Süt Humması (Hipokalsemi) |
10-07-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Humması (Hipokalsemi)Süt humması, kan kalsiyum seviyesini düzenleyen paratroid hormonunun doğum sonrası işlev gösterememesi sonucunda oluşur Doğum felci daha çok yüksek süt verimli sığırlarda doğum sonrası görülen metabolik bir hastalıktır Hayvan doğum yaptıktan sonra sağıldığı için sütle birlikte vücuttan fazla miktarda kalsiyum dışarı verilmektedir Bu hastalığın en önemli çıkış sebebi kandaki iyonize kalsiyumun doğumdan hemen sonra ilk süt verimiyle beraber azalmasıdır Genetik yatkınlık, doğum öncesinde hayvanların yanlış beslenmeleri, yüksek süt verimi, kalsiyumca zengin yemlerle fazla beslenme, mera ve rasyonun magnezyum miktarı hastalık oluşumunda önemli etmenlerdir Doğum haricinde hipoprotidemi,renal yetmezlik,hipoparatiroidi,pankreatit,malabsorbsiyo n sendromu gibi durumlarda da görülebilir Doğuma 6-8 hafta kala kuruya çıkarılan hayvanlar bu süre boyunca hiç sağılmadığından kan kalsiyum seviyesi yüksektir ve paratroid hormonunun salıverilmesine vücut tarafından ihtiyaç duyulmamaktadır Böylece git gide paratroid hormonu tam bir dinlenme dönemine girerek doğum sonrası fonksiyonlarını gösterememektedir Hayvan doğum yaptıktan sonra sağıldığı için sütle birlikte vücuttan fazla miktarda kalsiyum dışarı verilmektedir Kan kalsiyum seviyesini ayarlamak için o an paratroid hormonu devreye giremez ve süt humması da dediğimiz doğum felci gerçekleşir Bu yüzden gebe hayvanlar kalsiyumca fakir fosforca zengin yemlerle beslenmelidir Tedavisi: (semptomatik) 1Acil kalsiyum verilmesi 2Çeşitli kalsiyumların ve D vitamini preparatlarının verilmesi |
Süt Humması (Hipokalsemi) |
10-07-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt Humması (Hipokalsemi)Süt Humması (Hipokalsemi) Yüksek süt verimli ineklerde gebeliğin son aylarında veya doğumu izleyen günlerde ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır Yüksek süt verimli ve 5 yaşından büyük ineklerde doğumdan 3 gün sonra veya laktasyonun ilk haftalarında görülmektedir Besi sığırlarında da görülsede, daha çok süt ineklerinde etkili olmaktadır Süt hummasında; hayvanlarda aşırı heyecanlanma, yem yemede ve ruminasyonda aksaklıklar, sağa ve sola sallanmalar, diş gıcırdatmaları, aşırı bir duyarlılık, ayaklarda kasılma, yürümede güçlükler ve düşme görülmektedir Kalp atışları hızlanmakta,hayvanlar yere yatmakta, baş omuza dönerek dinlenmekte, gözler donuklaşmakta, göz bebekleri irileşmekte, ağız ve burun kurumakta, nabız sayısı 50-80 arasında değişmekte, sindirim bozuklukları, gaz oluşumu ve kusma görülmektedir Yüksek süt verimli ve yaşlı ineklerde sıklıkla görülen bu hastalığın başlıca nedeni, laktasyon döneminde sütle oldukça fazla kalsiyumun atılması, buna karşın kan kalsiyum düzeyinin normal bir düzeyde tutulamamasıdır Doğum öncesi kalsiyum bakımından zengin yemlerin verilmesi süt humması riskini artırır Aşırı miktardaki kalsiyum, kemiklerden mineralin mobilize edilmesinde rol oynayan parathormonun aktivasyonunun azalmasına neden olur Doğumdan hemen önce buzağının günde sadece 5 gram kalsiyuma gereksinimi vardır Kolostrum (ağız sütü) ile günde atılan kalsiyum miktarı ise 20 gramdır Buzağılamadan sonra aşırı kalsiyum atılımı meydana gelir Paratroid bezinin aktivitesinin azalması ile kan kalsiyum düzeyi hızla düşer Kan kalsiyum düzeyi normal olarak 9-10 mg/100 ml olmasına karşın, süt hummasında 4-5 mg/100 ml’ye düşmektedir Doğuma 2-3 hafta kala düşük düzeyde kalsiyum içeren yemler verilmek suretiyle parathormon bezi aktive edilir, böylece hastalığın önüne geçilir Bununla birlikte, 200 gram kalsiyum karbonat veya kalsiyum fosfatın 1 litre suda eritilerek süt hummasına duyarlı hayvanlara doğumu izleyen kısa süre içerisinde verilmesi önerilmektedir Alinti Ciftci Brosuru |
|