Ağrı Dağından Uçdum - Türküsü Hikayesi |
10-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ağrı Dağından Uçdum - Türküsü HikayesiAğrı Dağından Uçdum Ağrı dağından uçdum Çayır çimene düşdüm Ne belalı başım var Vefasız yare düşdüm Kışlanın önü pınar Hep kuşlar ona konar Bugün yari görmedim Yüreğim ona yanar Dağda hayladım kurdu Atım terledi durdu Karşıdan gelen dilber Beni yürekten vurdu (Beni ciğerden vurdu) İsmail Ersoy - Ağrı İsmet öztürk'ün ilk bestelediği türkü hiç şüphesiz halen tazeliğini günümüzde de koruyan "Ağrı Dağından uçtum" dur Bu türkünün öyküsü de şöyle; Üstat yolculuk yaparken Sivas'ın Hafik ilçesinde araç arızalanır Üstat aracın muavininin "yatak sardık" sözünü Hafik te gece kalacakları şeklinde algılar Daha sonra bir kahvehaneye gider, kahvehanenin duvarında asılı sazları görür Kahve sahibi üstat'ın sazları incelediğini görünce bir sazı duvardan indirir üstat'a verir Üstat o anda bestelediği türküyü okur; Ağrı Dağından uçtum Çayır çimene düştüm Ne belalı başım var Vefasız yare düştüm Ağrı'nın önü pınar Hep kuşlar ona konar Bugün yari görmedim Yüreğim ona yanar Ağrı Dağının kurdu Atım terledi durdu Karşıdan gelen dilber Beni yürekten vurdu Belli bir döneme kadar yörede söylenen halk türküleri notaya geçirilmemiştir Yöresel türkülerin derlemesi İsmet Öztürk ile başlar |
|