![]() |
Git Hünkardan Ferman Getir ! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Git Hünkardan Ferman Getir !Fâtih Sultan Mehmed Hân, bir gün tebdîl-i kıyâfet ederek halkının arasında gezmeye çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah yanındakilerle kapının önüne gelir ve kapı muhâfızı Sinan Çelebi ile aralarında şu konuşma geçer: — Aç şu kapıyı Sinan Çelebi! ![]() ![]() — Kimsin sen, bana kapıyı aç diye nasıl emredersin? ![]() ![]() — Kim olduğuma ne bakıyorsun, kapıyı aç yeter ![]() — Nasıl bakmam? Niçin bu zamana kadar dışarda kaldınız? Dost musunuz düşman mısınız, Padişah’ın emrini bilmez misiniz? Ben sana kapıyı açmam ![]() ![]() Fâtih bu cevaba güler ve Sinan Çelebi ile konuşmasını sürdürür ![]() — Git Hünkâr’dan ferman getir ![]() ![]() Padişah artık dayanamaz: — Yâhu Sinan Çelebi, Hünkâr benim, der ![]() — A Hünkârım, kendi kanununu, kendin neye bozarsın? Madem bozacaksın, böyle kanunu ne diye koyarsın? mealinde söylenir ![]() Fâtih atından iner ve tâvizsiz davranışından ve vazifesine bağlılığından dolayı son derece memnun olduğu Sinan Çelebi‘ye; — Sen yavuz bir er, mert bir kişiymissin ![]() ![]() ![]() — Sultanım, der, gerçekten istediğimi yapacaksan, benim adıma bir câmi yaptırıver ![]() ![]() Büyük kumandan derhal onun adına bir câmi yaptırır ![]() İslâm’ın fazîlet hislerinin vicdanlarda hâkim olduğu o devirlerin insanları işte böyleydi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|