Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, brezilyanın, hakkında, yüzey, şekilleri

Brezilyanın Yüzey Şekilleri Hakkında Bilgi

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Brezilyanın Yüzey Şekilleri Hakkında Bilgi

Brezilyanın Yüzey Şekilleri Nelerdir

Brezilya konum olarak Güney Amerika kıtasının doğusunda bulunan ve kıtanın en kalabalık ülkesidir Dünyanın yüzölçümü bakımından beşinci, nüfus bakımından sekizinci büyük ülkesidir Doğusunda Atlas Okyanusu olup bu okyanusta 7250 km kadar bir kıyıya sahiptir

Brezilyanın genel olarak yüzey şekilleri iki geniş kategoride incelenir:

1 Kuzeyde Amazon Nehri havzasının, batıda Parana ve Paraguay nehri sisteminin geniş düz ovaları
2 Doğudaki Brezilya yüksek yaylaları ve kuzeyindeki Cuiana yaylalarıdır

Büyük Amazon Nehri dünyanın en geniş ve çok su taşıyan nehridir Peru'da And Dağlarının doğusundan çıkar ve Brezilya ovaları içinde akar Atlas Okyanusundan Peru içlerine kadar nehir taşımacılığına elverişlidir Denize döküldüğü yerde muhtelif kanallar ve birçok adalar meydana getirir En büyük ada Marajo Adası olup, 26 km2dir Amazon'un önemli kolları, Tocantins, Araguaia, Xingu ve Topajostur Diğer önemli nehri, Parana Nehridir

Hemen hemen bütün Brezilya'nın yarısından fazlası deniz seviyesinden 200 metreden az yüksek yerler olmasına rağmen, nüfusunun hakim kısmı daha ziyade yüksek yerlerde bulunur Ülkenin hemen hemen % 4'ü deniz seviyesinden 900 m yüksekliğin üzerindedir Brezilya'nın en yüksek dağı Pico da Bandeira olup, 2890 m'dir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com