![]() |
Bira Neden Köpürür?.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bira Neden Köpürür?..Bira yapımının başlangıcı neredeyse tahıl tarımı kadar eskidir ![]() ![]() ![]() Günümüzde nasıl rakı Türklerin, şarap Fransızların, votka Rusların milli içkisi haline gelmişse, bira da başta Almanya olmak üzere kuzey-batı Avrupa'nın milli içkisi olarak kabul edilebilir ![]() ![]() Bütün dünyada hemen hemen aynı telaffuz edilen bira adı da Flemenkce 'bier'den gelmedir ![]() ![]() ![]() Sadece birayı açınca değil soda, kola, köpüklü şarap gibi içeceklerin de kapaklarını açınca önce bir fısırtı sesi duyarız, sonra şişenin dibinden yukarı doğru yükselen kabarcıkları görürüz ![]() ![]() Karbondioksit kabarcığı önce bardağın iç yüzündeki mikroskobik çatlakların içinde oluşur ![]() ![]() ![]() Kabarcıklar yükselirlerken içlerine daha fazla karbondioksit alarak büyümeye devam ederler ![]() ![]() ![]() ![]() Kabarcıkların bu oluşumu kolalı içecekler ve sodada da aynı ama onlar bardağa konuldukları zaman bardağın üzerinde kalın bir köpük tabakası oluşmaz ![]() ![]() Diğer içeceklerde hava kabarcıkları yüzeye geldiklerinde havaya karışarak yok olurlarken birada üretimde kullanılan şerbetçiotunun içinde bulunan az miktardaki reçine köpük zarlarının direncini arttırır, arpanın büyük moleküllerinde bulunan proteinler kabarcıkların etrafında bir duvar oluştururlar ![]() Böylece biradaki kabarcıklar sağlamlıklarından dolayı hemen havaya karışmazlar, bardağın tepesine birikerek köpük tabakasını oluştururlar ![]() ![]() -Alıntı- |
![]() |
![]() |
|