Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
roman

Roman

Eski 04-28-2009   #1
Şengül Şirin

Roman

Yaşanmış veya yaşanma olasılığı bulunan olayları mekan ve zamana bağlayarak anlatan yazı türüdür Öykülerden daha oylumlu olan bu yazı türünde insan yaşamı genişliğine ve derinliğine işlenir
Boyuttan elverişli olduğu için, olaylar ayrıntısıyla işlenebilir; kişilikler çevre ve doğa ilişkileri de göz önüne alınarak kapsamlı olarak çizilebilir Romanda bir ana olay ile ana olaya bağlı olaylar dizisi vardır
Öğeleri açısından romanla öykü arasında fark yoktur Romanda da anlatıcı, olay, kişi, yer ve zaman öğeleri vardır Ancak bu öğeler romanda daha ayrıntılı, kapsamlı biçimde yer alır Olaylar zincirleme gelişir, belli olaylar çeşitli zaman dilimlerinde geçer ve değişik mekanlarda ortaya çıkar Roman kişileri çok ayrıntılı biçimde tasvir edilir; ruh çözümlemelerine romanda daha geniş yer verilir
Bazı romanlarda hayvanların da romanın konusu olduğu, romanın ana kahramanlarıyla birlikte romanda yer aldığı bilinmektedir Sözgelimi Amerikalı yazar Herman Melville’in ünlü Moby Dick romanında beyaz bir balinanın serüveni anlatılır
Romanda anlatım birinci ya da üçüncü kişinin ağzından yapılabilir Olay dizisi ve kişilikler oluştururlarken de gözleme dayalı anlatımın yanında iç konuşma, günlük tutma ya da mektup gibi yöntemler kullanılabilir
Romancı mektup, anı, günlük, deneme, gezi yazısı gibi türlerin olanaklarını kullanabilir
Roman hakkında genel bir bilgi verdikten sonra aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz
Romanda Tipleştirme ve Karakter Çizme
Türk Edebiyatında Roman
Roman Türleri
  1. Temalarına ve Konularına Göre Romanlar
  • Sosyal Romanlar
  • Tarihsel Romanlar
  • Macera (Serüven) Romanları
2 Akımlara Göre Romanlar
  • Naturalist (Doğlacı) Romanlar
  • Realist (Gerçekçi) Romanlar
  • Romantik (Duygusal) Romanlar
  • Klasik Romanlar
  • → Roman
  • ROMANDA TİPLEŞTİRME VE KARAKTER ÇİZME
  • Türk Edebiyatında Roman
  • Roman Türleri
  • Temalarına ve Konularına Göre Romanlar
  • Macera (Serüven) Romanları
  • Tarihsel Romanlar
  • Sosyal Romanlar
  • Akımlara Göre Romanlar
  • Klasik Romanlar
  • Romantik (Duygusal) Romanlar
  • Realist (Gerçekçi) Romanlar
  • Naturalist (Doğlacı) Romanlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com