|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çeşitleri, eylemsiler, fiilimsilerin, fililimsiler, özellikleri |
![]() |
Fililimsiler -eylemsiler,çeşitleri Ve Fiilimsilerin özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Fililimsiler -eylemsiler,çeşitleri Ve Fiilimsilerin özellikleriFİİLİMSİLER – EYLEMSİLER, ÇEŞİTLERİ VE FİİLİMSİLERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM Eylemleri “zarf, ad, sıfat” olarak kullanmamıza yararlar ![]() Eylemlerin kullanılış alanlarını genişletirler ![]() Eylemlere getirilen bir takım eklerle yapılır ![]() Eylemden türemeleri şarttır ![]() Eylem kökenli olmasına karşın ad, önad, belirteç gibi kullanılan sözcüklerdir ![]() Kullanıldıkları cümlelerde birer yan cümlecik oluştururlar ![]() Kişi kavramı yoktur ![]() ![]() İSİM/AD-FİİL(EYLEMLİKLER/MASTAR) Eylemin adıdır ![]() Eylemleri ad olarak kullanabilmemizi sağlarlar ![]() Yarı ad yarı eylemdirler ![]() “ma-ış-mak” ekleriyle adlaştırılırlar ![]() Örn: Bu gidiş iyi değil ![]() Yürümek insanları dinlendirebilir ![]() Çok yemek iyi değildir ![]() Dipteki ölülerin fısıl fısıl konuşmalarını dinledim ![]() *Uyarı: Eylemi olumsuz yapan “-me, -ma” ile eylemi adlaştıran “-me, -ma” karıştırılmamalı ![]() ![]() Örn: Onu okuma demedim ki… (olumsuz) Vurgulu okuma her zaman güzeldir ![]() SIFAT-FİİL(ORTAÇ) Eylemleri önad olarak kullanabilmemizi sağlayan eklerle oluşturulur ![]() Yarı sıfat yarı eylemdirler ![]() “an-ası-mez-ar-dik-ecek-miş” eklerinin eyleme getirilmesiyle oluşur ![]() Örn: Bize bakan adam bu adam değil ![]() Öpülesi elleri var ![]() Saygı göstermez kişilerden uzak durmalı ![]() Koşar adım yürüyün ![]() Tanıdık insanlarla gezerdi ![]() Onu doyuracak parası kalmadı ![]() Çürümüş meyveyi satmazdı ![]() Uyarı: “r, ecek, dık, mış” ekleri cümle kurallı cümlede cümlenin yüklemi oluyorlarsa zaman eki olarak kullanılmışlardır ![]() Örn: O da kitap okur ![]() Ahmet, yarın gelecek ![]() Onları biz de tanıdık ![]() O da bu ülkeyi görmüş ![]() Eğer bir adın önüne gelerek adın özelliğini veriyorlarsa ortaçtırlar ![]() Örn: Okur insanlar arasında kaldık ![]() Gelecek adamları salona alın ![]() Tanıdık yüzlerle karşılaştık ![]() Görmüş insanlardan zarar gelmez ![]() BAĞ-FİİL(ZARF-FİİL/ULAÇ) Eylemleri zarf/belirteç olarak kullanabilmemizi sağlayan eklerle oluşturulur ![]() *Yüklemi zaman ve durum yönünden etkileyen sözcüklerdir ![]() Yarı zarf yarı eylem olan sözcüklerdir ![]() *Çok çeşitli ekleri vardır ![]() 1 ![]() 2 ![]() ![]() Örn: Buğday başak verince, orak pahaya çıkar ![]() Sen gelmeden işleri bitirdi ![]() Konuşa konuşa yanımızdan geçtiler ![]() Konuşarak yanımızdan geçtiler ![]() Bile bile yalanına inandı ![]() Sen giderken biz geliyorduk ![]() Güldükçe gülesi artıyordu ![]() O evden ayrılalı üç yıl oldu ![]() Bu kitabı okuyalı düşüncesi değişti ![]() Öğretmen eylemsiler konusunu anlatıp bitirdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|