Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
gıdalarda, kullanılır, süt, tozu

Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır?



Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır?
Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır?

Dünyadaki “yağsız süt tozu” kullanımı

Yoğunlaştırılmış süt
%30
UHT/Sıvı%26Dondurma %18Mayalı ürünler ve yoğurt%9Şekerlemeler %5Fırın/pastane ürünleri %5Peynir%4Diğer ürünler %3

Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz?

Hammaddelercom online mağazasından 7 gün 24 saat, kredi kartınızla vadeli olarak ya da banka havalesi ile peşin olarak, tam yağlı ve yağsız süt tozu çeşitlerimizden satın alabilirsiniz (Hammaddelercom'dan satın aldığınız hammaddelerde vade sürenizi işletmenizin finansal şartlarına göre tamamen siz belirlersiniz)

Yoğurt üretiminde Süttozu Kullanımı Öncelikle konuya süttozunun bir katkı maddesi gibi bakılmaması gerektiği kısmından girmek istiyorum Süttozu yine kreması çekilmiş sütten elde edilen bir süt ürünüdür Bilindiği üzere sütçülükte çok tezat bir hammadde durumu var Satışların fazla olduğu yaz döneminde hayvan süt verimi %20-30 düştüğü için, iyi satışı olan firmalar süt sıkıntısı çekerler Tabii ki yaz döneminde de bırakın kaliteli sütü, kötü özellikli süt bulmak bile çok zordur Bu sebeptendir ki firmalar üretimlerini süttozu ile desteklerler Yani vakum (evaporasyon) yapmak yerine kurumaddeyi süttozu ile yükseltirler Kışında %20-30 inek süt verimi artar, aynı zamanda satışlarda düşeceğinden süt fazlalarını süttozu yapan firmalara göndererek kış için stok yaparlar Bilindiği üzere sütü stok yapmanın en iyi yolu toz haline getirmektir
Süttozu alımında dikkat edilecek en önemli noktalar:

süttozunda protein aralığı %34-38 arasında olmalıdır Protein oranının yüksek olması yoğurt yapımı açısından önemlidir Bilindiği üzere yoğurt protein pıhtısıdır
Yağsız süttozunda yağ oranı önemli değildir Yoğurt yapımındada genellikle yağsız süttozu kullanılır Ancak süttozunda bitkisel yağ asitlerinin bulunmamasına özen gösterilmelidir Bitkisel süttozu varlığı yabancı maddeler ile paçal yapıldığının göstergesidir
Birim sütte ne kurumaddeyi ne kadar arttırdığının testi yapılır yaklaşık olarak 9,2 kg sütten 1 kg süttozu elde edilir buradan yola çıkarak kurumadde testi yapılabilir
Ambalaj mutlaka dışarıdan hava almayacak şekilde kapatılmış olmalı Bazı ithalatçı firmalar maalesef yurt dışından getirdikleri süttozlarının ambalajını açarak peynir altı suyu tozu yada bildiğimiz kahve kreması ile paçal yapıp tekrar kapatıyorlar ve piyasaya bu şekilde sunuyorlar
Süttozunda mutlaka test kitleri yada tarım il kontrol laboratuvarı aracılığı ile antibiyotik testi yaptırın Antibiyotik bulunması yoğurt yapımında işinizi zorlaştıracaktır
Topak yapmamış olmak, kolay çözünmek gibi fiziksel konularada dikkat edilmesi gerekmektedir

Üretimde kullanımına geçecek olur isek eğer tam süttozulu yani vakumsuz üretim yapılacak ise 13 kurumaddeli (refrakto değeri olarak) bir üretim yapılacak ise 1500 kg süte 50 kg süttozu kullanılmalıdır Hesap olarak yapacak olur isek eğer ki ben uzun yoldan gösteriyorum

vakumlu çalışır isek eğer 1500kg ürün için bize (1500*1,3=1950) 1950 kg süt lazım olacaktır 1950-1500=450 kg sütü biz süttozundan elde edeceğiz demektir süttozunu hesaplayalım: Yani 1500 kg süte 450/9,2=48,9 kg süttozu ilavesi yapılmalı ki vakum yapmadan 1500kg lık 13 kurumaddeli yoğurt elde edelim 2 torba (50kg) kullanmanız yeterlidir
Eğer üretimde yarım vakum yarım süttozu kullanacak iseniz yine yukarıdaki hesaplamalardan giderek kullanacağınız süttozunu bulabilirsiniz Süt durumuna göre süttozu, vakum+süttozu yada vakum çalışacağınızı hesaplayabilirsiniz
Yanlız sadece süttozu çalışsanız bile mutlaka vakumdan yani evaporatörden buhar vermeden geçirin, en azından sütte rahatsız edici koku varsa onu uzaklaştırmış olursunuz
Faydalı olabilirsem ne mutlu bana

Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir

Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır

Gıda Sektöründeki Tarihi

Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır

Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir Çünkü ortalama % 87’si su olan sütü kurutarak asıl önemli olan katı içeriği hafiflemesinden ürün taşıma sayısı artıyor

Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor

Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor

Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri

Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor

Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getiriliyor

Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir Isıtılmış tamburların üzerine süt dökülerek ve kuruyan sütteki katıları bıçakla kazıyarak süt tozu elde edilebilir Ama bu işlem, süt tozunun tadına (yanık tadı) ve rengine (daha koyu bir renk) istenmeyen etkiler bırakır

Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir Bu işlem, sütün besin değerini tamburlu kurutucuya göre daha çok korurken, kullanılan sistemin pahalılığı nedeniyle tercih edilmez

Gıda Sektöründe Kullanımı:

Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor Süt tozuna 1’e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebiliyor Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih ediliyor

Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih ediliyor Ayrıca saklanma koşullarının elverişliliği, ürünün bozulması durumunun olmamasından süt tozu tercih ediliyor

Afrika gibi ülkelere gıda yardımlarında, sütün besin değerini o insanlara ulaştırmak için gıda güvenliği ve ekonomik sebepler nedeniyle süt tozu tercih ediliyor

Pasta ve hamur işlemlerinde, ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılıyor

Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir

Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır

Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır

Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır

Süt tozu yoğunluğunu arttırmak amacıyla %1-2 oranında pastörize olmuş süte katılıyor Ayrıca dondurma, şekerleme, peynir, yoğurt gibi süt kullanılarak üretim yapan çoğu işletmede süt tozu kıvamlaştırıcı olarak rol almaktadır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.