Dinlemenin Önemi |
09-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dinlemenin ÖnemiDinleme Becerileri Edilgin dinleme (sessizlik): Karşısındakinin konuşmasına olanak tanıma Edilgin dinleme kişiye: o Duygularını duymak istiyorum O Duygularını kabul ediyorum O Benimle paylaşmak istediğin konuda vereceğin karara güveniyorum O Bu senin sorunun, sorumlu sensin" gibi güçlü mesajları verir Kabul ettiğini gösteren tepkiler: Sessizlik iletişimi engellemekle birlikte çocuğa kabul edilmediği izlenimini de verebilir Ona sessizce dinlerken yanlış anlamalara neden olmamak için gerçekten tüm dikkâtimizi verdiğimizi göstermeliyiz Bunu yapmak içinse karşımızdakine sözlü ve sözsüz mesajlar iletmeliyiz "Hı hı, evet, seni anlıyorum" gibi sözlü mesajlarla; baş sallama, jestler ve mimiklerle, beden duruşu gibi sözsüz mesajlarla karşımızdakine gerçekten onu dinlediğimiz hissini vermemizgerekir Konuşmaya açık davet: Çocuklar sorun ve duygularını dile getirmekte güçlük çekerler Konuşmak için yüreklendirilmek isterler Şu örnek cümlelerle konuşmaya davet sağlanabilir: O konuda konuşmak ister misin? Bu olay karşısında neler hissettin? Bana örnek verir misin? Bu konuda neler düşünüyorsun?" Etkin dinleme: Etkin dinlemede kişinin söylediklerinin gerçek anlamlarının kavranması gerekir Etkin dinleme çocukların duygu boşalımına yardım eder Çocukların duygularını keşfetmelerine yardımcı olur Etkin dinleme çocukların olumsuz duygulardan korkmamalarına yardım eder, ana - baba - çocuk arasında sıcak bir dostluk geliştirir Duyulduğunu ve anlaşıldığını bilmek öylesine hoş bir duygudur ki, konuşan dinleyene karşı bir yakınlık duyar Çocuklar sevgiye tepki verirler Kişi empati kurup doğru olarak dinleyince karşısındakini anlar Bir anlamda kişi kendisini karşısındaki kişinin yerine koyar Empati kurmayı öğrenen anne ve babalar çocuklarına daha fazla anlayış gösterirler |
|