Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hastalığında, karaciğer, mıdır, yağ, yumurta, zararlı

Karaciğer Hastalığında Yağ, Yumurta, Et Zararlı Mıdır

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karaciğer Hastalığında Yağ, Yumurta, Et Zararlı Mıdır




Karaciğer Hastalığında Yağ, Yumurta, Et Zararlı mıdır

Karaciğer vücudumuzun fabrikasıdır Proteinler karaciğerde yapılır Proteinin yapıtaşı amino asitlerden ayrılan amonyak karaciğerde üreye çevrilerek sıvılarla vücuttan atılır Yağların sindirimi için gerekli safra karaciğerde oluşur Yağda eriyen vitaminler, demir, glikojen karaciğerde depolanır Yine karaciğerde bütün besin öğelerinden enerji oluşur Alkol karaciğerde enerjiye dönüşerek vücuttan atılır

Bu kadar çok çalışan organın sağlığını koruması için yeterli ve dengeli beslenmesi zorunludur Karaciğere en çok zarar alkolden gelir Yine her türlü toksik madde karaciğeri bozar Bazı mikroplar da karaciğerde hastalık yapar Karaciğer haftalıklarının en çok bilineni tıp dilinde enfeksiyöz hepatit denen sarılık ve sirozdur

Karaciğer hastalıklarının tedavisinde hastanın uygun şekilde beslenmesi önem taşır Hastalarda iştah azlığı, bulantı ve kusma görülmesi besin alımını azaltabilir Ayrıca hastalığın ilk döneminde, hasta karaciğer amonyağı üreye çeviremediğinden kanda amonyak yükselmesi olabilir Yine sirozda amonyaklı su birikimi ile karın şişliği olabilir

Hastalıkta, yıpranan karaciğer hücrelerinin onarımı için proteince zengin ve enerjisi yüksek diyet alınması gerekir Karaciğer hastalığında diyet önemlidir Et ve yumurta en iyi kalitede protein kaynaklarıdır Ancak fazla alman yağ, karaciğeri safra yapmaya zorlar Halbuki iyileşmede karaciğerin dinlenmesi önemlidir Ayrıca fazla yağın sindirimi güçtür, zaten iştahsız olan hastanın bulantı ve kusmalarını arttırabilir

Karaciğer hastalıklarında diyet hastalığın belirtilerine ve hastanın durumuna göre ayarlanmalıdır Aşağıda, belirtilere göre yenecek besinlere örnekler verilmiştir:

Kanda amonyak yüksek olduğu sırada proteinli besinler biraz azaltılmalıdır Kaliteli protein kaynakları olan peynir, süt, yoğurt, yumurta, tavuk, balık ve et gibi besinler kullanılarak hem vücuda aşın protein vermekten sakınılmış olur, hem de bireyin protein ihtiyacı daha kolay karşılanır Bunun yanında düşük kaliteli bitkisel proteinler biraz azaltılabilir Yağı az olduğundan suda pişmiş tavuk eti özellikle tercih edilir Sütlü tatlılar hem kaliteli protein hem enerji sağlarlar

Ödemli durumda tuz sınırlanır

Bunların dışındaki durumlarda yağı biraz az, kaliteli protein ve karbonhidratlardan zengin, hastanın kolayca yiyebileceği ve sindirimi kolay besinler verilir Bu nitelikleri taşıyan besinlerin başında süt, yoğurt, peynir, sütlü tatlılar, et, tavuk ve balık, yumurta, meyve, pekmez, bal gelir Yemekler suda, fırında veya ızgarada pişirilir, yağda kızartılmaz Et konmuş yemeklere yağ eklenmez Çok yağlı etlerden sakınılır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.