Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, birimi, cbs, coğrafi, sistemi

Cbs (Coğrafi Bilgi Sistemi) Birimi

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cbs (Coğrafi Bilgi Sistemi) Birimi

CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) Birimi

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) dünya üzerinde bulunan konumsal olan ve olmayan bilgileri belirli bir amaca yönelik olarak toplamaya, bilgisayar ortamında depolamaya, kontrol etmeye, analiz etmeye ve görüntülemeye olanak sağlayan teknik araçlar bütünü olarak tanımlamak mümkündür

Dünyada hızlı bir şekilde uygulama alanları gelişen CBS birçok alanda karar vericilere destek olan bir sistemdir CBS teknolojisi; mekansal verinin tüm şekilleri için veri analizine, gösterimine ve modellemesine bir çatı oluşturmaktadır Bilgilerin tek bir sistem içerisinde toplanıp, depolanması, modellenerek analiz edilmesi, eldeki bilgilere hızlı ve güvenli bir ulaşımı sağlayacağından sistemin etkinliği ve güvenilirliği daha fazla olacaktır Bu anlamda CBS, haritanın icadından bu yana coğrafik bilgi kullanımında ileri doğru atılan en büyük adımdır

CBS birimi multi-disiplinel çalışma gerektiren ÇED Çalışmalarında, Yönetim Planlarında, Biyolojik Çeşitlilik Projelerinde, Acil Müdahale Planlarında ve Laboratuvar Çalışmalarındaki mekansal ve mekansal olmayan verileri bir araya getirip farklı veri katmanları hazırlayarak bunların birbiriyle olan ilişkilerini veritabanı ile ortaya koymaktadır Böylece mekansal veri ve bilgilere erişimi sağlamakta bunların entegre bir şekilde kullanılmasını sağlayarak projelerin karar verme sürecini desteklemektedir

CBS Birimi bünyesinde bulunan lisanslı CBS yazılımları (ArcGIS, TNTMips) teknik donanımı ve yerbilimleri konusunda uzman personeliyle gerektiğinde güncel ve yüksek çözünürlükteki uydu görüntüleri de kullanılarak projeler kapsamında yer seçimi, arazi kullanımı, risk analizi, jeoistatistiksel analizler, yüzey analizleri ve modellemeleri, jeolojik ve hidrojeolojik analizler ile üç boyutlu simülasyonlar gerçekleştirmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com