Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Tatlı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
oturtma, tatlısı

Oturtma Tatlısı

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Oturtma Tatlısı



Oturtma tatlısı hazırlanışıyla bir parça oklava tatlısına benzeyen, ismini daha çok siniye yerleştirilmesinden alan bir Rumeli bayram tatlısıdır Trakya'da Kırklareli mutfağında bu tatlıya raslarız Bol cevizli iç harcı, ağızda çıtırdayan kırıklanan hamuru, kolay servis edilebilen lokmalık dilimleriyle sevilen bu tatlı bayram günlerinde olduğu kadar, düğün ve benzeri toplantılarda da yapılan şerbetli bir tatlıdır Nişasta ile açılan ve tereyağı ile lezzetlendirilen bu tatlıyı sayfalarımızda sizlerle paylaşıyoruz
Malzemeler :
Hamuru ve İç Harcı İçin :
  • 3 Yumurta
  • 1 Su bardağı sıvı yağ
  • 1 Su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu1 Tatlı kaşığı sirke ( Hamurun çıtırdaması için)
  • Aldığı kadar un
  • Dövülmüş ceviz
  • 2 Çorba kaşığı tereyağ, 2 çorba kaşığı margarin
  • Nişasta ( Tercihen buğday nişastası )
Şerbeti için :
  • 4 Su bardağı su
  • 6 Su bardağı şeker
  • Yarım limon suyu
Yapılışı :
  • Un, yumurta, sıvıyağ,süt, sirke ve kabartma tozu ile özleşene kadar yoğurarak yumuşakça bir tatlı hamuru elde edin
  • Hamurunuzu yumurta büyüklüğünde bezelere ayırıp, elinizle yuvalayarak üzerini bir bezle örtüp dinlenmesi için 10-15 dk kenara alın
  • aaagahınızın üzerine bolca nişasta döküp hamurlarınızı oklava ile orta boy bir sini büyüklüğünde açın
Not : Bu hamur çabuk kuruyup kıtırlandığı için önce 3 adet hamur açıp, iç harcını döşeyerek aşağıda anlatılacağı gibi siniye dizip, ardından diğer 3 hamuru açın Aksi halde tüm hamurları açarsanız dizene kadar çabuk kuruyup kırıklanacağı için pişirme sırasında istenen görsel sunumu yakalayamayabilirsiniz
  • Önce 3 tane hamuru orta boy bir sini büyüklüğünde açın Arada yapışmaması için hamura nişasta serpiştirin
  • Hamurun 1 tanesini aaagaha alıp her tarafına gelecek şekilde bolca dişe değecek irilikte dövülmüş ceviz içi serpin
  • Hamurlardan birisini yarıya keserek iç harçlı hamurun yarısına örtün İsterseniz bu yarım kata da bir parça ceviz serpiştirebilirsiniz
  • Hamurun iki yufka olan tarafından başlayarak oklavanıza çok sıkı olmayacak şekilde sararak rulo yapın
  • Geriye kalan 1,5 yufkayı da aynı yöntemle iç harç serpip rulo elde edin
Not : İlk hamurun üzerine yarım kesilmiş bir hamur kapaklanmasının sebebi şudur Eğer iki kat hamur olsaydı oklavaya sararken kalın bir rulo elde edecektik Bu sebeple ölçüyü yarıya indirerek istediğimiz kalınlıkta bir rulo elde etmiş olacağız

  • Elde ettiğiniz bol cevizli rulolarınızı iki parmak kalınlığında olacak şekilde kesin
  • Orta boy bir sininizin dışından başlayarak hazırlayıp kestiğiniz herbir hamurunuzu kestiğiniz yüzleri aşağı gelecek şekilde ( diklemesine ) tepsiye dizin
  • Diğer bezelerinizi de yukarıda anlattığımız ( Üçer hamur açarak) şekilde açıp, rulolarınızı ne çok sıkışık ne de gevşek olacak şekilde tepsiye dizin
Not : Fırına girmezden evvel üzerine yağ gezdirileceği için tepsinin altını yağlamaya gerek yoktur
  • Bir tavada tereyağ ve margarini kokusunu çıkartana kadar ( hafifçe kızdırarak ) ısıtın Tereyağ çabuk yandığı için margarin koyarak yanma derecesini düşürebilirsiniz
  • Kızdırılmış yapınızı sinideki tatlınızın her yerinde değercek şekilde gezdirin Tepsinizi elinizde çevirterek tepsinin altına da işlemesine yardım edin
  • Fırında altı üstü nar gibi çıtırdayana kadar pişirin

  • Bir kenarda 4 bardak su ve 6 bardakj şekeri ( bire birbuçuk ölçü) arada havalandırarark pişirin
  • Şerbet kıvama gelmeye başladığında söndürmezden 5 dk evvel yarım limonun suyunu ekleyin
  • Şerbeti arada havalandırarak kaynak olmayacak fakat sıcak kalacak halde ( ama ılık değil ) bir parça soğutun
  • Kenarda soğumaya bıraktığınız tatlınızın üzerine, şerbeti her yerine gelecek şekilde gezdirin
  • Şerbetin tatlıyla buluşmasından sonra ilk buharı gittiğinde üzerine bir başka sini kapatarak şerbetin hamura özleşmesini, demlenmesini sağlayın

--
Bayramda yedim müthiş bir lezzet


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.