Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başkumandanlık, hakkında, meydan, muharebesi

Başkumandanlık Meydan Muharebesi Hakkında

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yunan ordusu, Sakarya'da uğradığı mağlubiyetin ardından Eskişehir, Kütahya ve Afyon'un doğusuna çekildi Burada savunma tedbirleri almaya ve askeri güçlerini arttırmaya çalıştı

Türk ordusu, Kurtuluş Savaşı'nın ilk taarruz harekatına hazırlanıyordu

Ordu için,

-Tekalif-i Milliye Emirleri ile halktan yardım sağlanıyor,

-İstanbul'daki cephaneliklerden silah ve cephane kaçırılıyor,

-Eldeki sınırlı imkanlarla silahlar ve bu silahlara cephaneler yapılıyordu

Türk Milleti çocuk yaşlı, kadın erkek bir bütün olarak topyekün bir savaş veriyordu

Taarruzla, Yunan ordusunu yıpratmak değil, Anadoludan söküp atmak amaçlandı

Sakarya Zaferi'nden sonra başlanan hazırlıklar tamamlanarak 26 Ağustos 1922'de Afyon'dan saldırıya geçildi

Yunan ordusu taarruzu Eskişehir tarafından beklemekte ve ona göre hazırlanmaktaydı Afyon'dan gelen bu beklenmedik saldırı ile şoka uğradı

29 Ağustos'a kadar devam eden taarruz sonucunda, Yunan kuvvetleri kuşatıldı 30 Ağustos'ta bizzat Başkumandan Mustafa Kemal Paşanın yönettiği Türk ordusu, Yunan ordusunu bozguna uğrattı Bu savaşa tarihimizde Başkumandan Meydan Muharebesi denir

Bu zaferin ardından Mustafa Kemal: Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir İleri! emrini verdi Bu emirle Türk ordusu İzmire kadar yunanlıları takip etti

Başkumandan Mustafa Kemal Paşa komutasındaki kahraman ordusu 9 Eylül 1922'de İzmir'e girdi

Yunanlılar 9 Eylül'de İzmir'de denize dökülmeden önce geri çekilirken Batı Anadolu'da mezalime varan davranışlarda bulunmuş, ekili dikili arazilere yerleşim merkezlerine büyük zararlar vermişlerdir

Büyük Taarruz'un Sonuçları:

1 Kurtuluş Savaşı'nın bu son mücadelesi de başarıya ulaşarak tamamlandı

2 Batı Anadolu'daki Yunan işgali sona erdi

3 İtilaf Devletlerinin teklifiyle Mudanya Ateşkes Anlaşması imzalandı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com