Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hanım, hikayeleri, osmanlı, töredir

Töredir Han'ım - Osmanlı Hikayeleri

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Töredir Han'ım - Osmanlı Hikayeleri

Töredir Han'ım

Bir defasında da, Karacahisar'ın fethinden sonra ku-rulan pazardaki esnaftan vergi alınması yolunda, Os-man Gazi'ye Germiyan'dan birisi gelerek teklif verdi Ve şöyle dedi:

"Han'ım bu töredir, bütün memleketlerde vardır ki padişah alır"

Osman Gazi sordu:

"Allah mı buyurdu? Yoksa beyler mi yaptılar?" O adam:

"Töredir Han'ım Geçmişten kalmıştır" dedi Osman Gazi çok öfkelendi:

"Bir kişinin kazandığı başkasının olur mu? Kendi malı olur Ben onun malına ne koydum ki bana akçe ver, diyeyim Bre kişi, var git Artık bu sözü bana söy-leme de sana zararım dokunmasın" dedi "Bizim vilayetimizde üç lokma helal vardır Biri madenIer, biri ver-gi, biri de savaşlarda alınan ganimettir Bizim askeri-miz, gazi askeridir Şimdi bunlara helal lokma gerektir Kim askerine haram lokma yedire, o asker haram yiyen olur Haram yiyenin de vefası olmaz" diye ekledi

İşte, Padişahın hak gelirden başkasına iltifat etmediği görülmektedir Bu yaklaşım ise, Osmanlı'yı cihan devleti yapmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com