![]() |
Hanıma Nasıl Davranmalı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hanıma Nasıl DavranmalıHanıma nasıl davranmalı Hakkında Hanıma nasıl davranmalı HANIMA NASIL DAVRANMALI? İslâm âlimlerinden Hasen Fehmî Efendi Âile seâdeti bâbında şöyle derdi: "Güzel huylu" olmalı bir erkek hanımına ![]() Şefkat ve muhabbetle davranmalı hep ona ![]() Ev içinde dâimâ "Güler yüzlü" olmalı ![]() Ona karşı yumuşak ve nâzik davranmalı ![]() Önce selâm vermeli girince eve erkek ![]() Hatırını sormalı hem (Nasılsın?) diyerek ![]() Neş'esiz üzüntülü görürse onu eğer Tesellî eylemeli söyleyip güzel şeyler ![]() Onu "Çok sevdiğini" bildirmeli kendine ![]() İştirak etmelidir sevincine derdine ![]() Ağır ve zor işleri meselâ çarşı pazar İşlerini hanıma yaptırmamalı zinhâr ![]() Kolaylık göstermeli ona ev işlerinde ![]() Ve yardım etmelidir çocuk terbiyesinde ![]() Yemede giyinmede imkânı varsa şâyet İyisini almaya etmeli sa'y-ü gayret ![]() Onu hiç bir sûrette aslâ dövmemelidir ![]() Dövmek değil "Sert" bile hiç söylememelidir ![]() Resûlullah buyurdu: (Eşini dövse bir zât Bilsin ki dâvâcısı mahşerde benim bizzât ![]() Onun huysuzluğuna sabırlı olmalıdır ![]() Bir günden daha fazla dargın durmamalıdır ![]() Ahlâkında huyunda değişiklik görünce Kabâhati kendinde aramalı ilk önce ![]() Görmezlikten gelmeli bâzı kusûrlarını ![]() Gizlemeli herkesten ayıp ve sırlarını ![]() Ona yanında iken ve yanında olmadan "Hayır duâ" etmeli kaçmalı "Bedduâ"dan ![]() Çünkü o gece gündüz beyi için çalışır ![]() Ve onun en vefâlı "Hayat arkadaşı"dır ![]() Onun kat'î sûrette kırmamalı kalbini ![]() Zîrâ o beyi için adamıştır kendini ![]() Bâzı erkek vardır ki nâziktir ona buna ![]() Lâkin "Arslan kesilir evinde hanımına ![]() Önemsiz bir şeyleri bahâne eyliyerek İncitir hanımını hakâretler ederek ![]() Şunu bilmelidir ki "Kalp kırma"nın günâhı Sanki yıkmak gibidir kazmayla Beytullah'ı ![]() Hattâ en büyük günah "Küfür"den sonra gelen Mü'mini incitmektir şu veyâ bu sebepten ![]() "Îmân"dan sonra ise en kıymetli ibâdet Bir mü'minin kalbini sevindirmektir elbet ![]() Yine bilmelidir ki hanım "Esir" değildir ![]() Rabbin bir emâneti bir "Cennet nîmeti"dir ![]() Bu yüzden hanımını üzmemeli bir erkek ![]() Ve ona güvenmeli çok muhabbet ederek ![]() Öyle olmalıdır ki hanımıyla gerçekten Bilsin ki: "Beyim beni çok seviyor herkesten" ![]() |
![]() |
![]() |
|