Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amaçları, esas, kooperatiflerin, nelerdir

Kooperatiflerin Esas Amaçları Nelerdir?

Eski 06-20-2009   #1
Şengül Şirin

Kooperatiflerin Esas Amaçları Nelerdir?

Kooperatiflerin esas amaçları şunlardır:

1, üyelerinin çıkarına olarak ve bunların ortak çabasıyla, bazı mal ya da hizmetlerin maliyet fiyatını (ya da gerektiğinde satış fiyatını) indirmek ve bunu sağlamak için de maliyet fiyatını yükseltecek olan müteahhit ya da aracıların görevlerini bizzat yerine getirmek;

2 üyelerine verilen ya da bunlar tarafından tüketicilere teslim edilen malların ticari niteliğini iyileştirmek ve bunları standartlaştırmak Böylece kooperatifler kapitalist işletmelerden açıkça ayrılır, çünkü bunlar ne kâr etmeyi, ne de büyümeyi amaçlar
Çıkar gütmez özellikleri onları sermayeye ödenen faizleri sınırlandırmaya ve kârları üyeleri arasında, bunların yaptıkları işe ve gerçekleştirdikleri işlemlere göre "risturn" adı altında dağıtmaya yöneltir
Onun için kooperatif, kârı ortadan kaldırmaz, hizmetlerini mutlaka "maliyet fiyatı üzerinden" sunmaz, ama kârı salt "sermaye" etkenine mal etmeyi reddeder ve onu üyeleri arasında, kooperatife yatırdıkları sermayeden bağımsız olarak bölüştürür

Kooperatifler demokratik kuruluşlardır

Kooperatif şirketlerin yapısı,
ortakların yönetim ve denetim üzerinde eşit haklara sahip olması temeline dayanır
Ortaklık payı sayısı ya da kıdemlilik, kuruculuk gibi etkenler genel kurul toplantılarındaki oylamalarda hiçbir ayrıcalık sağlamaz

Her üye yönetimde tek bir oya sahiptir
Ayrıca, her üyenin kooperatif yönetimine seçilmek için aday olma hakkı vardır
Kooperatifler yalnızca ekonomik amaçlan olan kuruluşlar değil, aynı zamanda üyelerine yönelik sosyal eğitim amaçlan da bulunan ve bu çalışmalarıyla topluma hizmet eden, piyasada denge sağlama işlevini gerçekleştiren kuruluşlardır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com