|
|
Konu Araçları |
aile, bakmanın, bilgisi, caizliği, islamda, muhatabeye |
Muhatabeye Bakmanın Caizliği - İslamda Aile Bilgisi |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Muhatabeye Bakmanın Caizliği - İslamda Aile BilgisiMuhatabeye Bakmanın Caizliği - İslamda Aile Bilgisi Hakkında Muhatabeye Bakmanın Caizliği - İslamda Aile Bilgisi Muhatabeye Bakmanın Caizliği (16) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Ben Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanında idim Ona bir adam geldi ve: −Ensardan bir kadınla evlendim diye Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e haber verdi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona: −‘O kadına baktın mı?’ buyurdu O kimse: −Hayır, bakmadım dedi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘O halde git ona bak Çünkü Ensar’ın gözlerinde bir şey vardır’ buyurdu” Müslim (1424/74) Humeydi (1172) Nesei (3246) İbni Hibban (4041) Said bin Mensur (523) Darekutni (3/253) Beyhaki (7/84) Ahmed (2/299) (17) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir adam geldi ve: −Ensar’dan bir kadınla evlendim dedi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona: −‘O kadına baktın mı? Çünkü Ensar’ın gözlerinde bir şey vardır’ buyurdu O kimse: −Evet, baktım dedi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘O kadınla ne kadar mehir üzere evlendin?’ buyurdu O kimse: −Dört ûkiyye gümüş üzerine evlendim dedi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) o kimseye: −‘Dört ûkiyye gümüş üzerine mi?’ Sanki gümüşü şu dağın yamacından yontup çıkarıyorsunuz! Yanımızda şimdi sana verecek bir şeyimiz yoktur Ancak seni bir seriyye içinde yollarız da oradan bir şeylere nail olursun’ buyurdu” Ravi: −Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Abs oğulları cihetine bir seriyye gönderdi ve bu kimseyi de o seriyye içinde gönderdi dedi Müslim (1424/75) İbni Hibban (4094) Hâkim (2/177) Beyhaki (7/235) (18) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Her hangi biriniz bir kadına evlenmek için talip olduğu zaman eğer kadını nikâh etmeyi celb edici yerlerine bakabilirse ona baksın’ buyurdu Cabir (Radiyallahu Anh) dedi ki: −Ben bir kıza talip oldum, onu görmek için saklandım da onun beni evlenmeye davet eden yerine baktım ve onunla evlendim” Ebu Davud (2082) Albani (1791-1792-İrva) (95-98-es-Sahiha) |
|