![]() |
Kız Kardeşlerin Çeyizi ' Cami ' Oldu |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Kız Kardeşlerin Çeyizi ' Cami ' OlduMakedonya Kalkandelen’den ibretli bir cami hikâyesi ![]() ![]() ![]() ![]() Üsküp’teyiz ![]() ![]() ![]() ![]() - Tütünsüz mü? - Bilırsın nedir Tutunsüz cami? Dinle bak nasıl bi hikaye var onda ![]() ![]() ![]() - Buyrun hocam? - Şimdi var imiş iki kardaş taa Türk zamanında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kardaşının önüne epey bi para bırakır ![]() -O dur ki tutün parası! -Nerden icabettı be ya? -Eh ben onca yıldır içerim tutün, arcaarım kasadan ![]() ![]() ![]() ![]() Kardaşı “dur” demiş “bununla yaptıralım bir cami, sevabi sana da olsun bana da ![]() SANKİ YEDİM Fatih Sinanağa Mahallesindeki Sanki Yedim Camiinin de hoş bir hikayesi var ![]() ![]() ![]() ![]() Mübarek, yılmıyor, yıkılmıyor ![]() ![]() Mesela yeni bir mintan mı alacak? Almıyor, “sanki giydim” deyip parayı mâlum keseye aktarıyor ![]() Fayton mu tutacak? Tutmuyor, “sanki bindim” deyip bedelini ayırıyor ![]() Canı kebap mı çekti yemiyor, “sanki yedim” diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte böyle böyle bir meblağ birikiyor ve bunlarla “Sankiyedim Camisinin” inşaasına başlıyor ![]() ŞAR DAĞI ŞAHİT Bu iki peşrevden sonra mevzuya girelim ![]() Osmanlı bundan 720 yıl evvel (1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Alaca Camii de onlardan biri ![]() ![]() ![]() Alaca! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cami nasıl narin ve nasıl müzeyyen anlatamam ![]() ![]() Evet değmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Efendim, eşraftan birinin (ne yazık ki adını bilmiyoruz) iki kızı oluyor ![]() ![]() KISKANANLAR ÇATLASIN Bilirsiniz bizde kız beşiğe yatırıldı mı, çeyizler sandığa sıralanır ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar yılları kovalıyor, filanca yere iğne oyası, feşmekan köye kilim ısmarlanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eksik gedik bir türlü bitmiyor ![]() Bilirsiniz çeyiz kız için değil elalem için yapılır, garipler kullanamadan sergiler açar, mahallelinin beğenisine sunarlar ![]() ![]() ![]() Yani kibarca “görün işte” derler “elimizden geleni yaptık, gücümüz neye yetiyorsa ![]() ![]() ![]() Aslında bu merasimler kem gözlülerin nazarını çekmekten başka işe yaramaz, birileri dudak kıvıracak bahane bulur mutlaka ![]() ![]() ![]() Hatta anlatılır paşanın teki kızı için mükemmel bir çeyiz hazırlamış, İran Halıları, Hind kumaşları, şamdanlar, kaseler, fincanlar, billurlar ![]() Yani yok yok ![]() ![]() ![]() ![]() Paşa memnun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak fukaranın biri yolunu kesiyor “paşası paşası” diyor “hani mangalın maşası?” Hurşide ve Mensure’nin babaları bey midir ağa mıdır bilmiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Kızları için kasaları keseleri açıyor, “ben bu parayı onlar için kazandım” diyor, “her şeyin en iyisi alına!” O devir kızları 15 - 16’sında gelin olduklarına göre bunlar daha küçük olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() DOĞRU BE ABA Hurşide çok zahide bir kız ![]() ![]() ![]() Hurşide düşünceli geçen günlerden sonra bacısını kenara çekiyor “bak abacım” diyor, “bir teklifim olacak sana ![]() ![]() ![]() NİYET HAYIR Mensure’nin lügatinde itiraz gibi bir kelime yok, hemencecik “oluur” diyor, “benden yana tamam ![]() - Bi dinle hele! Bilırsın bu çeyiz işi hem yorucu, hem masraflı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Doğru dersin be aba ![]() ![]() ![]() - Var mısın bir cami yaptıralım şu çeyiz parasıyla ![]() - İyi de babam ne der acaba? ![]() ![]() ![]() - Ne diyecek ![]() ![]() ![]() ![]() O akşam babalarını kapıda karşılıyorlar ![]() ![]() Adamacağız “süleyesinız” diyor, “sizin bir diyeceğınız var bana?” Kızlar nefes nefese konuşuyor, daldan dala geçiyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Babalarının kıvama girdiğini hissedince takıları getirip önüne koyuyorlar “baba biz isterız ![]() ![]() ![]() -Eeee? -Bir cami yaptıram bunnarla! Adamcağız gözlerini kısıyor, dalıııp gidiyor ![]() Sükut ![]() ![]() ![]() Sallangaçlı saat bile cevap bekliyor ![]() ![]() ![]() ![]() AKIBET HAYIR Neden sonra manalı manalı kızlarının yüzüne bakıyor “Niyet hayır, akıbet hayır!” diyor, “Rabbim yardımcımız olsun altından kalkarız inşallah!” Kızcağızlar neşeli çığlıklar atıyor, buseler yağmur olup yağıyor ![]() ![]() ![]() Adamcağız sözünde duruyor, önce Kalkandelen’in en mevki yerinde (Tam da Köpüklü nehri ile Anayolun birleştiği köşede) bir arsa ayarlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Başlamak bitirmenin yarısıdır derler, kim bilir belki de eş dost da hayra katılıyor, içinde tuğlam olsun diyenler çıkıyor ![]() Hurşide ve Mensure kardeşlerin hayalinde mutevazı bir cami yatıyor lakin ortaya muhteşem bir eser çıkıyor ![]() ![]() VE BİR HANIM DAHA Alaca Cami duvarlarında çiçekler, meyveler, göller, nehirler, islam beldeleri ve mesire tasvirleri yer alıyor ![]() ![]() ![]() Ressamlar güya isimsiz ama Leonardo’yu aratmıyorlar ![]() ![]() ![]() Nakkaşlar da ince ince çalışıyor oyalara dantellere nazire yapıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Düşünün Türk İslam eserlerini es geçmesiyle tanınan UNESCO bile hakkını veriyor “bu eser dünya mirasıdır korunup kollanmalı” diyor ![]() Aradan üç asır geçiyor ![]() 1800’lü yıllarda Kalkandelen’de vazife yapan Recep Paşanın kızı Fatıma Hanım Alaca Camiye bayılıyor ![]() ![]() Babasını ve biraderini (Abdurrahman Paşa) teşvik ediyor ve külliye esaslı bir tamirden geçiyor ![]() Etrafı açılıyor, yeşillendiriliyor, tabiri caizse devlet eli değiyor ![]() ![]() ABLA KARDEŞ YAN YANA ![]() ![]() ![]() Hurşide ve Mensure kardeşleri ölüm bile ayıramamış caminin avlusunda yan yana yatıyorlar ![]() ![]() ![]() HESAP ORTADA Alaca Cami tartışmasız Balkanların en zarif camisi ![]() Ama o mimarisi kadar yetiştirdiği hafızlarla da tanınıyor ![]() ![]() Hele şu günlerde cami kuş yuvası gibi, cüz kesesini boynuna asan seyirtip geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğu başak saçlı, boncuk gözlü, hokka burunlu şeyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes iki dirhem bir çekirdek, lokumlar tutuluyor, şerbetler içiliyor, gül suları serpiliyor ![]() İlahiler, kasideler derken mushaflar açılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Eller açık, gözler yaşlı, yüreklere nehirler akıyor ![]() Dua ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sene değil iki sene değil ![]() ![]() ![]() 514 yıl bu dile kolay ![]() ![]() ![]() Düşünüyorum da eğer çoook çok mükemmel bir çeyiz hazırlamış olsalardı ![]() ![]() ![]() Şimdi kim okurdu onlara? ![]() Alaca külliyesinin bazı binaları günümüze çıkamasa da hamam dimdik ayakta ![]() ![]() İrfan ÖZFATURA
![]() |
|