09-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anadoluda Türk Birliğinin Sağlanması Yönünde Atılan İlk Adım Nedir?
Karesioğulları Beyliğinin alınması, bu adım Orhan Bey tarafından atılmıştır Osmanlıların Anadolu'da Türk birliğini kurmak için çalışmaları Orhan Bey zamanında başlamıştır Bu sırada Karesi Beyliğinde çıkan bir iç olaydan yararlanan Osmanlılar, bu beyliği kendilerine bağladılar (1336) I Murat zamanın*da, Anadolu Türk birliği işine daha çok önem verildi Çeşitli yollara başvurularak birlik için ça*lışıldı Anadolu beylikleriyle evlenmeler yoluyla akrabalıklar kuruldu Germiyanoğlu'nun kızı Kütahya, Tavşanlı ve Simav kasabalarını çeyiz olarak getirdiği gibi, Karamanoğlu'yla Murat Be*yin kızının evlenmesi sonucu Karamanoğlu topraklarından bazı kasabalar bağışlanmıştı Hamitoğullarından Beyşehir, Yalvaç, Karaağaç ve İsparta satın alınmıştır Osmanlıların, Anadolu ve Rumeli'de ilerlemeleri ve güçlenmeleri Karamanoğullarını ra*hatsız ediyordu Çünkü Karamanoğulları kendi*lerini Anadolu Selçuklu Devleti'nin vârisi sayı*yorlar ve Anadolu Türk birliğini kendi egemenlikleri altında kurmak istiyorlardı Ancak Osmanlıların coğrafî durumları ve özellikle Rumeli'de kazandıkları zaferler onları mad*dî ve manevî açıdan kuvvetlendirmiş ve Anadolu Türk birliğinin ancak Osmanlılar tara*fından kurulabileceğini göstermişti Buna rağmen Karamanoğulları, mücadelelerinden vazgeçmediler Osmanlılarla bu yüzden iki beylik arasında 14 yüzyıl boyunca devam eden bir*çok savaş oldu Karamamanoğulları ile ilk savaş I Murat zamanında başladı I Murat Karamanoğlu Alâeddin Ali Beyi yenerek Konya'ya girdi Ancak kızının ricası üzerine Konya'yı tekrar damadına bıraktı I Murat'tan sonra Yıldırım Bayezit de Anadolu Türk birliğini kurmak için çalıştı On yıla yakın süren birçok savaştan sonra, Saruhan, Aydın, Mente*şe, Germiyan, Hamit, Teke, Candar ve Karamanoğulları beyliklerine son vererek toprak*larını Osmanlı ülkesine kattı Bu arada Kadı Burhanettin Devleti'nin elinde bulunan Si*vas, Malatya ve Divriği'yi aldı Böylece 14 yüzyılın sonunda Anadolu Türk birliği, Os*manlıların egemenliği altında kurulmuş oldu Ancak bu durum çok sürmedi Bu sırada Timur'la yapılan Ankara Savaşı, Anadolu Türk birliğinin yeniden bozulmasına yol açtı
|
|
|