|
|
Konu Araçları |
bakan, damarını, faydası, fir`avunluk, kırmasına, nefsin, orucun |
Orucun, Nefsin Fir`Avunluk Damarını Kırmasına Bakan Faydası: |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Orucun, Nefsin Fir`Avunluk Damarını Kırmasına Bakan Faydası:Orucun, Nefsin Fir`avunluk Damarını Kırmasına Bakan Faydası: Hakkında Orucun, Nefsin Fir`avunluk Damarını Kırmasına Bakan Faydası: Orucun, Nefsin Fir`avunluk Damarını Kırmasına Bakan Faydası: İnsandaki nefs-i emmâre, Rabbini tanımak, O`nun emirlerine boyun eğmek istemez Fir`avn gibi, bizzat kendisi rablık ve ilâhlık dâvasında bulunur Nefsin bu damarını açlıktan başka hiçbir şekilde kırmak mümkün değildir İşte Ramazan orucu, doğrudan doğruya nefsin fir`avunluk cephesine darbe vurup kırar; ona za`fını ve fakrını hissettirerek Allah`ın âciz bir kulu olduğunu bildirir Rivayete göre, Cenâb-ı Hak nefse: - Ben kimim, sen kimsin? diye sormuş Nefis de: - Ben benim, sen sensin! diye cevab vermiş Bunun üzerine Allah ona azab vermiş, Cehenneme atmış, sonra yine sormuş: - Ben kimim, sen kimsin? Nefsin cevabı aynı olmuş: - Ben benim, sen sensin! Hangi azâbı verdiyse, nefis gurur ve enaniyetinden vazgeçmemiş Nihayet uzun süre aç bırakarak bir nevi oruç tutturmuş, sonra tekrar sormuş: - Ben kimim, sen kimsin? Nefis bu sefer şu cevabı vermiş: - Sen benim Rabb-i Rahîmimsin, bense senin âciz bir kulun Mehmet Dikmen |
|