Töredir Han'ım - Osmanlı Hikayeleri |
10-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Töredir Han'ım - Osmanlı HikayeleriTöredir Han'ım Bir defasında da, Karacahisar'ın fethinden sonra ku-rulan pazardaki esnaftan vergi alınması yolunda, Os-man Gazi'ye Germiyan'dan birisi gelerek teklif verdi Ve şöyle dedi: "Han'ım bu töredir, bütün memleketlerde vardır ki padişah alır" Osman Gazi sordu: "Allah mı buyurdu? Yoksa beyler mi yaptılar?" O adam: "Töredir Han'ım Geçmişten kalmıştır" dedi Osman Gazi çok öfkelendi: "Bir kişinin kazandığı başkasının olur mu? Kendi malı olur Ben onun malına ne koydum ki bana akçe ver, diyeyim Bre kişi, var git Artık bu sözü bana söy-leme de sana zararım dokunmasın" dedi "Bizim vilayetimizde üç lokma helal vardır Biri madenIer, biri ver-gi, biri de savaşlarda alınan ganimettir Bizim askeri-miz, gazi askeridir Şimdi bunlara helal lokma gerektir Kim askerine haram lokma yedire, o asker haram yiyen olur Haram yiyenin de vefası olmaz" diye ekledi İşte, Padişahın hak gelirden başkasına iltifat etmediği görülmektedir Bu yaklaşım ise, Osmanlı'yı cihan devleti yapmıştır |
|