Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
formülügenişleme, genişleme, işi, sıkışma

Genişleme Ve Sıkışma İşi - Genişleme Ve Sıkışma İşi Formülü-Genişleme Ve Sıkışma

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Genişleme Ve Sıkışma İşi - Genişleme Ve Sıkışma İşi Formülü-Genişleme Ve Sıkışma

Genişleme ve Sıkışma işi - Genişleme ve Sıkışma işi Formülü-Genişleme ve Sıkışma
Genişleme ve Sıkışma işi - Genişleme ve Sıkışma işi Formülü-Genişleme ve Sıkışma
Genişleme ve Sıkışma işi

Eğer bir yük F kuvvetine karşı dz kadar hareket ettirilecek olursa yapılan iş
dW = - Fdz
olacaktır Buradaki negatif işareti, dış F kuvvete karşı sistemin iç enerjisinin azaldığını gösterir Şimdi A yüzey alanına sahip bir pistonun Pdış basınca karşı genişlediğini düşünelim Piston üzerindeki basınç F = PdışA kadar olacaktır Böylece iş için;
dW = - PdışAdz
yazılabilir Adz = dV yazılacak olursa, genişleme işi için;
dW = - PdışdV
ifadesini elde edebiliriz Eğer hacim Vi hacminden Vs hacmine kadar değişmişse, bu sırada ortaya çıkacak iş büyüklüğü için;

eşitliğini yazabiliriz
Serbest Genleşme

Bu tür genleşmede bir dış basınç söz konusu değildir (Pdış = 0) Bu nedenle iş büyüklüğü W = 0 dır
Sabit Dış Basınca Karşı Genleşme

Genişleme sırasında dış basınç değişmeyecak olursa eşitlik

şeklinde yazılır Genleşme atmosfer basıncına karşı gerçekleşiyorsa veya kimyasal bir reaksiyon atmosferik şartlarda gerçekleşiyorsa ortaya çıkacak iş büyüklüğü bu şekilde hesaplanabilir
İzotermal Tersinir Genleşme

genleşme olayının çevresindeki sıcaklıkla termal dengede olduğunu düşünelim ideal bir gaz için hal eşitliği P=nRT/V olacağından izotermal ve tersinir bir süreç için;

eşitliğini yazabiliriz

gazların sıkışma ve genleşme özellikleri ,gazların sıkışma ve genleşme ,gazların sıkışma özelliğigazların sıkışması ve genleşmesi, gazların sıkışma ve genleşmesi, gazlarda sıkışma ,genleşme ve sıkışma gazların sıkışması, gazlarda sıkışma ve genleşme ,gazların sıkışma ve genleşme özelliği,sıkışma ve genleşme ,genleşme ve sıkışma nedir ,sıkışma ve genleşme özellikleri, gaz sıkışma ve genleşme ,gazların sıkışma ve genleşmeleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com