Besinlerin Glisemik İndeksi |
09-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Besinlerin Glisemik İndeksiGlisemik indeks, kandaki şeker düzeyinin (glisemi) yükselmesini, sabah aç karına alınan bir miktar glikoza (=100) göre, yüzde olarak gösteren bir değerlendirme sistemidir Bir besin, glisemik indeksteki değere göre, şeker yükseltici etkisi yüksek, orta ve düşüklarak sınıflandırılır Glisemik indeks hesaplamasında şunlar göz önüne alınır: Mideden boşalma hızı Yavaş boşalan besin kan şekerlerini daha yavaş yükseltir Boşalma, besinlerin akışına bağlıdır SindirilebilirlikS özgelimi güç sindirilen mercimek kan şekerlerini az yükseltir;çabuk sindirilen beyaz ekmek çabuk yükseltir Besinlerin protein içeriği glisemik indeksi etkiler Proteince güçlü soyanın glisemik indeksi düşük, proteince fakir pirincin ki ise yüksektir Sanayii de kullanılan bazı besin işleme teknikleri glisemik indekse yükseltir Mısır için %50 olan bu oran, mısır gevreğinde (cornflakes) %80’e ulaşır Evdeki pişirme sırasında, uzun süre ateşte kalan ya da çok yüksek sıcaklıkta pişirilen, çok ince kıyılmış bir besinin glisemik indeksi yüksektir Sofra tuzu (sodyum klorür) şeker yükseltici etkiyi arttırır alıntı |
|