Yağlar |
05-02-2009 | #1 |
ysnkrks
|
YağlarYAĞLAR : En çok enerji veren besin bileşenidir 1 gr yağ yaklaşık 9 kcal enerji sağlamaktadır İhtiyaçtan fazla alınan yağlar depolanmaya başlar Daha sonra kullanılmak üzere biriktirilen bu yağ depoları, ihtiyacımızdan fazla besin almaya devam ettiğimiz sürece tehlikeli seviyelere ulaşabilir Yağlar, yağ asitlerinden oluşmaktadır ve yağ türleri içerdikleri yağ asitlerinin özellikleri ile belirlenmektedir Doymuş yağlar ve doymamış yağlar olarak iki grupta incelenirler Daha çok hayvansal besinlerde bulunan doymuş yağlar, insan sağlığı için zararlı yağlardır Daha çok bitkisel besinlerde ve balıklarda bulunan doymamış yağlar ise insan sağlığı için yararlıdırlar Yağlı besinleri tüketirken günlük enerji ihtiyacımızın %30 dan fazlasını içermemesine dikkat etmeliyiz YAĞLARIN ÇEŞİTLERİ : Doymuş Yağlar,Doymamış Yağlar,Tekli Doymamış Yağlar,Çoklu doymamış Yağlar dır DOYMUŞ YAĞLAR : Genel olarak hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar fazla alındığı zaman kolesterol düzeyini yükseltirKalp hastaları ,kanser ve şişmanlık için risk faktörleri oluştururDoymuş yağ asitleri insan vücudunda sentezlenir DOYMAMIŞ YAĞLAR : Çift bağlı karbon atomları içerirler Neredeyse tamamı sıvı haldedirÇift bağlarının konumuna göre cis veya trans şeklinde bulunabilirlerböyle yağ asitlerine doymamış yağ asitleri denir TEKLİ DOYMAMIŞ YAĞLAR : Doymamış yağlar vücudun gereksinim duyduğu zorunlu yağlardır ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞLAR: Oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve büyük çoğunluğu bitkisel kaynaklıdır günlük kalori gereksiniminin %10’unu karşılar |
|