|
|
Konu Araçları |
allah, arasındaki, fark, kelimeleri, tanrı |
'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark.. |
02-26-2009 | #1 |
meLankoLik_asaLet
|
'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Mehmet Paksu'nun köşe yazısını sizlerle paylaşmak istedim Kafama takılan birtakım sorular var, izninizle onları sizinle paylaşayım, 1 Allah kelimesinin kökeni nedir? Hz Adem dünyaya ilk indirildiği sırada ağzından çıkan ilk söz ve’l-hamdü lillâhi Rabi’l-âlemîn olmuştur O sıralarda da “Allah” ismiyle mi hitap ediliyordu Yüce Yaratıcıya? Eğer öyle ise, şimdi neden ehl-i kitap sahipleri Allah demiyor? Hristiyanlar, Museviler neden Allah diye hitap etmiyor? Ayrıca birçok rivayette diğer bütün peygamberlerin Allah sözünü kullandığı görülür” (Taha İpek) “Allah” lafzı özel isimdir, sadece Allah için söylenir ve Allah’a aittir Kutsal olarak inanılan ve tapınılan hiçbir puta ve batıl mabuda bu isim verilmez, verilmemiştir Mesela, Tanrı, Huda, Rab, İlah birer cins isimdir, bunların Tanrılar, hudayan, erbab ve âlihe gibi çoğulları olur ama “Allah” lafzı için “Allahlar” gibi bir şey söylenmez ve söylenmemiştir Elmalılı Hamdi Yazır “Bismillah”ın tefsirinde “Allah” lafzı üzerinde sayfalar dolusu açıklamalarda bulunur “Yahudiler ve Hristiyanlar “lâha” derler, Arap bu lafzı alıp tasarruf ederek “Allah” demişler” naklini yapar Bu arada Arapça dil bilginleri arasında çok farklı açıklamaları ve yorumları verir Daha sonra da başta Râzî olmak üzere meşhur ve muteber tefsir âlimlerinin, “Lâfza-i celal, Allah Teâlâ için bir alem isimdir, bir başka kelimeden türetilmiş değildir” hükmüne varır ve kendisi de bu kanaatini dile getirir Allah’ın zatı bütün isimlerden ve sıfatlardan öncelikli olduğu gibi, ismi de öyledir “Allah, mabud olduğu için Allah değil, Allah olduğu için Allah’tır” cümlesinde, Allah ibadet edilen bir varlık olduğu için değil de, Allah olduğu için Allah olmuştur, hakikatine parmak basar Yani insanlar Allah’ı Mabud olarak, ibadete layık olan tek varlık olarak tanısın tanımasın Allah zatında Mabud’dur; O’na her şey ibadet ve kulluk yapmakla borçludur Bu açıdan “Allah” lafzı başka bir dilden alınmış ve türetilmiş değildir; dil açısından ismi de zatı gibi ezeliyet perdesi/peçesi içindedir Allah’ın kendisi ezeli olduğu gibi ismi de ezelidir Yani Allah’ın varlığı hiçbir varlığın varlığına muhtaç olmadığı gibi, ismi de öyledir “Allah” lafzının Kur’ân inmeden önce de Araplar arasında var olduğu biliniyor ve bu husus bazı âyetlerde belirtiliyor Allah lafzı Hazret-i İsmail’den beri bilindiğine ve kullanıldığı gibi, ondan binlerce sene önce yaşamış olan Ad ve Semud kavimlerinde ve ilk peygamberler tarafından da biliniyordu Sizin de soruda söz ettiğiniz gibi Tirmizi’de yer alan ve Ebu Hüreyre’nin rivayet ettiği bir hadiste Peygamberimizin “Allah Teala, Hz Adem (as)’i yarattığı ve ruh üflediği zaman, Adem hapşırdı ve elhamdülillah diyerek, izni ile Teala’ya hamd etti” buyurduğu haber verilir1 Demek ki, Hz Adem’in ilk sözü “Elhamdülillah” olduğuna göre, Allah’a hamd henüz Cennette iken başlamış oluyor Bazı rivayetlerde Cennet’in kapısında “Lâ ilâhe illallah” cümlesinin yazıldığı yer aldığına göre, Allah lafzı insanlıktan önce de vardı ve mevcuttu Yahudiler’in ve Hristiyanlar’ın “Allah” lafzını kullanmamalarının temelinde, onların birinci derecede tevhid inancından uzak düşmeleri; birisinin Allah’ı kendi milletlerinin özel bir mabudu olarak görmeleri, diğerinin de teslis/üçlü ilah inancına düşmeleri gibi etkenler sebep olmuştur Zaman içinde Tevrat ve İncil diğer dinlere tercüme edildiği, tarihi seyri itibariyle bir hayli tahrifat ve değiştirmelere tabi tutulunca “Allah” lafzı da bu arada ihmal edilmiş ve unutulmuş olsa gerektir Diğer sorularınızı da önümüzdeki günlerde cevaplamaya çalışalım 1 Tirmizî, Tefsir, Muavvizateyn (3365) --------------------------------------------------------------------- "ALLAH" İLE "TANRI" KELİMESİ ARASINDAKİ FARK Bizim atalarımız Müslüman olmadan önce yaratıcı bir zata inaniyorlardı Belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı Ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''tengri'' dedikleri zaman zat-i uluhiyeti kasdediyorlardı Bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı "tanrı" şeklini aldı ki aslında "mabud" demektir ve arapçadaki "ilah"'ın fransızcadaki "diyo" 'nun farscadaki "huda" 'nın karşılığı olan bir kelimedir Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkin bütün Esma-i Hüsnasını cami, ism-i zat olan "Allah" kelimesinin karşılığı değildir "Allah" dendiği an, bütün kainatta tecelli eden isimleriyle bir zat-i ecell-i A-la akla gelir "Allah" kelimesiyle anlaşılan budur Yani o Mabudu mutlak, Haliki mutlak, Maksud-u mutlak, Rezzak-i mutlak, Bari-i mutlak, Cemil-i mutlak'tır Esma-ül Hüsnayı cami, "Allah" kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır, ve bu itibarla da Allah celle celaluhu 'nun ism-i hassdir "Allah" dendiği an bu ma-budu mutlak anlaşılır, ve vacib-ül vücud akla gelir Ama "tanrı" dendigi zaman yunanlıların aklına zeus, mısırlının apis bogası, ve hintlinin aklına da kendi inekleri gelir "Tanri" kelimesiyle yerli yersiz ma-bud kelimesinin akla gelmesine karşılık, Lafz-i celale olan "Allah" kelimesi vacib-ül vucut' un ism-i hassı olarak sadece o Esma-i Hüsna sahibi Zati Zülcelali akla getirir Onun için bir insan "tanrı" demekle "Allah" yerinde kullanırsa maksadını anlatamaz ve hata etmiş olur "Tanrı" ilah kelimesi yerinde, huda, diyo ve god yerinde kullanılabilir Fakat Allah yerinde değil "Allah" Cenab-ı Hakkın Zatının has ismidir Onun için "LÂ iLAHE iLLALLAH" diyoruz Fakat" la Allaha illallah" demiyoruz Evvela ilahlar tanrılar ne varsa hepsi nehyediliyor, sonrada isbatla mabudu mutlak getiriliyor ve sadece ALLAH vardır deniliyor |
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark.. |
02-27-2009 | #2 |
dejavu2009
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Öncelikle bilgi için teşekkür ediyorum "Tengri" -> "tanrı" türkçe bir kelime Yabancılar "Tanrı" kelimesini kullanmıyorlar değil mi? sadece Türkçe konuşanlar bu kelimeyi kullanıyorlar Bizim şu anda yazdığımız konu başka hangi ülkede var? Türkçe konuşan ülkeler dışında yok! Mesela ben başka dilleri konuştuğum zaman "Tanrı" Kelimesini hiç kullanmıyorum O dillerde yok Bir kaç dilde de örnek verirsek Arapça : Allah, rab (Kur'an-ı Kerim'de 99 isim var) Türkçe: Tanrı İngilizce: God Yunanca: θεός vietnamca: chúa ispanyolca: dios portekizce: Deus vs Ama bu Yüce Yaratıcıya verilen isimler kültürel farklılıklardan dolayı değişik anlamlar yüklenmiş olabilir Bunda inancın etkisi çok tabiki Bence; İnsanlarımızın televizyonda ki yabancı öğe ve kültür unsurlarını çok fazla olması nedeniyle bazı konularda hassaslaşmış olabilirler Yüce yaratan "Allah" kelimesini tanrı olarak çevrilmiş İnsanımız çoğu yabancı film, dizi, belgesel, program vb tv ürünlerini izlemiştir Bu izlediklerini kendi kültür ve inancıyla karşılaştırır İnancını karşılaştırdığında ise hristiyanların veya diğer dinlerin inancını kabul etmez Kendi inancıyla tamamen ters Çünkü; Müslümanlar hristiyanlığın ve diğer dinlerin bozulmuş bir inanç sistemine sahip olduğunu kabul ettiği için onların taptıkları "ilah"a inanmak ve tapmak tamamen ters gibi geliyor Bunda tamamen haklılar çünkü inanç kalpten geçer Kalpler iman etmedikçe; gerçek bir imana sahip olduğunuz sayılmaz Hal böyle olunca "Tanrı" kelimesi günah keçisi gibi suçlanıyor Hristiyanların ya da diğer inançlara inananların inandığına da ben inanamam Benim taptığım inandığım "tanrı" değil "ALLAH"tır sonucu ortaya çıkıyor Bu ana yazıda yazılanlara göre; Hristiyanlar, museviler ve diğer dindekiler başka bir yaratıcıya ibadet ettikleri orataya çıkıyor Yani Atalarımız başka bir yaratıcıya mı inanıyorlardı? Kelime anlamı olarak değil! İnanç anlamı olarak soruyorum Daha açık bir ifadeyle inandığım "ALLAH"a inanmıyorlar mıydı? Niye bu soruyu sordum diyorsanız; yazı bunu anlatıyor Eğer bu yazılanlar gerçek değilse; Bunu yazmak ne kadar doğru? Ya da yazılanlar doğru O zaman Birileri diğer dindeki inananlara bu yaptıkları yanlışı anlatmalı, değil mi?
05-12-2009 | #3 |
dejavu2009
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Yazıma cevap veren yok mu? |
06-21-2009 | #4 |
1907merve
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Arkadaşım,atalarımızın başka bir yaratıcıya inanıp inanmadıklarını bilemeyiz ama Allah kelimesi tanrı kelimesinin karşılığı olamaz aslaYani başta da açıklanmış tanrı cins isim diyeama eğer sen ben tanrı dediğimde de Rabbim geliyor aklıma diyorsan senin bileceğin işKimse kalkıp da sana zorla Allah dedirttiremezAma sana şunu soruyumtanrı dediğinde nasıl "LA İLAHE İLLALLAH" diyebileceksin? veya her şaşırdığımızda farkında olmasak bile "Allah Allah" diyoruz,bi şeye kızdığımızda yine "Fesubhanallah" diyoruz,bi arkadaşımıza "Allah razı olsun" diyoruz vs Yani fazla uzattımSen nasıl arzu ediyosan öyle söylersin ama bu Allah'a karşı bi edeptir ve vicdan meselesidir,bunu da unutma arkadaşım
06-21-2009 | #5 |
1907merve
|
06-21-2009 | #6 |
delishhhh
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..bence kelimelere takılıp kalmak çok yanlış önemli olan kalbindeki imanın güçlülüğüdür ben Tanrı derim sen Allah dersin önemli olan niyer değilmidir Tanrı dediğim zaman aklıma tek bir yaratıcı geliyorsa ne sakıncası var anlayamıyorum |
06-21-2009 | #7 |
VANDETTA
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..İslam dini Hıristiyan Yahudi vsdinlerle arasında en ufak bir benzerliğe izin vermez,tanrı kelimesinin diğer dinlerde türkçe olarak geçmemesi gayet olağan lakin anlam yönünde aynıdır,Hıristiyan tanrı derken Yahudi tanrı derken bizimde tanrı dememiz ortak bir varlığa inancı gösteriyor gibi,herkesin tanrıdan anladığı farklıdır ama Allah'tan anladığı tekdir,meselenin özüde budur
06-21-2009 | #8 | |
_filiz_
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Alıntı:
teşekkür ederim arkadaşım ALLAH RAZI OLSUN gerçekten çok güzel bir açıklama tabiki anlayana |
|
06-21-2009 | #9 |
delishhhh
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..önemli olan başkalarının anladığı değil benim yüreğimdeki olandır Ayrıca ben İlah da desem Tanrıda desem çevremdeki insanlar yada duyanlar evet başka bir yaratıcıdan bahsediyor gibi bir düşünceye kapıldıklarını sanmıyorum |
06-21-2009 | #10 | |
_filiz_
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..Alıntı:
|
|
06-21-2009 | #11 |
KRDNZ
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..PEygamber Efendimiz zamanında namaz vakitlerini bildirmek için, nasara gibi, nakus yani çan çalalım; kimisi, Yahudiler gibi boru çalınsın dediler Kimisi de; "Namaz vakti ateş yakıp yukarı kaldıralım" diye fikirlerini söylediler Fakat peygamber efendimiz hiç birini kabul etmedi Çünkü islam dini bütün dinlerden farklıdır Diğer dinlere hiçbir şekilde benzememelidir Altı üstü namaza çağrı ne olacak ki Namaza çağrıyı çanla da duyabilir insanlar gibi bir mantıkla hareket etmemiş Biz de peygamber efendimizi örnek aldığımız için altı üstü bir isim ne olacak ki şeklinde düşünmek yerine bizim inandığımız Allah teala diğer dinlerin tanrılarına benzemez diye düşünmeliyiz Ayrıca Allah'ın 99 ismi var ve bunların içinde tanrı diye bir kelime yok Bkz http://wwwforumsinsicom/forum/islami-yazilar-hikayeler/28651-99-esma-ul-husna-99-dua/ |
06-21-2009 | #12 |
delishhhh
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..evet tanrı diye bir kelime yoktur çünkü hepsi arapça kelimelerdir evet isimleri vardır ama aynı zamanda onlar özelliklerini belirmek için verilmiş isimlerdir |
06-21-2009 | #13 |
KRDNZ
|
06-21-2009 | #14 |
delishhhh
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..sevgili karadeniz illa ben Allah kelimesini kullanmayacağım inatla Tanrı diyeceğim demiyorum tansiyon yükselmesin sebepsiz yere benim demek istediğim şu sadece benim neden yüreğimdeki imana bakılmıyorda kelimelere takılınıyor bana tanrı kelimesinin kullanıldığı zaman günah olacağını ıspatlayın tamam kullanmayayım onndan sonra meselenin özü bu sadece ben tek bir yaratıcı olduğuna inanıyormuyum evet tamam o zaman bu kadar ayrıntılara takılıp ana düşünceden sapmanın bir alemi yok bence |
06-21-2009 | #15 |
delishhhh
|
Cevap : 'Allah' Ve 'Tanrı' Kelimeleri Arasındaki Fark..bırakın herkes istediği tabiri kullansın kimseye bir zararı olduğunuda düşünmüyorum bu konularla ilgili katı düşüncelerin ya da evet illa şöyle olması gibi diretmelerin hiçbir getirisi olduğunuda düşünmüyorum esnek olmak her zaman işe yaramıştır emin olun |
|