Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
‘sahabe’, oldu, sahabeler

Sahabeler Nasıl ‘Sahabe’ Oldu?

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sahabeler Nasıl ‘Sahabe’ Oldu?

Peygamberlerden sonra, insanların en iyileri, Allah Resulü aleyhissalatu vesselamın ashabı olan Sahabe efendilerimizdir (radıyallahu teâlâ anhum) Allah celle celaluhu onları, Hazreti Rasulullah Efendimize hakkıyla uymaları sebebiyle seçkin kılmıştır

Onlar insanların en akıllılarıydılar Çünkü ahireti görür gibi iman ve amel ederlerdi Sanki insanların amellerini yazan Kiramen Kâtibin meleklerinin kalemlerinin seslerini duyar gibi hareket ederler, hayatlarının tümünü ahiret hayatlarını kazanmak için harcarlardı Onların ahiretlerini kazanma hususunda ne kadar gayretli ve titiz olduklarını, Ebu Erîke radıyallahu anhın şahit olduğu şu olay, en güzel şekilde anlatmaktadır:

“Hz Ali’nin peşinde sabah namazını kıldım Hz Ali radıyallahu anhu sağ tarafına selam verdiğinde, epey durdu Sanki Hz Ali’nin üzerinde bir musibet vardı Bu duruş, güneş mescidin duvarına vuruncaya kadar devam etti Güneş bir mızrak kadar yükseldi Hz Ali iki rekâtı kıldıktan sonra elini evirdi, çevirdi ve şöyle buyurdu:

“Allah’a yemin ederim ki, Rasûlullah’ın ashabını gördüm fakat ben bugün onlara benzer kimseler görmüyorum Onlar benzi uçmuş, tozlu-topraklı, gözlerinin arasında keçinin dizi gibi kararmış noktalar bulunduğu halde sabahlarlardı Bütün gece Allah’a secde ve kıyam ederler, Allah’ın kitabını okurlar ve alınları ile ayakları arasında uyuklar, istirahat ederlerdi Sabah olup Allah’ı zikrettiklerinde de rüzgârlı günde sallanan ağaç dalları gibi sallanırlardı Gözleri yaşarır, elbiselerini ıslatacak kadar ağlarlardı Allah’a yemin ederim ki bu topluluk ise (arkasındakileri kastediyor) gaflet içerisinde gecelemişler, sonra da uyumuşlardır

Bu sözlerden sonra, Allah’ın düşmanı, fasık ve bağî olan Abdurrahman b Mülcem kendisini şehit edinceye kadar, Hz Ali’nin yüzünün güldüğünü kimse görmedi (1)

Hz Ali’nin özellikleri

Yukarıda anlatılanların en güzel örneklerinden birisi de Hazreti Ali kerremallahu vechehu efendimizdi Faziletleri saymakla bitmezdi Ahireti görür gibi bir hayat yaşadığı, Ashab arasında bilinen bir gerçekti ki şu olay bunun örneklerinden birisidir: Dırâr b Damre el-Kinanî, Hz Muaviye’nin huzuruna girdi Muaviye Dırâr’a:
- Bana Ali’nin özelliklerini anlat, dedi Dırâr:
- Ey Müminlerin Emiri! Beni mazur görünüz, deyince, Hz Muaviye anlatması için ısrar etti Dırâr:
- Mutlaka onu anlatmam gerekirse o emin, hedefi uzak, kuvvetli bir kimseydi Hakkı söylerdi, adaletle hükmederdi İlim onun her tarafından akardı Hikmet onun her yanından konuşurdu Dünyadan ürker, dünyanın ahmaklığından kaçardı Geceye ve karanlığa ünsiyet verirdi Allah’a yemin ederim, o çokça ağlardı Çok ve uzun düşünürdü Elini evirip çeviriyor, kendi nefsine hitap ediyordu

Basit yemekler, kısa (ucuz) elbiseleri severdi Allah’a yemin ederim ki o içimizden biri gibi değildi Ona gittiğimizde, bizi kendisine yaklaştırır, sorduğumuz sorulara cevap verirdi O bize, biz ona yakın olmamıza rağmen, heybetinden onunla konuşamazdık Eğer gülerse ipe geçirilmiş inciler gibi olan dişleri görünürdü

Din ehline hürmet gösterirdi, fakirleri severdi Kuvvetli bir kimse, bâtıl bir işinde, onun kendisine yardım edeceği ümidine kapılmazdı Zayıf bir kimse de onun adaletinden ümitsiz olmazdı

Allah’ı şahit tutarım ki, onu bazı yerlerde gördüm, gece karanlığı çökmüş, yıldızlar derinliklere çakılmış olduğu halde, mihrabında mübarek sakalını tutmuş, yılanın soktuğu bir kimse gibi kıvranıyordu Hazin bir kimsenin ağlaması gibi ağlıyordu Sanki onu şu anda dinliyorum ve “Rabbim! Rabbim!” sesleri kulağımdan gitmiyor O Allah’a yalvarıyor ve sonra dünyaya hitaben şöyle diyordu: “Beni mi aldatmak istiyorsun? Beni mi göze aldın? Heyhat, heyhat! Git, başkasını aldat! Seni üç talakla boşadım Ömrün kısadır Meclisin hakir, kıymetsizdir Tehliken kolayca gelir Ah, ah! Azık azdır; sefer uzak, yol korku içerisindedir!”

Bu sözleri dinleyen Muaviye’nin gözyaşları sakalının üzerine dökülmeye başladı Gözyaşlarına hâkim olamıyordu Yenleriyle gözyaşlarını siliyordu Etrafındaki halk ağlamaya başlamıştı Hz Muaviye:
- İşte, Ebu’l-Hasan böyleydi Allah ona rahmet eylesin Ey Dırâr! Onun için duyduğun üzüntünün derecesi ne? Diye sordu Dırâr:
- Tek çocuğu kucağında kesilmiş, gözyaşları bir türlü durmaz, üzüntüsü bir türlü sükûn bulmaz bir kadının üzüntüsü gibidir, dedikten sonra kalkıp Hz Muaviye’nin huzurundan çıktı (3)

İlkler’in özellikleri

Onlar, İslam’la dirilmiş, İslam’la uyanmışlardı İslam’a sımsıkı sarılmışlardı Günümüz insanının aksine, imanın kıymetini anlamışlardı ki kendilerine yapılan onca işkenceye, eziyete rağmen yılmamışlar, İslam’ı terk etmeyi düşünmemişlerdi Abdullah İbnu Mes'ud radıyallahu anhu anlatıyor: “İslam'ı ilk izhar eden (imanlarını açıklayan) yedi kişi idi: Resulullah aleyhissalâtu vesselâm, Ebu Bekr, Ammâr, Ammâr’ın annesi Sümeyye, Süheyla, Bilal ve Mikdad radıyallahu teâla anhum

Resulullah aleyhissalatu vesselamı Cenab-ı Hak, amcası Ebu Talib'le korudu Hz Ebu Bekr'i Allah, akrabaları ile korudu Diğerlerine gelince, müşrikler onları tutup demirden zırhlar giydirdiler ve vücutlarının yağlarını eritmek üzere kızgın güneşte dağladılar Bunlardan hiçbiri müşriklerin yaptıklarına dayanamadı, hepsi de onların isteklerine boyun eğmek zorunda kaldı Bilal hariçti Çünkü o, nefsini Allah yolunda alçalttı da alçalttı Azab veren kavmi de onu öldürmeyi küçümsediler Onu tutup çocuklara teslim ettiler Bu aylak güruh, onu Mekke sokaklarında ve dağ yollarında eziyet vererek dolaştırıp eğlendiler O, bunlara aldırmayıp: “Ehad! Ehad! (Allah birdir Allah birdir!)” demeye devam etti (2)

Dipnotlar: 1- Bidaye, (İbn Ebi Dünya), 8/6; Ebu Nuaym, Hilye, 1/76; Kenz’ül-Ummal, (el-Askeri, Dineveri, İbn Asakir), 8/219
2- Ebu Nuaym, Hilye, (Ebu Salih’ten), 1/84; İbn Abdilberr, İstiab, (Hemedanlı el-Hirmazi’den), 3/44 3- Kütüb-i Sitte

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com