Boza Tatlı Tarifi |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Boza Tatlı TarifiMALZEMELER 2 bardak bulgur (*) 20 bardak su 2 çorba kaşığı tarçın yarım bardak yoğurt yarım tatlı kaşığı kuru maya 25 çorba kaşığı şeker 2 çorba kaşığı un yarım çorba kaşığı vanilya (*)Bulgur yerine darı, arpa, ya da bulgur-darı karışımı da kullanabilirsiniz 12 kişilik HAZIRLANIŞI Bulguru büyükçe bir tencereye koyup 11 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece dinlendirin Kısık ateşte 2 saat kadar pişirin Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin Karışımı buzdolabına koyun Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin Ateşten çelip içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın Ilınca içine yoğurt katın Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yoğurt karışımına katın Ilık ortamda 30 dakika bekletin Mayalı karışımı ezilmiş bulgura katıp oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın Tarçınla servis yapın |
Boza Tatlı Tarifi |
10-14-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Boza Tatlı TarifiTATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir Tatlılar birkaç çeşide ayrılır Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur Sulu olursa tatlı fazla yumuşar Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz |
|