Yalova Yemekleri,Yalova Yöresel Yemekleri |
10-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yalova Yemekleri,Yalova Yöresel YemekleriYalova yemekleri,Yalova yöresel yemekleri Yöre mutfağı, Yalova İlinin çeşitli sosyal yapısı ve buraya göç ederek gelenlerin kendi kültürünü yaşatma isteği Yalova’da zengin bir mutfak kültürünün doğmasına yol açmıştır Yalova’da yerel mutfağa özgü yemekler arasında, Pavli (haşlanmış lahana yaprağı kökü), Papara (mısır unundan yapılan çorba), kara lahana yemeği, Luhu şuşkey (mısır ekmeği doğranmış lahana yemeği), Çirbuli (Kırmızı biberli yumurta), Lalanga (tavada yapılan ince hamur yemeği), Çubiyiş gayi (kestane yemeği) sayılabilir Tatlılardan ise papa (süt ve un karışımı tatlı), Silohto (hamur tatlısı), Paponi (un ve şekerden yapılan tatlı), Meçavçevi tepsi (cevizli hamur tatlısı) Yalova’nın diğer lezzetlerindendir MİFLÖYLÜ YALOVA KEBABI Malzemeler; 20 gr Kaşar 150 gr kemiksiz kuzu eti 1 adet orta boy domates 1 diş sarımsak 1 adet sivri biber 2 adet taze soğan 50 gr soya sosu 2 adet defneyaprağı 60 gr milföy hamuru yeteri kadar tuz, kimyon, karabiber YAPILIŞI Kemiksiz kuzu eti jülyen doğranır Teflon bir tavada yağsız sote edilir Et suyu çekince tereyağı ilave edilir Diğer malzemelerle ilave edilerek yavaş ateşte iyice demlendirilir Milföy yuvarlak tabak biçiminde açılır, kıyısı kıvrılarak fırında pişirilir Piştikten sonra servis tabağına alınarak sote yapılmış kebabımızı milföyün içine koyarak üzerine kaşar serpilip servis edilir YALOVA KÖFTESİ Malzemeler; 400 gr koyun kıyması 3 adet yumurta 1 kalın dilim bayat ekmek 2 orta boy soğan Yarım su bardağı kaşar 2 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber Yarım çay kaşığı Hindistan cevizi rendesi 4 çorba kaşığı sadeyağ veya margarin ½ bardak süt2 çorba kaşığı un 1 adet yeşil salata YAPILIŞI Uygun boyda bir kabın içine konulan kıyma, rendelenmiş soğan suyu, ekmek içi, tuz, karabiber, rendelenmiş Hindistan cevizi ve iki yumurtanın sarısı konularak iyice karıştırılır Bu karışmış malzeme bir kere daha kıyma makinesinden çekilir İri iri parçalara ayrılır Yuvarlanır, ortası çukurlaştırılır Yağlanmış tepsiye dizilir Kıymanın çukur kısmına hazırlamış olduğumuz krema doldurulur orta hararetli fırında yarım saatten fazla pişirilir Üstünün kızarması makbuldür Kremanın yapılması: Ufak tencereye yağ konulur, eritilir Az un eklenir, bir dakika kadar kavrulur Süt ilave edilerek koyulaşıncaya kadar telle karıştırılır ve ateşten indirilerek, yumurta, tuz, rendelenmiş kaşar peyniri eklenir Çok ince kıyılmış yeşil salata konularak itina ile karıştırılır TERMAL SARMA Malzemeler; 120 gr iki parçaya bölünmüş biftek 50 gr margarin 100 gr kuru soğan 30 gr kültür mantarı 2 gr karabiber Yeteri kadar tuz YAPILIŞI Biftekler ince bir şekilde dövülür Soğan ve mantar margarin ile sote edilir Tuz ve karabiber ilave edilir Dövülmüş bifteklere birer kaşık ilave edilerek sarılır Kürdan ile tutturulur Teflon tavada margarin ile kızartılır Çukur bir kaba alınıp et kızarttığımız tavada sosu yapılır Kızartılan bifteklerin üzerine ilave edilerek bir taşım kaynatılır Servis tabağına alınarak yanında patates kroket, tereyağında domates soslu spagetti ile servis edilir TERMAL TATLISI Malzemeler; Krep hamuru için; 15gr un 1 ad yumurta 3 gr çiçek yağı 1 gr tuz 1 gr şeker İçi ve Sosu için; 50 gr elma marmeladı 5 gr kavrulmuş nüverde 50 gr vişne reçeli 5 gr nişasta 50 gr Su YAPILIŞI Bir çukur kaba un, süt, yumurta, çiçek yağı, tuz ve şeker ilave edilerek krema kıvamı alacak şekilde karıştırılır Teflon tavada pişirilir Hazırlanan krep soğutularak üzerine elma marmeladı sürülür Kavrulmuş nüverde fıstıklar kırılıp krepe serpilir Rulo şeklinde sarılır Çapraz bir şekilde kesilerek, kesik kısımları üste gelecek şekilde servis tabağına yerleştirilir Vişne reçeli su ve nişasta kaynatılarak kreplerin üzerine ilave edilerek servise sunulur YAPRAK PİDESİ Malzemeler; Yoğurt 1 su bardağı Soğan 1 bağ Su 1 su bardağı Mısır Unu 2 su bardağı Asma Yaprağı 20 adet Ayçiçeği yağı 1 çorba kaşığı Nane ½ bağ tuz YAPILIŞI Yoğurdu su ve tuz ile çırparak karıştırıp ayranı hazırlayın (ayranın ekşi olması tercih edilir) Yaprakları yıkayıp süzdürün Naneyi ince ince kıyın Taze soğanları ayıklayıp ince ince doğrayın Ayrana mısır ununu, tuzu, naneyi ve soğanı katıp karıştırarak bir harç hazırlayın Bir tavayı ayçiçeği yağı ile yağlayın Üzerine bir sıra yaprak dizin Hazırladığınız harcı 2 cm kalınlığı olacak biçimde altı iyice kızarıncaya kadar pişirin Tavanın ağzına biraz daha geniş bir tabak kapatıp yaprak pidesini ters çevirin Tavaya kaydırıp diğer yanına da kızartın Ateşten alıp dilimleyerek servis yapın |
|