görünüyorsun TEĞMEN — Bu kez başaracağımdan eminim komutanım KOMUTAN — Olmaz ![]() ![]() ![]() TEĞMEN — Bir kere denemekte yarar görüyorum ben KOMUTAN — Bundan bir ay önce de yanılmayacağını ve kadını iki dakika içinde bülbül gibi konuşturacağını vaad etmiştin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (Kasketi elinde içeriye girer ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Gelecekleri varsa görecekleri de vardır (Diyerek kahkaha savurur ![]() TEĞMEN — (Alaylı bir tavırla Çorbacı ya yaklaşarak) Türklerin bu yöreye doğru ilerlemesi seni korkutuyor mu Çorbacı? ÇORBACI — (Kekeleyerek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Elini masanın üzerine vurur ![]() ![]() TEĞMEN — Haklısınız komutanım Silâh ve askeri olmayan bir ülke ne yapabilir ÇORBACI — Ben Türkleri çok iyi tanırım ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Yumruğunu tekrar masanın üzerine indirir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro MetniÇORBACI — (Korkulu nazarla komutan ve teğmene baktıktan sonra) Yooo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — O halde neden paniğe kapıldınız? ÇORBACI — (Kekeleyerek) Pa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Neden uyarma gereksinimi duydunuz? Bunu açıklar mısınız? ÇORBACI — Ne de olsa Türklerin ne yapacağı belli olmaz ![]() ![]() KOMUTAN — (Bu sırada kapı çalınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Gülmeye gayret ederek) Asla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Demek oluyor ki, cephaneliğin yerini biliyorsun ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Cephaneliğin yerini asla öğrenemeyeceksiniz ![]() KOMUTAN — (Ayşe kadının bu sözleri komutanı çok hiddetlendirir ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Kılını bile kıpırdatmadan gülümseyerek) Ne duruyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜRÜLTÜ — (Bu sırada dışardan büyük bir gürültü duyarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Ne oluyor dışarıda (Teğmene dönerek) Git dışarıya bak bakalım ![]() ![]() TEĞMEN — Baş üstüne efendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Osman Ağa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (diye bağırır ![]() FATMA — (Ayşe kadına doğru koşarak) Ayşe kadın! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Ayşe kadına doğru koşarak gelmekte olan Fatma'ya bağırarak) Dur olduğun yerde ![]() FATMA — (Komutanın sert sözleri üzerine olduğu yerde çivilenmiş gibi durur ![]() ![]() KOMUTAN — Onun yardıma ihtiyacı olup olmadığına biz karışırız ![]() FATMA — (Yalvarır ![]() ![]() ![]() OSMAN AGA — (Karısının yanına doğru yürüyerek) Fatma'nın hakkı var ![]() ![]() KOMUTAN — Kes sesini ![]() AYŞE KADIN — Komutanın dediğini yapın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OSMAN AĞA — Mustafa Kemal'in ordusu, Bursa'dan düşmanı attı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Kes sesini ![]() ![]() ![]() OSMAN AĞA — (Konuşmasını sürdürür ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (Birden oturduğu yerden fırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Çorbacı ya sert sert bakarak ![]() ![]() ÇORBACI — Fakat efendim ![]() KOMUTAN — (Çorbacı'nın sözünü keserek, kes sesini, yoksa şimdi seni bir kurşunla gebertirim (Çorbacı korku ve dehşete kapılmıştır ![]() OSMAN AĞA — (Dişlerini gıcırdatarak) Demek aramızda bir domuz beslemişiz (Diye öfkeyle söylenir ![]() AYŞE KADIN — (Çorbacı'ya dönerek) Hem de iki taraflı çalışan bir domuz beslemişiz TEĞMEN — Ne? (diyerek Ayşe kadına doğru atılır) İki taraflı mı çalışıyor? Sen nereden biliyorsun? AYŞE KADIN — (Nefretle Çorbacıya bakarak) Mehmet Çavuş, Çorbacı'nın Yunan ordusunun kuvveti ve sayıları hakkında kendilerine bilgi getirdiğini hatta Yunan askerlerinden aldıkları silâhları, Türklere sattığını söylemişti ![]() KOMUTAN — (Çorbacı ya doğru yürür) Bu kadının söyledikleri doğru mu? ÇORBACI —Asla KOMUTAN — Ya Türklere silâh sattığın ÇORBACI — Ayşe kadın yalan söylüyor İşbirliğimizi yıkmak istiyor KOMUTAN — Bunu ispatlamalısın ÇORBACI — Nasıl? KOMUTAN — Az önce bize Türklerin saldırıya geçtiğini sen söyledin ÇORBACI — Evet Size yakın olmasaydım böyle bir şey söyler miydim? KOMUTAN — (Elindeki kırbacı, Çorbacı'nın gırtlağına dayayarak) Bu Türklerle temas halinde olduğunu göstermez mi? ÇORBACI — İnanın bana komutan bey her şeyi bir rastlantı sonucu öğrendim KOMUTAN — (Teğmene dönerek) Çorbacı hakkında siz ne düşünüyorsunuz teğmenim TEĞMEN — Para karşılığında babasını bile satabilecek yaradılışa sahip İki taraflı çalışan bir adam KOMUTAN — (Çorbacı'ya) Teğmenin düşüncesine ne dersin? ÇORBACI — (Komutana doğru koşar Ayaklarının dibine kapanır) Yemin ederim ki komutanım, sizlere hiç ihanet etmedim Türklerin sözlerine sakın kanmayınız KOMUTAN — İhanet sözünü de nereden çıkarıyorsun Biz sana hiç ihanet ettiğine dair bir şey söyledik mi? ÇORBACI — (İki eliyle komutanın ayaklarını tutar) İnanın bana komutanım, doğruyu söylüyorum KOMUTAN — (Çizmesiyle Çorbacıyı iterek) Pis ellerini çek üzerimden, (diyerek hiddetle bağırır ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Gururla) Size daha önce de söyledim Cephaneliğin yerini bilmiyorum KOMUTAN — (Bakışlarını Osman Ağa'ya çevirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — (Korkuyla komutana bakar) Biz bir şey bilmiyoruz OSMAN AĞA — Bizler zavallı ihtiyarlarız ![]() KOMUTAN — Fakat Mustafa Kemal'in ordusunun Bursa'yı aldığını, Bilecik'e girmek üzere olduğunu biliyorsun Hani sizin ordu ile bir ilişiğiniz yoktu OSMAN AĞA — (Çaresizlik içinde önce komutana, sonra da Ayşe kadına bakar Gözleri hâlâ yerde yatmakta olan Çorbacı'ya takılır ![]() KOMUTAN — (Teğmenin yanına gelir) Teğmen götürün bu adamı işkence odasına ![]() TEĞMEN — (İleri atılır ![]() KOMUTAN — (Masanın başına gelir Yerde yatan Çorbacı ya bakar Sonra da yüksek sesle bağırarak) Ayağa kalk Çorbacı ![]() ![]() AYŞE KADIN — O yürekli biri olsaydı, hain olur muydu hiç? KOMUTAN — Soru sorulmadıkça ağzınızı açmayın (diye bağırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Metin ol Fatma Metin ol |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro MetniFATMA — (Komutana doğru koşar ve masaya ellerini yaslar ![]() KOMUTAN — (Masaya yumruğunu indirerek yüksek sesle konuşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Nöbetçiler komutanın emri üzerine iki kadını kollarından yakalayıp salondan çıkarırken, komutan Çobacı'yı işaret ederek) Bu adamı da bir odaya kapatın ![]() ![]() NÖBETÇİ — Baş üstüne efendim, (der ve Çorbacı'dan yana gider ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (Tam salondan çıkacakları bir sırada) Ne olur komutan bey beni serbest bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Defol ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — (Üzgün bir ifadeyle) Komutan bizi niye çığırdı dersin Ayşe kadın? AYŞE KADIN — (Sol elini sağa sola sallat) Neden olacak? Osman Ağa'yı konuşturmayı başaramadılar ![]() ![]() FATMA — Osman Ağam gibi, bizim de gözümüzü oyarlar mı dersin? AYŞE KADIN — Bu adamlardan her şey beklenir ![]() ![]() ![]() FATMA — Çok korkuyorum ![]() AYŞE KADIN — Şunu aklından çıkarma Fatma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — (Bir köşeye çekilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Amin ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — (Birden Ayşe kadının yanına gelerek) Mustafa Kemal ve ordusu bizim imdadımıza yetişir mi dersin? AYŞE KADIN — (Gururlu bir edayla) Yalnız bizim değil, milletin imdadına yetişecek Mustafa Kemal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — Cephaneliğin yerini söyleseydin ne kaybederdik? AYŞE KADIN — Neler saçmalıyorsun sen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — Yerden göğe kadar haklısın Ayşe kadın ![]() ![]() AYŞE KADIN — Bu uğurda her şeye katlanmaya (bilgi yelpazesi ![]() ![]() FATMA — Düşman tesadüfen cephaneliğin yerini öğrenirse, o zaman ne yaparız? AYŞE KADIN — (Başını ve sağ elini yukarı kaldırır) Bulamazlar ![]() FATMA — Bundan emin misin? AYŞE KADIN — Elbette ![]() ![]() ![]() (Bu sırada dışarıdan sesler gelir, iki kadın sese kulak verirler ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Osman Ağa ikinci gözünü de oyacağımızı söylediğimizde cephaneliğin yerini göstermeye razı oldu ![]() AYŞE KADIN — O halde bizi serbest bırakın ![]() KOMUTAN — Sizi serbest bırakmasına bırakacağız ![]() ![]() FATMA — Cephaneliğin yerini biz bilmiyoruz ![]() AYŞEKADIN —Bende ![]() KOMUTAN — (Fatma'ya doğru ilerler ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — (Korkuyla önce Ayşe kadına, sonra da komutana bakar ![]() ![]() AYŞE KADIN — Mademki Osman Ağa yerini biliyormuş ![]() KOMUTAN — Kes sesini sen! ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Yalan söylüyorsun? Bizler gibi Osman Ağa da cephaneliğin yerini bilmiyor ![]() ![]() KOMUTAN — (Avazı çıktığı kadar bağırır ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Aynı tonda bir sesle cevap verir ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Kapıya doğru dönüp bağırır) Nöbetçi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — (Kapıdan içeri girer) Buyurunuz komutanım ![]() KOMUTAN — Defedin bu kadınları başımdan ![]() NÖBETÇİ — Baş üstüne efendim! (diyerek kadınlara doğru ilerler ![]() ÇORBACI —(Aynı anda büyük bir telâşla Çorbacı içeriye girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — (Kadınların yanına gelir, onları yakalamaya çalışarak) Komutanın sözlerini duydunuz ![]() ![]() AYŞE KADIN — Çek o pis ellerini üzerimden ![]() NÖBETÇİ — (Silâhın dipçiğini Ayşe kadına indirir ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — (Olduğu yere çivilenmiş gibi kalır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro MetniÇORBACI — (Komutanın ayaklarına kapanır ![]() ![]() KOMUTAN — (Ayağı ile Çorbacı'yı iter ![]() ![]() ÇORBACI — (Dizlerinin üzerine oturur ve ellerini başının hizasında birleştirir ![]() ![]() KOMUTAN — En az senin kadar biz de yaşamak istiyoruz ![]() ÇORBACI — O halde hemen köyü terk edelim ![]() KOMUTAN —Neden? ÇORBACI — Hayatımızı kurtarmak için komutanım KOMUTAN — Seninle uğraşarak kaybedecek vaktim yok ![]() (Sonra kadınlara dönerek) Siz de defolun hemen karşımdan ![]() NÖBETÇİ — (Yerde yatan Ayşe kadının kolundan tutarak, kalkmasına yardım etmek ister ![]() ![]() AYŞE KADIN — Çek elini ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Neler saçmalıyor o kadın? FATMA — (Ayşe kadına yardım ederek ayağa kaldırır ![]() ![]() AYŞE KADIN — Bir şeyim yok ![]() NÖBETÇİ — Haydi canlanın biraz ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Tam Çorbacı'nın yanından geçerken yüzüne tükürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (Elinin tersiyle yüzündeki tükürükleri siler ![]() ![]() KOMUTAN — Bırakın gevezeliği ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — (Kadınları tekrar itekler) Haydi dışarı ![]() KOMUTAN — (Nöbetçi tam dışarı çıkacağı sırada komutan ardından bağırır ![]() ![]() NÖBETÇİ — Emredersiniz efendim ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Masanın başına geçer ve koltuğuna oturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (Bulunduğu yerden çevik bir hareketle kalkıp, komutanın masasının yanına gelerek ![]() KOMUTAN — Fakat Türklerin seni yakalamasından korkmuyor musun? ÇORBACI — Onlar benim daha kim olduğumu anlamadan sınırı aşarım ![]() ![]() KOMUTAN — (Komutan masasından ayağa fırlayarak bağırır ![]() ÇORBACI — (Şaşkınlıkla) Kime ne derim komutanım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — Hiç komutanım ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Seni iki yüzlü pis herif seni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — (Kapıdan içeriye nöbetçi girer ![]() ![]() KOMUTAN — İçeri alın ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — (Osman Ağa'yı itekleyerek içeri sokar ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Tekrar masasının başına oturur ![]() NÖBETÇİ — (Yaşlı adamı ite kaka komutanın masasının önüne getirir ![]() ![]() KOMUTAN — (Nöbetçiye) Onu rahat bırak ![]() ![]() ![]() OSMAN AGA — (Kuşku içinde komutana bakar ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Osman Ağa ya bir sigara ikram eder ![]() ![]() ![]() OSMAN AĞA — Evet kullanmıyorum ![]() KOMUTAN — Size bir haberim var ![]() ![]() OSMAN AĞA — Sizin vereceğiniz haber beni hiç ilgilendirmez ![]() KOMUTAN — Bu defa ilgilendirir ![]() ![]() ![]() ![]() OSMAN AĞA — (Başını iki yana salladıktan sonra) Cephaneliğin nerede olduğunu ne ben, ne de onlar bilir komutan ![]() ![]() KOMUTAN — Yanılıyorsun Osman Ağa, bize yolu senin göstereceğini de söylediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OSMAN AĞA — (Komutanın saldırısından kurtulmağa çalışır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro MetniKOMUTAN — Yarım saat sonra da acaba böyle mi konuşacaksın? Onu merak ediyorum ![]() OSMAN AGA — (Komutanın elleri arasından kurtulduktan sonra oturduğu yerden ayağa kalkarak) Merak etmenize gerek yok ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — Komutanım eğer Türklerin eline geçersem beni paramparça ederler ![]() ![]() KOMUTAN — (Sert bir ifadeyle) İkiniz de sesinizi kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (Korka korka komutanın masasına doğru ilerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Hiç oralı bile olmaz ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Dışardan gelen seslere kulak verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — (Telâşla içeriye girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN - Alın içeri ![]() ![]() ![]() NÖBETÇİ — Baş üstüne efendim ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Nöbetçi dışarı çıkarken kendisi de ayağa kalkar ![]() ![]() ![]() ![]() DÎMİTRİ — (Koşar adımlarla içeri girer ve komutana doğru yürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Çorbacı ve Osman Ağaya) Siz dışarı çıkın, (diye seslenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — Baş üstüne komutan bey ![]() ![]() OSMAN AGA — (O da çıkmak için salonun ortasına doğru yürür ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Hırsla) Ayağımın altına alıp ezmeden çabuk defol karşımdan ![]() OSMAN AGA — Gidiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Osman Ağa gözden kaybolunca) Evet ne olmuş Türklere ![]() DİMİTRİ — Türkler yarına kalmaz burada olurlar komutanım ![]() KOMUTAN — (Telâşla) Nereden biliyorsun? DİMİTRİ — Gözleme sırasında, karşı dağın arkasından patlamaları duyduk ![]() KOMUTAN — (İyimser görünmeye çalışarak) Patlama sesleri bizim askerlerin düşmanı püskürten silâh sesleri olmadığını nereden biliyorsun? DİMİTRİ — (Başını iki yana sallar ![]() ![]() KOMUTAN — (Ellerini arkasına bağlar ![]() DİMİTRİ — (Komutanın arkasından onu takip eder) Evet komutanım ![]() KOMUTAN — (Birden durur ve arkasındaki askere dönerek) Demek Türkler buraya geliyor ![]() ![]() ![]() DİMİTRİ — Evet komutanım ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Kendinden emin bir tavırla) Hiç bir şey! ![]() ![]() ![]() DİMİTRİ — (Şaşkın şaşkın bakar) Hiç bir şey mi Komutanım? KOMUTAN — Evet ![]() DİMİTRİ — Savaşacak mıyız? KOMUTAN — Gerekirse evet ![]() DİMİTRİ — Ya cephane olmazsa ne yaparız? KOMUTAN — Merak etme yakında onun yerini de bulacağız ![]() ![]() ![]() ![]() DİMİTRİ — (Hazır ol durumuna geçip selam verir) Baş üstüne komutanım ![]() KOMUTAN — (Dimitri'nin arkasından dışarı çıkışını izler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (İçeriye elinde kasketiyle girer Komutana doğru ilerlerken) Duydunuz mu komutan bey Türkler buraya yaklaşıyorlarmış ![]() KOMUTAN — Kes sesini! ÇORBACI — Fakat komutanım KOMUTAN — (Bağırarak) Sesini kes dedim sana! ÇORBACI — Peki efendim, (der ve bir köşeye çekilir ![]() ![]() ![]() DİMİTRİ — (Kadınları komutana doğru iterler) Haydi kıpırdanın biraz KOMUTAN — (Sakin bir tavırla yerine oturur Kadınlar masanın başına geldiklerinde, kaşlarını çatarak) Az sonra Osman Ağa cephaneliğin yerini söylemezse senin gözlerini oyduracağım (Diyerek parmağı ile Fatma'yı işaret eder) AYŞE KADIN — (Fatma'ya bakar Kadın hayli heyecanlıdır ![]() ÇORBACI — (Söze karışır) Bal gibi biliyorsun Köylüler senin orduya sırtınla cephane taşıdığını söyleyip dururlardı (Komutana dönerek) Yalan söylüyor komutanım Bu kadın cephanelerin yerini mutlaka biliyor AYŞE KADIN - (Ters terk Çorbacıya bakarak) Madem cephane taşıdığımı biliyorsunuz, mutlaka sen de cephaneliğin yerini biliyorsundur Sen niye komutana yerini söylemiyorsun KOMUTAN — (Ayşe kadına) Kes sesini be kadın Burada soru soracak biri varsa o da benim Ben emir vermeden ağzını bile açmayacaksın Anladın mı? AYŞE KADIN — Önce Çorbacı'yı sustur sen komutan bey ÇORBACI — Ben doğruyu söylüyorum komutanım ![]() KOMUTAN — (Masasından kalkar ve kadınların yanına sokulur ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Yüzünü sahneye dönerek) Ölümle bizi korkutacağınızı sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Fatma'nın cesur konuşması (bilgi yelpazesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Hırsla başını sağa sola sallar ![]() ÇORBACI — (Telaşla ileri atılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Çorbacı'nın üzerine atılır ve yakasından yakalayıp savurduktan sonra) Sen de bizimle birlikte öleceksin hain köpek FATMA — Bu domuz herifin can verişini görmek isterdim Acaba ölümü nasıl olur dersin Ayşe kadın Onu mutlaka kurşuna dizerler ![]() AYŞE KADIN — O bile azdır o domuz herif için ÇORBACI — (Korkuyla komutana bakarak) Görüyorsun ya komutan bey, benim için ölüm şeklini bile hazırlamışlar ![]() AYŞE KADIN — Yedi kat yerin dibine saklansan, Türk askerleri seni bulup çıkarır ve cezanı verir ![]() ![]() KOMUTAN — Susun Susun artık Sizi dinleyecek zamanım yok DİMİTRİ — (Ayşe kadının üzerine doğru yürüyerek) Kesin sesinizi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro MetniAYŞE KADIN — (Alaylı bir ifadeyle) Ay siz de sabır denilen şey de mi var ![]() ![]() KOMUTAN — (Ayşe kadının sözlerine sinirlenir ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Korkusuzca) Karşınızda bizim gibi iki ihtiyar buldunuz ![]() ![]() KOMUTAN — (Ellerini yumruk yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DİMİTRİ — (İki elini yana açarak) Bilmiyorum komutanım ![]() ![]() KOMUTAN — (Dimitri'nin telâşla odadan çıkışını izler ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Ne o komutan? Bakıyorum birden bire telaşa kapıldınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEĞMEN — (Ayşe kadın sözlerini bitirdiğinde, telaşla içeriye teğmen girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Hırsla teğmene yürüyerek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEĞMEN — Evet komutanım ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — Yazıklar olsun size ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — Komutanım ne olur beni bırakın ![]() ![]() KOMUTAN — Seni serbest bırakayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (Şaşkınlık içinde etrafına bakımı: Bu arada gözü masanın üzerindeki silâha takılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEĞMEN — (Çorbacı'nın duraksamasından yararlanır ve belinden tabancasını çıkarıp peş peşe üç el ateş eder ![]() ![]() ÇORBACI — Yandım anam ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Hâlâ şaşkınlık içindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBACI — (Acı içinde kadınlardan yana bakarak) Yardım edin ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Öfkeyle Çorbacı'ya bakarak) Ülkemizi düşmana satmaya kalkan adama mı yardım edeceğiz? Teğmen seni vurmakla çok iyi etti ![]() ![]() FATMA — Ey yüce Allah'ım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (diye bağırır ![]() AYŞE KADIN — İnşallah Fatma ![]() ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Sinirli bir şekilde yerden silâhını alır ve kınına yerleştirir ![]() ![]() AYŞE KADIN — Dönünce yine konuşuruz komutan ![]() ![]() ![]() KOMUTAN — (Teğmene dönerek) Vakit kaybetmeden adamın peşine düşelim ![]() (Komutan ve Teğmen salondan çıkarken, iki yaşlı kadın onları izler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — Bu adamın vurulması çok iyi oldu ![]() AYŞE KADIN — Hem de çok, çok iyi! ![]() ![]() ![]() FATMA — Ayşe kadın doğrusunu istersen, Çorbacı'nın ölümüne çok sevindim ![]() AYŞE KADIN — Şimdi Çorbacı'yı bırak ![]() ![]() ![]() FATMA — (Üzgün bir ifadeyle) Çok doğru söylersin Ayşe Kadın ![]() AYŞE KADIN — (Kapıya doğru ilerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — Ne var? Niçin kapıyı kontrol ettin ![]() AYŞE KADIN — (Parmağı ile sus işareti yapar) Şimdi beni iyi dinle ![]() ![]() FATMA — (Merakla) Nasıl? Biz silâhı nereden bulacağız? AYŞE KADIN — Çabuk bana yardım et ![]() ![]() FATMA — Anlayamadım, burada ne işimiz var bizim? AYŞE KADIN — Şimdi görürsün ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — Bodruma saklanmayı mı tasarlıyorsun? AYŞE KADIN — Gevezeliği bırak şimdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — Aman Allah'ım ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Ne bağırıyorsun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro MetniFATMA — Demek cephanelerin hepsini buraya taşıdın? AYŞEKADIN —Evet ![]() ![]() ![]() FATMA — Nasıl yaptın bu işi? AYŞE KADIN — (Bodrumun kenarına diz çökerek) Düşmanın köyü işgale geldiğini duyan herkes ormana sığınıyordu ![]() ![]() ![]() FATMA — Burada kocaman bir köyü havaya uçuracak kadar cephane var ![]() AYŞEKADIN —Evet ![]() ![]() ![]() FATMA — Düşman ya akıl edip bodruma baksaydı ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Eğer akıl edip bodrumu arasaydılar, yine onları ele geçiremezlerdi ![]() ![]() FATMA — Ayşe kadın, siz gerçekten çok cesur bir insanız ![]() AYŞE KADIN — Vatanı için kim olsa benim gibi davranırdı ![]() ![]() ![]() FATMA — Haklısın galiba ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Neyse bırakalım şimdi bunları da içeriden bol miktarda el bombası ve silâh alalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FATMA — Niçin sekize kadar sayacağız? AYŞE KADIN — Eğer sekize kadar saymadan bombayı atarsan, onlar yerden alıp bu defa patlamadan bizim tarafa atarlar ![]() ![]() ![]() FATMA — Başarabilecek miyim dersin Ayşe kadın? AYŞE KADIN — Başarmak zorundayız ![]() ![]() FATMA — Çok doğru ![]() AYŞE KADIN — (Kısa bir sessizlikten sonra) Nerede kaldı şu meret herifler ![]() FATMA — Gideli bir saati geçiyor ![]() ![]() AYŞE KADIN — Yakalayacaklarını sanmıyorum ![]() ![]() FATMA — Allah kalbimize göre versin inşallah ![]() AYŞE KADIN — Teğmen, Osman Ağa'nın tepeye doğru kaçtığını söyledi ![]() FATMA — Evet öyle ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Benim bildiğim Osman Ağa tepeye tırmanmaz ![]() ![]() ![]() FATMA — Çok doğru ![]() ![]() (Tekrar kısa bir sessizlik olur ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Geliyorlar ![]() FATMA — Evet ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — İşte komutan da göründü ![]() ![]() FATMA — Merak etme ![]() AYŞE KADIN — Aralarında yok ![]() ![]() FATMA — Kurtulduysa mutlaka bizimkilere haber götürür ![]() AYŞE KADIN — İnşallah zamanında varır ![]() FATMA — Allah onun ve bizim yardımcımız olsun ![]() AYŞE KADIN — Komutan askerleri azarlıyor ![]() ![]() FATMA — Evet ![]() AYŞE KADIN — Biraz daha yaklaşmalarını bekleyelim ![]() FATMA— Peki ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — İşte geliyorlar ![]() ![]() FATMA — Tamam Ayşe kadın ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Unutma sekize kadar sayacak, bombayı ondan sonra fırlatacaksın ![]() FATMA — Tamam Ayşe kadın ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Haydi hazırlan ![]() FATMA — Ben hazırım ![]() AYŞE KADIN — Komutan ve askerler çitin başına gelince pimi çek ve bombayı atmaya hazır ol ![]() FATMA — Peki Ayşe kadın ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN - (Kısa bir bekleyişten sonra) Pimi çek Fatma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro MetniSES — Ayşe kadın ve Fatma tüm düşman askerlerini havya uçururken, sağ kalanlar da çeşitli yönlere kaçarak, köyü terke-derler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Işıklar yanar) 3 ![]() AYŞE KADIN — (Odanın dekoru ilk şekline dönüşmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUHTAR — Hoş bulduk Ayşe kadın ![]() DİĞERLERİ DE HEP BİR AĞIZDAN — Hoş bulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Merakla muhtara doğru bakarak) Bu zamansız ziyaretinizin sebebi nedir? MUHTAR — (Sakalını sıvazlar) Şey ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() AYŞE KADIN — Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz ![]() 2 ![]() AYŞE KADIN — Oğullarımın dönmesini bekliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() MUHTAR — (Kısa bir sessizlik olur ![]() ![]() AYŞE KADIN — Ben size birer ayran hazırlayayım, (der ve salondan ayrılır ![]() MUHTAR — (Ayşe kadın ayran hazırlamak için odadan ayrılınca) Ne edip, nasıl anlatmalı bilmem ki ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() MUHTAR — Olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 1 ![]() ![]() MUHTARIN KARISI — Her işi muhtara yıkmayın ![]() MUHTAR — Hanımın hakkı var ![]() 1 ![]() ![]() ![]() MUHTAR — (Çaresizlik içinde) İhtiyar heyetinin hakkı var hanım ![]() ![]() ![]() ![]() MUHTARIN KARISI — Susun içeri giriyor ![]() AYŞE KADIN — (Elinde bir tepsi ve içinde ayranlarla içeriye girer ![]() ![]() ![]() MUHTAR — (Ayağa kalkar ve Ayşe kadının önüne gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (O da ayağa kalkar) Dilemekte ne söz muhtar ![]() ![]() MUHTAR — Bundan hiç kuşkumuz yok ![]() AYŞE KADIN — Tez Gazi'den gelen haberi anlat ![]() MUHTAR — (Sahnenin tam ortasına gelir ve yüzünü seyircilere döner ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Dediğimi de yaptım Muhtar ![]() ![]() ![]() ![]() MUHTAR — Biliyoruz Ayşe kadın biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — İnsanı merak içinde bıraktın muhtar ![]() ![]() MUHTAR — (Başından kasketini çıkarıp eline alır ve gururlu bir ifade takınır ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — Ne? Gazi oğullarımı istiklâl madalyasıyla mı ödüllendirmiş ![]() MUHTAR — (Cebinden bazı kâğıtlar çıkarır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYŞE KADIN — (Bitkin bir durumdadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUHTAR — Ayşe kadın, Gazi Mustafa Kemal Paşa bu madalyaları senin takmanı ister bunun için göndermiştir, (der ve madalyaların ikisini yan yana Ayşe kadının göğsüne takar ![]() AYŞE KADIN — (Madalyaları okşar ![]() ![]() ![]() MUHTAR — En fazla senin kadar bizler de onlarla gurur duyacağız Onların kahramanlık destanlarını dilden dile anlatıp, sonsuza kadar yaşatacağız AYŞE KADIN — Mehmedim ve Ahmedim şehit oldular ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|