Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kuvvet, termokupllarelektromotor

Termokupllar-elektromotor Kuvvet

Eski 10-15-2009   #1
Şengül Şirin

Termokupllar-elektromotor Kuvvet

Termokupllar-elektromotor kuvvet

Termokupl, Seebeck olayının özel bir uygulamasıdır Indüklenen gerilime «elektromotor kuvvet
Birleşme noktaları arasındaki sıcaklık farkı yükseldikçe, emk de yükselir Ama bu yükselme orantılı değildir «Nötr sıcaklık lıkta emk daha fazla yükselmez Sıcaklık farkı yükselmeyi sürdürdükçe, emk yeniden düşer Emk'in sıfıra düştüğü bir noktaya varılır ve sonra ters yönde gene yükselme başlar

Birleşme noktaları arasındaki sıcaklık farkıyla oluşan emk, tellerin öteki noktalarındaki sıcaklıklardan bağımsızdır Termokupl, bir sıcaklık ölçme aygıtı olarak kullanılabilir Birleşme noktalarından biri, «karşılaştırma sıcaklığı
Birleşme noktaları arasındaki emk, milivoltmetre ya da POTANSİYOMETRE gibi bir standart geri-limölçerle ölçülür Elde edilen değer, standart çizelgeler yardımıyla sıcaklık farkına çevrilebilir Bağlantı-lardaki sıcaklık dağılımı, Ölçülen emk'i etkilemez Ama bağlantılar ile ölçme aygıtı arasında, gerçek olmayan bir Seebeck emk'i olasılığı vardır ve bu nedenle, bağlantıların aynı sıcaklıkta tutulmaları gerekir

Termokuplların seri halde bağlanmasıyla bir ter-mopil oluşturulabilir Termokupllar ve termopiller, dayanıklı ve kullanışlı aygıtlar olmalarına karşın, endüstride yalnızca birkaç alanda kullanılırlar Ama laboratuvarda, daha duyarlı ölçüler verecek biçimde derecelendirilebilirler
Termokupllarda kullanılan metal bileşimleri, sağlam olmalı, değme noktaları denetim altında tutulabilmeli, paslanmaya ve öteki kimyasal etkilere dayanıklı olmalı ve geniş bir sıcaklık sınırı içinde büyük emk' ler verebilmelidir

Termoelektrik yoldan oluşan emk, sıcaklık ölçmenin yanı sıra, güç sağlamak için de kullanılabilir Isı kaynağı olarak odun ateşi, parafinli maddeler, güneş enerjisi ve radyoaktif maddeler kullanılabilir İkinci Dünya savaşı sırasında SSCB ordusunda, telsizlere güç sağlamak için, taşınabilir termoelektrik jeneratörler kullanılmıştır ABD uydularında ve uzay araçlarında da, küçük termoelektrik jeneratörlerden yararlanılmaktadır Bunlardan biri, ısı kaynağı olarak zenginleştirilmiş uranyum ve bir silikon-germanyum termokupluyla çalışmaktadır Öteki termoelektrik jeneratörlerde olduğu gibi, verimlilik süresi oldukça düşüktür; ama uranyumun verdiği ısı miktarı, bir uzay aracının sınırlı olan ömrüne yeter

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com