Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anadoludaki, antik, bilgisi, nerededir, yurdumuzdaki, şehir, şehirler

Anadoludaki Antik Şehirler, Yurdumuzdaki Antik Şehirler Nerededir,Antik Şehir Bilgisi

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anadoludaki Antik Şehirler, Yurdumuzdaki Antik Şehirler Nerededir,Antik Şehir Bilgisi

Anadolu’da eski çağlardan beri birçok uygarlıklar gelişmiştir Araştırmalar sonucunda zengin bir Anadolu kültürü ortaya çıkmıştır

Taş Çağı’nda insanlar mağaralarda otururlardı Antalya yakınlarındaki Beldibi ve Belbaşı mağaralarında 10-12 bin yıl önce böyle insan toplulukları yaşıyordu

İnsanlar ev yapmaya köyler kurmaya başladılar Diyarbakır yakınındaki Çayönü’nde 9 bin yıl önce kurulmuş, bir köyün kalıntıları vardır Konya’ya yakın Çatalhöyük ve Burdur’a yakın Hacılar da bundan 7-8 bin yıl önce insanların yaşadığı köylerdir

Günümüzden 4 bin yıl önce Hititler Orta Anadolu’ya yerleştiler ve yaklaşık bin yıl süren bir devlet kurdular Tunç Çağı denen bu dönemde Anadolu’da doğuda Hurriler, güneyde Mitanniler yaşadılar Batı Anadolu da ise Troya gibi küçük krallıklar vardı

Anadolu da günümüzden 3 bin yıl öncesine Demir Çağı adı verilir Bu dönemde Van Gölü çevresinde Urartular, Eskişehir-Ankara arasında Frigler yaşıyorlardı İzmir’in doğusunda Lidya, Bodrum çevresinde Karya, Fethiye’den doğuya doğru da Likya uygarlıkları yayılmışlar Bu arada Yunanistan’dan gelen Dorlar, İonlar ve Eoller de Ege, Karadeniz, Marmara, Akdeniz kıyılarında birçok kent kurdular Anadolu sonra Romalılardın eline geçti Roma ikiye bölününce Doğu Roma’nın yani Bizans’ın egemenliğinde kaldı 11 yüzyılda Türkler Bizanslılarla çarpışarak Anadolu’ya yayıldılar 12 ve 13 yüzyıllarda Anadolu Selçuklu Devleti’ni kurdular Bunu 14 yüzyılda Osmanlı Devleti izledi 1923’te de Anadolu’da Türkiye Cumhuriyeti kuruldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com