Malta Humması |
10-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Malta HummasıMalta Humması Malta humması: Virüs taşıyıcı hayvanın keçi, koyun, inek veya domuz olmasına göre, Malta hummasının birçok türü vardır Hastalık hayvan sahiplerine, ço-banlara ve kasaplara deri yaralarına doğ-rudan dokundukları zaman geçer An-cak kaynatılmamış süt ve taze peynir gi-bi besinlerin yenmesi ya da kirli suların içilmesiyle de bulaşabilir Hastalık uzun süren yükselip alçalan bir ateşle meyda-na çıkar Ateş yavaşyavaş 40 dereceye çıkar, sonra düşerek yeniden yükselme-ye başlar Ateşle birlikte terleme ve ağ-rılar görülür Malta hummasının yolaçtığı bozukluklar arasında eklem yangı-lanması ve romatizması gibi kemik eklem bozuklukları, kulak altı bezi yangı-sı, kalkanbezi yangısı, böbreküstü bezi yangısı gibi salgıbezi bozuklukları ağrı-ları, omurilik yangısı, tümbeyin yangısı, beyin zarı yangısı gibi sinir bozuklukla-rı, karaciğer yangısı, kanamalar, karın-da sıvı toplanması, sarılık gibi karaciğer bozuklukları akciğer bozuklukları, kalp damar ve böbrek bozuklukları sayılabi-lir |
|