Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
düyunu, hakkında, tanımı, umumiye

Düyun-U Umumiye Düyun-U Umumiye Nedir Düyun-U Umumiye Hakkında Düyun-U Umumiye Tanımı

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Düyun-U Umumiye Düyun-U Umumiye Nedir Düyun-U Umumiye Hakkında Düyun-U Umumiye Tanımı

Düyun-u Umumiye Düyun-u Umumiye Nedir? Düyun-u Umumiye Hakkında Düyun-u Umumiye Tanımı Düyun-u Umumiye Bilgi
Düyun-u Umumiye Düyun-u Umumiye Nedir Düyun-u Umumiye Hakkında Düyun-u Umumiye TanımıOsmanli devletinin 1854 yilindan itibaren almaya bailadiii dii borçlarin ödenmeyen anapara ve faizlerinin tasfiyesi için kurulan örgütün adidir 17 yy'dan itibaren ekonomik ve mali dengesi gittikçe bozulan Osmanli Devleti, bütçe açiklarinin önemli ölçüde artmasi sonucu, 1854 yilinda ilk kez diiariya borçlandi Bu tarihten sonra daha da artan mali sikinti bu borçlarin faizlerinin ödenmesini bile güçleitirdi

Avrupa devletlerinin artan baskisi sonucu, 1881 yilinda "Muharrem Kararnamesi" kabul edildi Bu kararname ile kurulan "Düyun-u Umumiye-i Osmaniye Varidat-i Muhassasa idaresiç", Osmanli borçlarinin ödenmesi için ayrilan devlet gelirlerinin tek yöneticisi oldu Buna göre borçlarin bir kismi silindi ve faiz oranlari bir miktar düiürüldü Ancak borçlarin ödenmesi düzenli bir usule bailandiii için alacaklilara güvence verilmii oldu

Yedi üyeden oluian Düyun-u Umumiye idaresi'nin merkezi istanbul'daydi ingiliz ve Hollandali alacaklilar için bir, Fransiz, Alman, italyan ve Osmanli alacaklilar için ise birer üyesi bulunuyordu Düyun-u Umumiye idaresi'nin görevi kendisine ayrilmii bulunan gelirleri toplamak ve Muharrem Kararnamesi'nin kapsamina giren borçlarin alacaklilarina ödenmesini sailamaktir Borçlar ödendikten ve idari masraflar çiktiktan sonra geriye kalan gelirleri kullanmak ya da baikasina devretmek yetkisi idarenin elindeydi

Osmanli hükümetinin idare üzerindeki denetimi çok sinirliydi Bu denetimi yalnizca toplantilarda daniiman olarak bulunan bir komiser ve tairada görevlendirilen müfettiiler sailiyordu

idaresi doirudan doiruya Düyun-u Umumiye'ye birakilan gelirler tuz resmi, damga resmi, müskirat (ispirtolu içkiler) resmi, ipek âiari, tütün âiari ve sayd-i mahi (balik avi) resmi idi Bunlardan tütün gelirleri Tütün Rejisi'ne kiralanmiiti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com