09-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Doğu Anadolu Bölgesinin Coğrafi Özellikleri
Doğu Anadolu Bölgesinin Coğrafi Özellikleri
Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir Anadolu konumunda doğuda yeralması sebebiyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında bu şekilde adlandırılmıştır![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Doğu Anadolu Bölgesi'nde 4 bölüm vardır Bunlar;
1 Yukarı Fırat Bölümü
2 Erzurum - Kars Bölümü
3 Yukarı Murat - Van Bölümü
4 Hakkâri Bölümü
Bölge akarsularının hidroelektrik enerji potansiyeli yüksektir Bunun nedeni, yükselti ve eğimlerinin fazla olmasıdır![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Bölgede dağlardan sonra en fazla alan kaplayan yerşekli plâtolardır Platolar, Fırat ve Aras nehirlerinin kolları tarafından parçalanmıştır En büyük plâtosu ‘’Erzurum-Kars Platosu’’dur Bölgede yer alan dağ kuşakları arasındaki çöküntü oluklarında ovalar yer almaktadır Birinci çöküntü kuşağını; Ardahan, Göle ve Çıldır Gölü, İkinci çöküntü kuşağını; Erzurum, Erzincan, Pasinler, Horasan ve Iğdır ovaları, Üçüncü çöküntü kuşağını ise; Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş ve Van Gölü(Van) çanakları ve bunlar içerisinde yer alan ovalar oluşturur![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Doğu Anadolu Bölgesi’nda yer alan Aras ve Kura nehirleri sularını ülkemiz toprakları dışarısında Hazar Denizi’ne dökerler Fırat, Dicle ve Zap nehirleri ise sularını yine ülkemiz dışarısında Basra Körfezi’ne dökerler Bölge akarsularının rejimi düzensizdir Bunun nedeni; yağış rejiminin düzensizliği ve kış yağışlarının kar şeklinde düşmesidir Kışın yağan karlar erimeden uzun süre yerde kaldığı için akarsuların debileri azalmaktadır İlkbahar ve yaz aylarında eriyen karlar akarsuların debilerinin yükselmesine ve coşkun bir şekilde akmasına yol açar![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Bölgedeki fay hatları üzerinde göller oluşmuştur Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü başta olmak üzere Çıldır, Nazik, Erçek, Hazar, Balık ve Bulanık gölleri bölge sınırları içerisinde yer alır Van Gölü Türkiye’ nin ikinci büyük kapalı havzasını oluşturur![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Bitki örtüsü karasaldır ama sadece iki ilde bitki örtüsü bozkırdır Bu iller Elazığ ve Malatya'dır Van Gölü olduğu için Van ve çevre iller ılıman bir iklime sahiptir
|
|
|