Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asit, yağmurları, zararları

Asit Yağmurları Ve Zararları

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Asit Yağmurları Ve Zararları Nelerdir?

Asit Yağmurları ve Çevreye Verdiği Zararlar

Asit yağmurları ve çevreye etkisi

Asit yağmurları, fosil yakıt atıklarının doğal su döngüsüne karışmasıyla oluşur Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılması sonucu atmosferde kükürt ve azot içeren gazlar birikir Bu gazlar havadaki su buharıyla birleşince bir kimyasal tepkime meydana gelir Bu tepkime sonucunda sülfürik asit ve nitrik asit damlaları oluşur Güneş ışığı bu tepkimelerin hızını artırır Yeryüzündeki sular Güneşin etkisiyle ısınınca, bunların bir kısmı buharlaşarak yükselir ve atmosfere karışır Böylece yükselen nemli havadaki su buharı yoğunlaşarak yeniden sıvı durumuna geçer Bunlar da bulutları oluşturur Sonuçta oluşan, çok miktarda kükürt ve azot içeren bu tip yağmurlara "asit yağmurları"denir Atmosferdeki asit, yalnızca yağmurlarla değil, kar, sis, havadaki gazlar ve tanecikler yoluyla da yeryüzüne iner

Asit Yağmurlarının Zararları

Asit yağmurları göller ve nehirlere yağdığında suların asitliği artar Bu durum o sularda yaşayan canlarla zarar verir

Kent içi veya kent dışındaki tarihi ve doğal yapıtlarımız zarar görür

Toprağın mineral oranının düşmesine neden olur, bu durum bitkilerin topraktan beslenmesine engel olur

İnsanlarda çeşitli solunum yoları, akciğer kanseri, nefes darlığı gibi hastalıklara neden olur

Asit Yağmurlarının Etkisini En Aza İndirmek İçin Alınabilecek önlemler;

Enerji üretiminde kullanılan termik santrallerin yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılmalıdır (Güneş Enerjisi, Jeotermal Enerji, Rüzgar Enerjisi vs)

Orman yangınları engellenmeli, yeşil alanlar yaygınlaştırılmadır

Şehir içi ulaşımlarda özel araçların yerine toplu taşıma araçları kullanılmalıdır

Havayı olduğundan fazla kirleten kaçak kömür kullanımının önüne geçilmelidir

Endüstriyel tesislerinin bacalarına filtre takılmalıdır

Araçların bakımı zamanında yapılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com