İlim Aşkının Yaptırdıkları |
10-09-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İlim Aşkının Yaptırdıklarıİlim Aşkının Yaptırdıkları İlim aşkıyla yanıp tutuşan büyük alim Cahız'ın (V255/ 866) kitap almaya para yetiştiremediği için kitapçı dükkanlarını geceleri kiralayıp sabaha kadar gözünü kırpmadan kitap okuduğunu (350) Müslümanlar ve Kağıtçılık Müslüman Arapların İ'la-yı Kelimetullah adına çıktıkları Orta Asya seferleri sırasında 134/751 yılında Semerkand yakınlarında meydana gelen bir savaşta çok sayıda Çinli'yi esir aldıklarını ve daha sonra bunlardan kağıtçılık sanatını öğrendiklerini Böylece Müslümanların 178/794 yılında Bağdat şehrinde dünyanın ikinci büyük kağıt imalathanesini kurduklarını ve daha sonra da kağıt imalatının 900 senesinde Kahire'ye 1100'de Merakeş'e ve 1144te de Endülüs'e ulaştığını Buradan da Avrupa Hristiyan alemine geçerek ilk olarak 1268 yılında İtalya'da kağıt imalathanelerin kurulup üretime geçtiğini (351) Evren Paşa ve Osmanlıca 12 Eylül ihtilalinin baş mimarı ve 7 Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in bir mevzu münasebetiyle Osmanlıca'nın mükemmelliğinden : "Ben Osmanlıca yazıyı rahat okurum ve bütün notlarımı eski yazıyla tutarım Bunun Atatürkçülüğe aykırı bir tarafı yok Bir kere ortalıkta kaldığı zaman herkes okuyamıyor İkincisi bir çeşit steno olmuş oluyor diye bahsettiğini(352) Fatih İle Napolyon Arasındaki Fark Adı dünya tarihindeki büyük kumandanlar arasında anılan Napolyon Bonapart'a Saint Helena adasında hapis bulunduğu sırada "Kimler büyük adamdır?" diye sormaları üzerine Bonapart'ın Fatih Sultan Mehmed'den bahsederek: "Büyüklükte ben onun çırağı bile olamam 'Niçin?' derseniz bana pek acı gelen bir gerçeği açıklamam icap eder ki o da şudur Ben kılıçla fethettiğim yerleri hayatta iken geri vermiş bir bedbahtım O ise fethettiği yerleri nesilden nesile intikal ettirmenin sırrına ermiş bir bahtiyardır" diyerek bir hakikati ortaya koyduğunu(353) Biliyor muydunuz? Uluğ Bey ve Rasathanesi Büyük İslam astronomu ve devlet adamı Uluğ Bey' in 11394/1449) Semerkant'da kurmuş olduğu rasathanesindeyeryüzünün güneş etrafındaki tam devrini yani bir yılı 365 yeryüzünün güneş gün 6 saat 9 dakika 6 saniye olarak hesapladığını Aradan asırlar geçip 20 yüzyılın en modern cihazları ile yapılan hesaplarla Uluğ Bey'in hesapları arasında sadece 58 saniye farkın bulunduğunu (354) Vah Türkistan Rusların Türkistan'ı işgal etmesinden önce ülkede korkunç bir cehalet ve bağnazlığın hüküm sürdüğünü Rus saldırganlara karşı ülkesini savunmak için silahlarına sarılanlara karşı : "Elinizdeki silahlar domuzyağı ile yağlanmıştır İsam'da domuza da domuz yağına da dokunmak haramdır" diye milletin silahlarını ellerinden atmalarına sebep olacak akıl almaz fetvalar yayınlandığını(355) |
|