Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devletlerinde, islamiiyet, toplum, türk, yapısı, öncesi

İslamiiyet Öncesi Türk Devletlerinde Toplum Yapısı

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Eski Türklerde Toplum Yapısı

İl(Devlet)
Bodun(Millet)
Bod(Boy)
Urgun(Soy)
Oguş(Aile)

Eski Türk devletlerinde toplumun temellerini aileler oluşturmuştur

Çekirdek aile tipi görülen Türklerde, ataerkil yapı ön plandadır

Toplumda tek eşle evlilik (monogami) geçerli olmuştur Ayrıca kadın, sosyal aşamında erkeğin erkeğin yanında yer alabilmiştir Toplumda kadının erkeğin yanında yer alabilmesi, tek eşle evliliğin esas alması Türk toplumlarında kadına değer verildiğinin kanıtıdır

Türk toplumlarının genel yaşam taqrzı göçebeliktir Yaylak-kışlak anlayışı benimsenmiştir

1 Göçebe Yaşam Tarzının Özellikleri

Yaylak - kışlak hayatı yaşanmasının temel nedeni iklimdir

Tarımın gelişmemesi özel mülkiyeti, özel mülkün gelişmemesi de sınıf farklılığını ve kölelik anlayışını engellemiştir

Göçebe yaşamın zor olması mücadelelik ruhunu geliştirmiş bu da savaşçı toplum yapısına neden olmuştur

Göçebelik mimariyi engellemiş, taşına bilir sanat ve çadır kültürü gelişmiştir

Göçebe yaşamın zor koşulları teşkillatçı yapıyı geliştirmiştir

Göçebeliğin bir sonucu olarak hapis cezaları kısa süreli olarak uygulanmıştır

Diğer Türk toplumlarından farklı olarak Uygurlar, yerleşik hayata geçmişlerdir Uygurları diğerinden ayıran bir diğer özelik de tarımla uğraşmalları,sulama kanalları yapmalarıdır

Türklede dinin ve milli Törenlere bütün herkes katılırdı Toy adı verilen şolenlerde kurbanlar kesilir, at yarışları düzenlenir ve dans edilirdi bu durum Türkler arasında sosyal dayanışmanın gelişmesine ortam hazırlamıştır Törenlerde en çok "kopuz" adı verilen bir müzik aleti kullanılırdı Şölenlerde düzenlenen "yağmalı toy" geleneği sosyal devlet anlayışının örneğidir

Sürek avları, at yarışları, güreş, okçuluk, kılıç oynu ve çevgen denilen altı top oynu önemli sportif faaliyetlerdendir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com