Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aynı, meyve, suyu

Her Meyve Suyu Aynı Değil

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her Meyve Suyu Aynı Değil




Her meyve suyu aynı değil

--------------------------------------------------------------------------------

Vücudumuzun yüzde 72'sini sıvı oluşturuyor İnsan günde ortalama 25 litre sıvı kaybediyor Meyve suyu içmeyi bir alışkanlık haline getirmek, sağlıklı yaşam kurallarından birini oluşturuyor Çünkü meyve suları, gün içinde vücuda kaybettiği suyu kazandırıyor ve enerji veriyor Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Prof Dr Aziz Ekşi bilinçli bir tüketim için meyve suları arasındaki farklara dikkat etmek gerektiğinin altını çizdi ve bu farkları ortaya koyan meyve suyu oranlarının, ürünlerin ambalajlarının üzerinde yazılı olduğunu hatırlattı

Her meyve suyu aynı değil

Meyve suları içerdikleri meyve oranlarına göre meyve suyu, nektar ve meyveli içecekler olmak üzere üçe ayrılıyor:

Meyve suyunun içindeki doğal meyve oranı yüzde yüzü buluyor Özellikle portakal, üzüm ve elmadan elde edilebilen yüzde 100 meyve suyu, elde edildiği meyvenin renk, tat ve kokusunu taşıyor Meyve suyu koruyucu ve katkı maddesi içermiyor

Meyve nektarı, meyve suyu veya pulpunun az da olsa su ile seyreltilmesi ile üretiliyor Nektarın içinde en az yüzde 25-50 oranında meyve konsantresi bulunuyor Şeftali, kayısı gibi meyvelerin suları koyu kıvamlı olduğu için bu meyvelerden nektar üretiliyor; kayısı nektarında en az %40, şeftali nektarında en az %45 oranında meyve bulunuyor Meyve suları gibi nektarda da Gıda Kodeksi uyarınca koruyucu madde bulunmuyor

Meyveli içecek ise, en az yüzde 10 oranında meyve içeriyor Bu kategori altında son yıllarda aromalı içecekler de üretiliyor Aromalı içecekler su, şeker, izin verilen katkı ve aroma maddelerinin karışımından oluşuyor

Yeterince Meyve Suyu İçmiyoruz

MEYED Başkanı Prof Dr Aziz Ekşi Türkiye'de meyve suyu tüketiminin Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında düşük seviyelerde bulunduğunu belirtti Ekşi sözlerine şöyle devam etti: "AB ortalaması yılda kişi başına yaklaşık 20 lt olarak gerçekleşirken Türkiye'de 6 litre, bununla birlikte bilinçli tüketimin artmasıyla, meyve oranı sayesinde daha fazla doğal vitamin ve mineral içeren meyve suyu ve nektarların 2004 yılındaki satışında 2003 yılına göre yaklaşık %25'lik bir artış gerçekleşti Türkiye'de en fazla şeftali suyu (%28) içilirken, onu vişne (24%) ve kayısı (19%) suyu izliyor Bununla birlikte en hızlı büyüme ise karışık nektar tüketiminde gerçekleşiyor C vitamini deposu olarak nitelendirilen portakal suyu ise beşinci sırada yer alıyor "

Prof Dr Aziz Ekşi'ye göre tüketim oranlarının az olması kadar, tüketicilerin meyve suları arasındaki farklar hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaları meyve suyu sektörünün önemli sorunlarından birini oluşturuyor Türkiye'de meyve suları arasındaki farklar konusunda bilincin gelişmesine ve farklı ortamlarda tüketim oranlarının artırılmasına katkıda bulunmak önem taşıyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.