Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
için, oruç, sağlıklı, sahurun, önemi

Sağlıklı Oruç İçin Sahurun Önemi

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlıklı Oruç İçin Sahurun Önemi




Sağlıklı Oruç İçin Sahurun Önemi
Hakkında Sağlıklı Oruç İçin Sahurun Önemi




Sağlıklı Oruç İçin Sahurun Önemi

Ramazanda Sağlıklı Oruç tutmanın sırrının sahurda gizli olduğu, sahurda "ne kadar çok yenirse o kadar az acıkılır" anlayışının çok yanlış olduğu bildirildi

Oruçtaki en önemli öğünün sahur olduğunu vurgulan diyetisyenler "Oruç tutan kişilerin ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir" dedi

Mutlaka sahura kalkılması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, Sağlıklı bir Oruç için sahurda uygun yiyeceklerin tüketilmesinin de şart olduğunu belirtiyorlar Sahurda tüketilen yiyecek ve içeceklerin, hem kan şekerinin aşırı düşmesine engel olduğunu, hem de metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağladığını ifade eden uzmanlar, Oruç tutarken Sahurun en önemli öğün olduğunu vurguladılar

Uzmanlar, "Ramazanda yeterli ve dengeli beslenme, başlıca dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile sağlanabilir Birinci grup süt, peynir, ayran, çökelek, ikinci grup et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller, üçüncü grup ekmek, makarna, pirinç, bulgur, mısır, tarhana, dördüncü grup ise taze sebze ve meyveler şeklinde oluşmaktadır" diye konuştular

SIVILAR, İFTARDAN İTİBAREN YAVAŞ YAVAŞ ALINMALIDIR

Sıcak havanın etkili olduğuna işaret eden ve su tüketiminin hayati önem taşıdığını uzmanlar, ""Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalıdır Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabilir Minerallerden en büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için sodyumun kısıtlanmasını gerektiren herhangi bir kronik hastalıkları (yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği) yoksa iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz" diye konuştu

Beslenmenin iftardan sahura kadar azar azar, ama sık olması gerektiğini ifade eden uzmanlar şunları kaydetti: "Ramazanda en çok karşılaşılan sorunlardan birisi de kabızlıktır Bu nedenle iftardan sahura kadar olan sürede azar azar ama sık lifli gıdalar tüketilmeli, meyve olarak da bu dönemde üzüm, erik, kavun ve karpuz yenebilir Tahıl olarak, genellikle kepekli ekmek, bulgur ve kabuklu pirinç tüketilmesi, kabızlık tehlikesini ortadan kaldırabilir Bunların yanı sıra sindirimi kolaylaştıran yoğurt ile ana yemekte sebze tüketilmesi, Ramazan ayında sindirim bozukluklarının önüne geçebilir"



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.