Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açılma, cephesinin, kafkas, nedenleri

Kafkas Cephesinin Açılma Nedenleri

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1- İttihatçıların Anadolu’daki Türklerle Orta Asya’daki Türk*leri birleştirmek istemeleri
2- Almanların Baku petrollerini ele geçirmek istemesi
+ Osmanlı Devleti’nin ilk taarruz cephesidir,
+ Osmanlı orduları bu cephede Ruslara karşı savaştılar
+ Gerekli hazırlıkların yapılmayıp tedbirlerin alınmaması nede*niyle Türk ordusu iklime mağlup olmuştur
-> Sonuçta, Erzurum, Muş, Bitlis, Trabzon, Erzincan ve Van Rus işgaline uğradı Çanakkale başarısından sonra Diyarba*kır’a gönderilen Mustafa Kemal, burada Rus ileri harekatının durdurulmasında ve Muş’un kurtarılmasında etkili oldu
+ Bu sırada doğuda Ruslardan destek alan Ermenilerin katli*ama girişmesi üzerine çıkarılan 1915 Tehcir (göç) Kanunu ile Ermeniler güvenli olan yerlere göç ettirildi
+ Rusya’da çıkan Bolşevik İhtilali Rusya’nın savaştan çekilme*sine neden oldu İmzalanan 3 Mart 1918 Brest Litowsk Ant*laşması ile bu cephe kapanmıştır Böylece bu cephe Osman*lı devleti lehine sonuçlandı Doğu Anadolu’da birlik sağlandı

Kanal Cephesi
+ Almanya’nın isteği ile Süveyş Kanalı’nda açılan bir cephedir
+ Amacı İngiltere’nin Hindistan sömürge yollarıyla bağlantısını kesmektir Bu cephede başlayan mücadeleler Temmuz 1916′de Osmanlı devleti aleyhine sonuçlandı

Çanakkale Cephesi
19 Şubat 1915′te başlayan Çanakkale harekatı ile itilaf dev*letlerinin,
+ Osmanlı Devleti’ni saf dışı bırakmak
+ Rus ordusuna gerekli askeri yardımı ve malzemeyi ulaştırmak
+ Balkan Devletleri’ni savaşa çekmek
+ Savaşı kısa zamanda sonuçlandırmak gibi önemli amaçları vardı
+ 18 Mart 1915 günü başlayan asıl hücumları sonuçsuz kaldı İtilaf donanmasını bozguna uğradı
+ Boğazı geçemeyeceğini anlayan itilaf devletleri, Gelibolu‘ya asker çıkardılar
+ Gelibolu’daki mücadeleler sekiz ay kadar devam etti
+ Mustafa Kemal’in 19 Tümen Komutanı olarak bulunduğu Türk ordusu; Conkbayırı ve Anafartalar’da zaferler kazana*rak düşman ilerleyişini durdurdu
+ İngiliz ve Fransız güçleri 8-9 Ocak 1916′da Çanakkale’yi ta*mamen boşalttılar

Sonuçları:
+ I Dünya savaşı uzadı
+ Düşman Çanakkale’yi geçemedi ve Rusya’ya yardım ulaştıramadı
+ Mustafa Kemal’in tanınmasına ve Milli Mücadele’nin lideri ol*masına ortam hazırladı
+ Savaş sırasında gizli antlaşmalar ilk kez ortaya çıktı
+ Yarım milyona yakın insan hayatını kaybetti
+ Balkan devletlerinin tutumları değişmiş, Bulgaristan İttifak Devletlerinin yanında savaşa girmiştir (Amacı; I Balkan sa*vaşı sonunda kazandığı toprakları tekrar alabilmektir)
+ İtilaf devletleri güçlerini Çanakkale’ye yığdıklarından Almanya rahatladı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com