Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
organları, sindirim, sistemi, sistemisindirim

Sindirim Sistemi-Sindirim Sistemi Organları

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sindirim Sistemi-Sindirim Sistemi Organları







Üst sindirim kanalı

* Ağız, ağız boşluğu; tükürük bezleri, mukoza, dişler ve dili kapsar Gıda ve suyun vücuda alınmasına yarayan bir açıklıktır Bir üst ve alt dudak ile kapatılmıştır Karbonhidratların kimyasal sindirimi ağızda başlar
* Yutak, (farinks veya farenks) ağız ve burnun hemen arkasındaki boyun bölümüdür Gıdanın ağızdan yemek borusuna geçmesini sağlar Sindirim sisteminin yanı sıra solunum sisteminde de yer alan bir organdır
* Yemek borusu (özofagus veya gullet) ve kardiya; yemek borusu gıdanın mideye geçmesini sağlayan kassal (müsküler) bir borudur Bu geçiş peristaltizm yardımıyla olur Kardiya ise yemek borusu ile midenin birleştiği noktadaki açıklıktır (ağız)
* Mide ki antrum, pilor ve pilorik sfinkteri de kapsar Mide yemek borusu ile ince bağırsağın ilk kısmı olan duodenum arasında bulunur Yüksek oranda asidik bir çevreye sahip mide (pH yaklaşık 1,5-2) peptidaz sindirim emzimlerini içerir



Alt Sindirim Kanalı

Kalın bağırsak, sindirim kanalının mide ile anüs arasında bulunan kısmıdır Kalın bağırsakta besinler içerisinde kalan su ve mineraller emilir

* İnce bağırsak, mide ile kalın bağırsak arasındadır 5 yaşın üstündeki insanlarda genellikle 5-6 m uzunluğundadır Üç kısmı vardır İnce bağırsakta ayrıca sindirim yüzeyini genişleten villuslar (tümür) da vardır Bu villüslerin sayesinde emilim gerçekleşir Bu villuslar girinti ve çıkıntılardan oluşmuştur

1 duodenum veya onikiparmak bağırsağı, ince bağırsağın ilk ve en kısa kısmıdır Mideyi jejunuma bağlayan bir tüptür pH seviyesi yaklaşık 9'dur

2 jejunum, ince bağırsağın orta kısmıdır, duodenum ile ileum arasında bulunur Yetişkin insanlarda boyu 2-8 metre arasında değişir pH seviyesi yaklaşık 7-8 aralığındadır

3 ileum, ince bağırsağın son kısmı İnsanlarda yaklaşık 4 metre uzuluğundadır İleoçekal valv ile çekumdan ayrılır pH seviyesi genellikle 7-8 arasındadır

* kalın bağırsak, üç kısmı vardır:

1 çekum veya kör bağırsak, kalın bağırsağın ilk kısmıdır Apandis çekumun bir uzantısıdır

2 kolon, kalın bağırsak için kullanılan bir terimdir Çekumdan rektuma kadar ki kısım için kullanılır Kendi içinde dört kısma ayrılır, çıkan kolon, transvers kolon, inen kolon ve sigmoid kolon

3 rektum, kalın bağırsağın son kısmıdır

Ayrıca kalın bağırsak sindirime katılmaz Çünkü sindirim ince bağırsaktan besinlerin kana geçmesi ile sona erer Besinler kan yoluyla vücuda taşınır -

* anüs, rektumun dış açıklığıdır Kapanması sfinkter kaslarca kontrol edilir

Dışkılar anüsten geçerek vücuttan atılırlar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.