![]() |
Sindirim Çeşitleri - Sindirim Çeşitleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sindirim Çeşitleri - Sindirim Çeşitleri NelerdirSindirim Çeşitleri - Sindirim Çeşitleri Nelerdir 1 Mekanik Sindirim Fiziksel etkilerle besinlerin daha küçük parçalara ayrılmasıdır ![]() ![]() ![]() 2 Kimyasal Sindirim Hücrelerin, protein, yağ ve karbonhidratlı bileşiklerden faydalanabilmesi için bunların hidroliz edilmesi gerekir ![]() ![]() ![]() Besin maddelerinin bu şekilde en küçük bileşenlerine parçalanmasına tam sindirim denir ![]() Kompleks besinlerin bazı ara bileşiklere kadar parçalanmasına ise eksik sindirim denir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sindirim Çeşitleri - Sindirim Çeşitleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sindirim Çeşitleri - Sindirim Çeşitleri NelerdirMekanik Sindirim Nedir Besin maddelerinin içeriklerine göre karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırıldığını biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Sindirim büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesidir ![]() ![]() Sindirim çiğnemeyle başlar ![]() ![]() ![]() Sindirim: Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir ![]() Büyük moleküllü besin maddeleri: Karbonhidratlar ------------------>Glikoz Proteinler ------------------>Amino asit Yağlar ------------------>Yağ asidi+ gliserol (gliserin) Şeklindeki küçük moleküller haline gelerek kana geçerler ![]() Sindirim faaliyetleri iki çeşittir: Mekanik sindirim ve Kimyasal sindirim 1) Mekanik Sindirim: Besinlerin sindirim enzimleri kullanılmadan, yalnızca fiziksel olarak – dil, diş, mide, bağırsak hareketleri sayesinde- parçalanıp, küçük parçacıklar haline getirilmesidir ![]() ![]() 2) Kimyasal Sindirim: Parçalanmış ve sulandırılmış besinlerin enzimler yardımıyla ( tükürük, mide ve bağırsak öz suları, pankreas ve karaciğer salgılarıyla) kimyasal değişime uğrayıp, yapı taşlarına parçalanmasına denir ![]() ![]() Kimyasal Sindirimin Özeti Salgılanan Yer Sindirdiği Sindirim Sıvısı Besinler Tükürük Bezleri Tükürük Karbonhidratlar Mide Mide öz suyu Proteinler Karaciğer Öd (safra) Yağlar Pankreas Pankreas öz suyu Karbonhidratlar ,Yağlar ,Proteinler İnce bağırsak Bağırsak öz suyu Karbonhidratlar Proteinler Önemli NOT: *Kimyasal sindirimde enzimlerin besin içerikleri küçük moleküllere parçalanmaktadır ![]() ![]() *Beslenme: Hücrelerin canlılığını koruması ,yeni bileşikler sentezlemesi enerji kaynağı olarak kullanması için dışardan karbonhidrat , yağ , vitamin su ve minerallerin alınması olayıdır ![]() *Bir hücreliler , süngerler vb basit yapılı hücrelerin içindeki besinler kofullarında sindirilir ![]() *Yutma:besinlerin ağızdan mideye ulaşması olayıdır ![]() ![]() Sindirim Sistemimizi Oluşturan Yapı ve Organlar Ağız: Besinlerin mekanik sindirimi çiğneme ile gerçekleşir ![]() ![]() Yanaklar, dudaklar, küçük dil ve damak tarafından çevrilmiş boşluktur ![]() ![]() a)Dişler: Dişler besinleri parçalayıp öğüterek mekanik sindirimi başlatır ![]() ![]() ![]() Taç: Dişin dıştan görünen, beyaz kısmıdır ![]() ![]() Boyun: Taç ile kök arasındaki, diş etlerinin sarıldığı kısımdır ![]() Kök: Dişin çene kemiğine yerleştiği kısımdır ![]() Not: Dentin (fildişi ) tabakasının içinde diş özü bulunur ve canlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() b) Dil: Ağızda lokmayı çeviren ve dişlere sevk eden kısımdır ![]() ![]() ![]() c) Tükürük Bezleri: Tükürük bezleri yüz kasları arasına yerleşmiş, üzün salkımı şeklindeki bezeler olup, tükürük salgılar ![]() ![]() ![]() Tükürük bezleri üç tanedir: 1- Kulak altı 2- Dil altı 3- Çene altı ![]() ![]() Yutak: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar ![]() ![]() Yemek Borusu: Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir ![]() ![]() Mide: Besinlerin mekanik sindirimi, midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() Mide, karın boşluğunun sol tarafında, diyaframın altında yer alan, çaydanlık biçiminde bir torbadır ![]() ![]() Midenin yapısı üç tabakadır: en dışta zar (periton) , ortada kas, en içte ise mukoza tabakaları bulunur ![]() Midenin en içindeki mukoza tabakasında bulunan mukoza hücreleri, şekil değiştirerek mide bezlerini oluşturur ![]() ![]() Mide öz suyunda; hidroklorik asit (HCl), pepsin enzimi ve lap enzimleri bulunur ![]() *Hidroklorik asit hem diğer enzimlerin etkinliğini artırır, hem de besinlerle gelen mikropları öldürür ![]() ![]() ![]() *Ayrıca mukus sayesinde ve mide kaslarının hareketi sayesinde mideye gelen besinler yumuşar ![]() ![]() *Proteinlerin kimyasal sindirimi ilk olarak midede gerçekleşir ![]() ![]() Midede sindirim besinlerin çeşidine göre 1- 4 saat sürer ![]() ![]() İnce Bağırsak: Yağların kimyasal sindirimi burada başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnce Bağırsak7- 8 m ![]() ![]() ![]() Onikiparmak bağırsağı: İnce bağırsağın mide ile birleşen ilk kısmına onikiparmak bağırsağı denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Onikiparmak bağırsağında karbonhidrat, protein ve yağların sindirimi gerçekleşir ![]() ![]() ![]() ![]() Onikiparmak bağırsağından sonra gelen ince bağırsağın diğer kısımları kıvrımlar yaparak uzanır ![]() ![]() Salgı bezleri, karbonhidrat, protein ve yağların sindirimini sona erdirecek enzimler üretir ![]() ![]() ![]() İnce Bağırsağının Görevi:Ağızda kısmen sindirilmiş karbonhidratlar ile midede kısmen sindirilmiş proteinlerin ve sindirimi henüz başlamamış olan yağların sindirimini gerçekleştirmek ve tamamlamaktır ![]() ![]() Böylece şimdiye kadar anlattığımız süreçte: Proteinler -------------->amino asitlere Karbonhidratlar -------------->glikoza Yağlar -------------->yağ asidi ve gliserin ( gliserol) e dönüştürülmüş olur ![]() Su, mineraller ve vitaminler sindirime uğramazlar ![]() Sindirilen Besinlerin Kana Geçmesi Besin maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonra dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir ![]() 1- Kılcal Kan Damarlarıyla: Glikoz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar tarafından emilerek, kılcal kan damarlarına geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Lenf Yoluyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir ![]() ![]() ![]() Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üzerleri ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur ![]() ![]() Kalın Bağırsak: Besinler içerisinde kalan su, kalın bağırsak tarafından emilir ![]() ![]() Kalın Bağırsak İnce bağırsaktan anüse kadar yaklaşık 6 cm çapında, 1,5 m uzunluğunda bir borudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() !!!! Kalın bağırsakta kimyasal ya da mekanik sindirim yapılmaz !!!! Yalnızca ince bağırsakta sindirilemeyen atıklar buraya taşınır ![]() ![]() ![]() Sindirim sisteminin her yerinde bulunan çürükçül bakteriler en çok kalın bağırsakta bulunur ![]() ![]() ![]() Anüs: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümü anüs yoluyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sindirim Çeşitleri - Sindirim Çeşitleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sindirim Çeşitleri - Sindirim Çeşitleri Nelerdir![]() Kimyasal Sindirim Nedir ? Dışarıdan alınan büyük parçalı besinlerin, ağız, mide ve az da olsa ince bağırsaklarda fiziksel olarak daha küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|