Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
inkılabı, sanayi, sonuçları

Sanayi İnkılabı Ve Sonuçları

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sanayi İnkılabı Ve Sonuçları

Sanayi İnkılabı ve Sonuçları
Sanayi İnkılabı ve Sonuçları
1750 yıllarında İngiltere’de ortaya çıkmıştırBuharın dokuma fabrikasında kullanılmasıyla başladı

Sanayi İnkılabının Sonuçları

1) Büyük fabrikaların kurulmasıyla üretim arttı
2) Ulaşım kolaylaştıBu sayede hem ticaret arttı, hem de kültürler arasında etkileşmeler oldu
3) Mallar daha ucuz,daha fazla,daha çabuk,daha kaliteli üretilmeye başlandı;böylece ilkel metotlara dayanan veya elle üretim yapan tezgahlar çöktü(Özellikle Osmanlı Devletin’de)
4) Yeni pazar arayışları ortaya çıktı
5) Ham madde ihtiyacı sebebiyle sanayileşen devletler sanayileşememiş ve geri kalmış ülkeleri sömürmeye başladılarAfrika ,Asya ve Güney Amerika’nın büyük bir kısmı sömürüldüBinlerce insan öldürüldü veya yerlerinden sürüldü
***Osmanlı devleti de ham madde kaynağı haline geldiUcuza ham madde alınıp pahalı işlenmiş mallar satıldı;böylece hem yerli mallar rekabet edemez oldu hem de Osmanlı ekonomisinin çöküşü hızlandı
6) Başta İngiltere olmak üzere Almanya,İtalya,
Fransa,İspanya,Portekiz…gibi devletler,bir taraftan sömürücülüğe devam ederlerken diğer yandan da birbirlerinin sömürgelerine göz dikerek büyük bir rekabete giriştiler ve Birinci Dünya Savaşı’nın çıkmasına zemin hazırladılar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com