![]() |
Dört Kapı Meselesi |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Dört Kapı MeselesiHacı Bektaşi Veli (MAKALAT isimli eserinde )`ye göre insanın olgunlaşmasında hakikate ulaşmak için dört kapıdan geçilir ![]() 1- Şeriat kapısı 2- Tarikat kapısı 3- Marifet kapısı 4- Hakikat kapısı Öğreti olarak bu kapılar birer birer geçilerek hakikate ulaşılır ![]() Öğrencilerinden biri Mevlana’ya sormuş; “Efendim, bu 4 kapı meselesini ben pek anlayamıyorum ![]() “Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var ve hepsi rahlelerine eğilmiş ![]() ![]() Öğrenci gitmiş, birincinin ensesine bir tokat akşetmiş ![]() ![]() Öğrenci dayağı yemiş, geri dönecek ama hocasına itaat var ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrenci devam etmiş, üçüncüye de bir tokat atmış ![]() ![]() Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına devam etmiş ![]() Öğrenci Mevlana’ya dönmüş, olanları anlatmış ![]() - Birinci, şeriat kapısını geçememiş biri idi ![]() ![]() - İkinci, tarikat kapısındadır ![]() ![]() “Sana kötülük yapana bile iyilik yap” ![]() ![]() - Üçüncü, marifet kapısına kadar gelmiştir ![]() ![]() ![]() - Dördüncü, hakikat kapısını da geçmiştir ![]() ![]()
![]() |
|