|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölgesinde, marmara, tarım, yetişen, ürünleri |
![]() |
Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım ÜrünleriMarmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Türkiye'de bölge yüzölçümüne göre, ekili - dikili alanın en fazla olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir ![]() ![]() ![]() Bölgede aynı anda, üç değişik iklim tipinin görülmesi, tarım ürün çeşidini artırmıştır ![]() Marmara Bölgesi'nde ekili dikili alanların oranının fazla olmasına karşın, bölgenin nüfusunun fazla olması diğer bölgelerden de tarım ürünü almasına neden olur ![]() Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri Zeytin: Bölgenin özellikle Akdeniz iklimi etkisi altındaki güney kıyılarında yetiştirilir ![]() ![]() Pamuk: Bölgede yaz yağışlarının azaldığı güney kesimde özellikle Balıkesir yöresinde yetiştirilir ![]() Tütün: Bölgenin çeşitli yörelerinde üretimi yapılmakla beraber, kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir ![]() Ayçiçeği: Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir ![]() ![]() Şeker pancarı: Şeker fabrikalarının bulunduğu Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir ![]() Buğday: Bölgenin hemen hemen her tarafında yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Pirinç: Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir ![]() ![]() Mısır: Özellikle Doğu Marmara ve Trakya'da yetiştirilmektedir ![]() Bölgede çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmesine hatta bazı ürünlerde önde olmasına karşın, diğer bölgelerden ürün alır ![]() ![]() Meyvecilik: Bölgede meyvecilik çok gelişmiştir ![]() ![]() Dut: Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır ![]() ![]() Sebze: Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|